≫ 

Kako će Liverpulov tim izgledati na leto?

Čelnici aktuelnog šampiona Evrope i lidera Premijer lige već razmišljaju o letu

  • 0

Kako poboljšati savršenstvo? Ovo će biti pitanje sa kojim će se suočiti Jirgen Klop na leto. Liverpul je trenutno najbolji tim u Evropi. Osvojiće Premijer ligu, a veliki je favorit i da odbrani krunu u Ligi šampiona.

Često se govori da je od presudnog značaja da se timovi ojačaju dok su na vrhu – ali dovođenje igrača koji bi mogli poboljšati kvalitet Liverpulove starne postave predstavlja veliki izazov, piše givemesport.com.

Koji su glavni zadaci?

Najmoćniji ljudi u klubu – trenern Jirgen Klop, sportski direktor Majkl Edvards i predsednik sportske grupe „Fenway“ Majk Gordon, svesni su da je najvažnije držati se principa koji su doveli klub do mesta na kojem je sada. Oni neće donositi nikakve odluke koje bi ugrozile nešto što je izgrađeno tokom poslednjih nekoliko sezona.

Lideri Premijer lige zainteresovani su za nekoliko fudbalera svetske klase. Kilijan Embape, Džejdon Sančo i Kai Haverc su igrači koji su po meri „Crvenih“, ali se, iz više razloga, ne očekuje da bilo ko od njih ovog leta pređe na „Enfild“.

Kaj Haverc, Bajer Leverkuzen Kai Haverc; Foto: Guliver/Jörg Schüler/Getty Images

Uprkos tome što Liverpul ima mnogo novca na raspolaganju, klub neće preplatiti bilo kog fudbalera. Recimo, Bajer Leverkuzen vrednuje Haverca na više od 90 miliona evra, što je skoro duplo više nego što Liverpul smatra da vredi nemački internacionalac. Upkos tome što im se dopada kao igrač, do dogovora neće doći zbog cene.

Za Embapea i Sanča bilo bi potrebno uložiti još i više novca. Jedina situacija u kojoj je moguće zamisliti da Liverpul napravi rekordan transfer jeste ukoliko neka zvezda ekipe odluči da napusti klub.

Kilijan Embape Kilijan Embape; Foto: AP/Tanjug

U klubu su takođe veliki „poštovaoci“  Hjon Min Sona koji igra za Totenhem, kao i Markusa Rašforda, fudbalera Mančester junajteda, ali Klop i njegove kolege znaju da nemaju šanse da dovedu nijednog od njih dvojice. Stoga, izgleda da narednog leta možemo isključiti dovođenje nekih velikih imena, što bi moglo malo razočarati navijače.

Ali, zašto ljuljati brod ekipe dovođenjem skupih pojačanja koja možda i neće igrati svake nedelje? Prioritet Liverpulu je da ovog leta potpišu nove, dugoročnije ugovore sa Virdžilom Van Dajkom i Alisonom Bekerom. Razume se da bi obojica voleli da nastave saradnju sa klubom.

Ne planira se ni dovođenje levog ili desnog beka, kao zamene za Endija Robertsona i Trenta Aleksandra-Arlonda. Džejms Milner i Džo Gomez mogu biti rezervni bekovi, a klub ima poverenja i mlade igrače iz sopstvene škole koji bi mogli pojačati konkurenciju.

Odlasci?

Adam Lalana, FK Liverpul, FK Hul Adam Lalana; Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

Što se tiče odlazaka, klub će po svemu sudeći napustiti samo Adam Lalana i Nataniel Klajn. A ukoliko se nađu u situaciji da neki igrač naprasno odluči da ode – kao što je to učinio Filip Kutinjo pre dve godine, Liverpul ima finansijsku moć da dovede zamenu na najvišem mogućem nivou, zahvaljujući svojoj politici nerasipanja.

Klop i njegovi saradnici će u naredna dva meseca doneti odluke o mladim igračima, pre svih o Kurtisu Džonsu, Hariju Vilsonu i Rijanu Brusteru. Ali, u osnovi svega je odlučnost da se pridržavaju prinipa koji su Liverpul i doveli na vrh engleskog i evropskog fudbala.

A to je nešto što za fanove kluba može biti samo pozitivno, iako isključuje mogućnost da već ovog leta koriste hagštag #Mbappe2020.

Video: Marko Grujić: Vratiću se u Liverpul ako se dokažem u Herti

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA