≫ 

Fudbaleri za koje ste možda mislili da su u penziji: Bivši igrač Partizana u društvu velikih legendi

Nekada su nastupali za velike klubove i osvajali prestižne nagrade, a danas...

  • 2

Fudbal je dostojan svoje reputacije „igre koju igra čitava planeta“. Zaista, fudbal se igra se u svakom kutku sveta i spaja različite kulture kao nijedan drugi sport.

Evropa je nesumnjivo vrhunac klupskog fudbala i kontinent koji je prvi izbor za većinu svetskih zvezda. Fudbaleri najčešće vrhunac svoje karijere dožive u Engleskoj, Španiji, Nemačkoj, Francuskoj ili Italiji pre nego što se odluče za manje atraktivne (ali ponekad finansijski isplativije) lige - čak i na drugim kontinentima.

Zbog toga danas fudbaleri često u penziju odu tek kada njihovo telo prestane da ih sluša, jer se trude da zarađuju novac sve dok su u stanju da igraju fudbal. Nekada, igrači su karijere završavali ranije, jer im nije bilo isplativo da nakon neke od liga petice nastupaju u slabijim šampionatima.

Dokaz o ovoj tvrdnji leži u broju nekadašnjih osvajača Premijer lige, Lige šampiona ili Svetskih Kupova koji i dalje igraju u Evropi, ali u slabije praćenim ligama, pa za njih mnogi dugo nisu čuli. Sajt givemesport.com je uradio mali podsetnik na neke od njih.

Majkl Esijen (Sabail)

Sebastijan Koates, Mikael Esijen, FK Liverpul, FK Milan Esijen u dresu Milana u pozadini; Foto: Tanjug/AP

Čini se da je prošla čitava jedna era otkad je Majkl Esijen dominirao nad protivnicima na sredini terena. Danas 37-godišnji fudbaler još uvek nije okačio kopačke o klin, i nada se da će titulu šampiona u azerbejdžanskoj ligi dodati spisku svojih dostignuća u karijeri.

Erik Đemba-Đemba (Valorb-Baleg)

Erik Đemba Đemba Erik Đemba Đemba; Foto: MN Press

Ovaj 38-godišnji fudbaler igrao je za čak 11 klubova otkad ga je Mančester Junajted 2003. doveo za 3,5 miliona funti. Osvajač FA Kupa i Afričkog Kupa Nacija, i dalje se takmiči u petoj ligi Švajcarske.

Paskal Čimbonda (Ešton Taun)

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Chimbonda Pascal (@p.chimbonda39) on

Fudbaler koji je izabran u idealan tim Premijer lige u sezoni 2005/06 - zajedno sa Džonom Terijem, Vilijamom Galasom i Džejmijem Karagerom, i to kao fudbaler Vigana. Danas ima 40 godina, a od tada je promenio 10 klubova.

Klaudio Pizaro (Verder Bremen)

Klaudio Pizaro, Verder Foto: Guliver/Oliver Hardt/Getty Images

Šteta što će skoro svi ljubitelji Premijer lige pamtiti Pizara po svojoj očajnoj sezoni 2007/08 koju je imao u Čelsiju. Paragvajac (41) se nalazi na šestom mestu večne liste strelaca Bundeslige, a još uvek je u prilici da svoj učinak poveća nastupajući za Verder.

Milan Baroš (Banjik Ostrava)

Finale Lige šampiona 2005. godine u kojem je nastupio i Milan Baroš, verovatno je poslednji nastup ovog fudbalera kojeg se bilo koji navijač Liverpula seća. Međutim, osvajač Zlatne kopačke na Evropskom prvenstvu 2004. godine i dalje je aktivan fudbaler, i nastupa u Češkoj.

Aleksander Hleb (Isloh)

Aleksander Hleb Foto: Guliver/Jasper Juinen/Getty Images

Svaki fudbaler ima klub za koji navija, ali istorija Aleksandera Hleba i BATE Borisova je komična. Danas 38-godišnji fudbaler je prošlog leta po šesti put napustio ovaj beloruski klub, da bi karijeru nastavio u Minsku, gradu u kojem je rođen.

Robinjo (Istanbul Bašakšehir)

Robinjo Foto: AP/Tanjug

Neverovatno je koliko je karijera Brazilca krenula u lošem pravcu, nakon rekordnog transfera u Mančester Siti. Samo 18 meseci nakon što je stigao u klub (u isto vreme kada je i Abu Dabi „United Group“ preuzeo klub), Robinjo (36) je napustio „Etihad“. Nastupao je za još pet klubova, pre nego što je 2019. potpisao za Bašakšehir.

Demba Ba (Istanbul Bašakšehir)

Demba Ba Foto: AP/Tanjug

Demba Ba (34) je saigrač u Turskoj nekadašnjeg čuda od deteta iz Real Madrida. Njegova forma je znatno impresivnija. Bivši napadač Vest Hema, Njukastla i Čelsija postigao je osam golova u 23 nastupa otkako se vratio u Superligu iz Šangaja.

Gael Kliši (Istanbul Bašakšehir)

FK Mančester siti - FK Bajern Minhen, Arjen Roben, Gael Kliši Foto: AP/Tanjug

Najveći turski grad takođe je dom i Gaela Klišija, nakon što je 14 godina proveo u Premijer ligi igrajući za Arsenal i Mančester Siti.

Martin Škrtel (Istanbul Bašakšehir)

Liverpul - Arsenal Foto: AP/Jon Super

Škrtel (35), poslednji je od premijerligaške četvorke koji danas nastupa za ovaj klub. Nekadašnji štoper Liverpula je isprva potpisao za Atalantu prethodnog leta, ali je njegov ugovor bizarno raskinut i on se vratio u Tursku.

Mario Gomez (Štutgart)

Svetsko prvenstvo u fudbalu, Rusija 2018, utakmica Nemacka, Svedska Foto: Tanjug/AP

Gomez nikada nije postao zvezda kakva se očekivala od fudbalera koji je sa 22 godine bio fudbaler godine u Nemačkoj. Danas, 34-godišnjak i dalje beleži uspešne nastupe u drugoj ligi Nemačke.

Lukas Podolski (Antalijaspor)

Germany Soccer England Foto: Tanjug/AP

Podolski je i dalje u stanju da obraduje navijače svojom prelepom „levicom“. Nekadašnji fudbaler Bajerna iz Minhena i Arsenala tri godine je bio hit u Japanu, a trenutno igra za Antalijuspor sa kojom ima ugovor do 2021. godine.

Emre Belozoglu (Fenerbahče)

Emre (39) uživa u svom trećem mandatu u ekipi Fenerbahčea, a tokom karijere je nosio dresove Galatasaraja, Intera, Njukastla i Atletiko Madrida.

Solomon Kalu (Herta)

Salomon Kalu Foto: Guliver/ Shaun Botterill/Getty Images)

Kalu (34) je dobro poznat iz pogrešnih razloga, tokom svog šestogodišnjeg boravka u Čelsiju (2006-2012). Ali, uvek je bio pristojan igrač, a u Herti je postigao 51 gol u 167 nastupa otkad je stigao u Berlin 2014. godine.

Papis Sise (Alaniaspor)

FK Liverpul - FK Njukasl Junajted, Mario Baloteli, Papis Sise u duelu sa Balotelijem; Foto: Tanjug/AP

Još jedan Premijerligaš koji je odlučio da završnicu karijere provede u Turskoj. Papis Sise se ne predaje i izgleda kao da još toga može da pruži u Evropi. Ova 34-godišnjak je postigao 31 gol u 44 nastupa za ovaj turski klub.

Stiven Kolker (Alaniaspor)

Stiven Kolker Foto: Tanjug/AP

Kolker je završio u turskom klubu nakon prilično besmislene pozajmice u Liverpul 2016. godine. I dalje ima samo 28 godina, i ovaj povremeni reprezentativac Engleske i dalje ima priliku da se vrati tamo gde je bio nekada.

Rikardo Kvarežma (Kasimpasa)

Rikardo Kvarežma Foto: AP/Tanjug

Jedan od najčudnijih fudbalera svoje generacije, Kvarežma se i dalje takmiči posle dve decenije profesionalnog fudbala. Danas 36-godišnjak igra svoju osmu sezonu zaredom u Turskoj, a vreme provedeno u Barseloni, Portu, Interu i Čelsiju danas je samo daleka uspomena.

Džon Obi-Mikel (Trabzon)

Džon Obi Mikel Foto: AP/Tanjug

Džon Obi-Mikel je tokom karijere čak i na terenu retko uspevao da privuče pažnju. Proveo je 11 godina u Čelsiju u kojem je ipak dao određeni doprinos, a danas se ovaj 32-godišnjak, posle epizode u Kini, obreo u Trabzonu.

Hugo Rodaljega (Denizlispor)

Hugo Rodaljega se i dalje nalazi na prvom mestu liste strelaca Vigana za koji je postigao 24 gola. Kolumbijac, međutim, nikada posle toga nije uspevao da redovno trese mreže protivnika, ali je u poslednjih pet godina bio pristojan u turskom prvenstvu.

Stefan Sesenjon (Genčerbirligi)

FK Mančester Junajted - FK VBA Foto: AP/Tanjug

Nekada ključni fudbaler Sanderlenda kojeg su navijači sa oduševljenjem gledali, danas je bleda senka svoje najbolje verzije iz Premijer lige. Internacionalac Benina (35) se danas trudi da pomogne svojoj ekipi kako ne bi ispala iz lige.

Video: Kakav doček za Maradonu kralja fudbala i Božiju ruku

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 535

    14. februar 2020 | 10:49

    E ovo su igrači, a ne oni anonimusi blesavi... Za 90% igrača iz ovog zimskog prelaznog roka niko nije čuo, a oni obrću milijarde. Katastrofa!

  • Oooo

    14. februar 2020 | 13:21

    I svi u turskoj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA