≫ 

Šta od sporta u Srbiji ugrožava korona virus: 163. Večiti derbi, Orlove, Zvezdu i Partizan u Evropi

Mnogo je događaja koji su u opasnosti da se odlože, ili da se igraju pred praznim tribinama, ukoliko se nastavi trend širenja virusa

  • 6
Srbija, sport, Korona virus Foto ilustracija: Telegraf/Marko Jovanović

Korona virus je postao globalni problem, a sve više utiče na sport. Italijanski sport uveliko se igra bez publike, pa je takav slučaj bio i na derbiju Serije A između Juventusa i Intera, slična odluka doneta je i u najmnogoljudnijoj oblasti Nemačke, a otkazan je i Masters u Indijan Velsu.

Sve veći trend da su ugrožena najveća evropska i svetska takmičenja, da od toga nisu izuzeti ni mečevi u Ligi šampiona i Evroligi, naterala nas je da se zapitamo koji su sportski događaji u Srbiji ugroženi zbog opasnosti od širenja korona virusa.

Korona virus je već odložio jedno takmičenje u Srbiji, kvalifikacioni olimpijski turnir za basket 3x3, koji je trebalo da se održi 7. marta u Novom Sadu.

Za sada u Superligi ne smatraju da postoji opasnost i da ne treba širiti paniku, što je u izjavi za Telegraf rekao Darko Ramovš, generalni sekretar takmičenja.

Međutim, ukoliko situacija eskalira u Srbiji nakon što je potvrđen prvi slučaj zaraze, postoji nekoliko događaja koji su posebno ugroženi, pre svega zbog masovnosti koja se očekuje na tim događajima.

Potencijalno finale baraža za EURO 2020

Fudbal Srbija - Španija Fudbalska reprezentacija Srbije; Foto: Marko Jovanović

Već sada se najavljuje da će polufinalni meč baraža za EURO 2020 između Norveške i Srbije 26. marta biti odigran pred praznim tribinama. To bi moglo da znači da će i potencijalno finale, koje bi, ukoliko Srbija uspe da savlada Norvežane, trebalo da se odigra u Beogradu na Marakani 30. marta, moglo da se igra bez prisustva navijača.

Ukoliko bi naš tim slavio u Oslu, finalni meč bi igrao u Beogradu protiv pobednika duela Škotska - Izrael. Bila bi nesumnjivo velika šteta da za takav meč, gde je ulog odlazak Srbije na EURO posle 20 godina, naša reprezentacija nema podršku punog stadiona.

163. večiti derbi

FK Crvena zvezda - FK Partizan Fudbaleri izlaze na teren na 162. večitom derbiju; Foto: Marko Jovanović

Na proleće nas čeka još jedan fudbalski večiti derbi, biće to 163. susret Crvene zvezde i Partizana, ovoga puta u plej-ofu.

Ono što je sigurno, to je da će susret biti odigran na Marakani, a najverovatnije će to biti 16. aprila u 31. kolu.

Ukoliko se situacija sa korona virusom ne primiri do tada, nije isključeno da se meč odigra bez publike, naročito zbog dolaska velikog broja stranaca na utakmicu crveno i crno-belih, koja je poslednjih godina postala turistička atrakcija među zagriženim fudbalskim fanovima u Evropi, posebno među tvrdokornim ultrasima.

Mečevi Zvezde u Evroligi i Partizana u Evrokupu

KK Crvena zvezda - KK Makabi Stratos Perperoglu u akciji tokom meča u Areni protiv Makabija; Foto: MN Press

Crvena zvezda se pobedom nad Makabijem vratila u situaciju da može da se nada plasmanu u Top 8 Evrolige. Posle gostovanja Real Madridu ima lakši raspored i do kraja će igrati sa nešto slabijim rivalima.

Do kraja Evrolige biće domaćini Armaniju 20. marta i Zenitu 27. marta, pa su to mečevi koji su potencijalno ugroženi, naročito što Armani dolazi iz Milana, koji je jedan od centara zaraze u Evropi.

Ugroženi bi mogli da budu i mečevi Partizana u Evrokupu.

Navijači Partizana, Grobari Navijači Partizana u Areni; Foto: Marko Jovanović

Crno-beli imaju prednost domaćeg terena do kraja takmičenja i lepu šansu da se domognu finala, a samim tim i Evrolige. Uz punu Arenu je sve lakše, a jedino bi odluka da se mečevi zbog straha od korona virusa mogla da poremeti Partizan i da je liši najvatrenije podrške u Evropi.

Partizan već 17. marta igra protiv Uniksa prvi meč četvrtfinala Evrokupa, revanš je tri dana kasnije u Rusiji, dok bi se potencijalni treći meč ponovo igrao u Beogradu 25. marta.

Beogradski maraton

Beogradski maraton Takmičari pred start Beogradskog maratona; Foto: MN Press

Tradicionalno se Beogradski maraton održava u aprilu, a ove godine će biti održan 26. aprila. Međutim, zbog ugroženosti od korona virusa, nije isključeno da on bude otkazan, jer je već nekoliko velikih maratona ugroženo.

Kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u košarci

Nikola Jokić Nikola Jokić; Foto: Marko Jovanović

Turnir počinje 23. juna i za sada nije moguće prognozirati kakva će biti situacija sa daljim širenjem korona virusa u svetu, ali ukoliko se nastavi trend koji je trenutno u svetu, nije isključeno da se i on igra bez publike.

Naš tim će u kvalifikacijama igrati protiv Dominikanske Republike, Portorika, Italije i Senegala, a samo će pobednik obezbediti olimpijsku vizu.

Plej-of ABA lige

Navijači Crvene zvezde, Delije Navijači Zvezde na utakmici protiv Budućnosti; Foto: Marko Jovanović

Krajem marta počinje plej-of ABA lige u kojem će sigurno učestvovati Partizan i Zvezda. Nema sumnje da će tu hale biti pune do poslednjeg mesta, a to donosi veću opasnost jer se igra u zatvorenom prostoru, gde je veća opasnost od širenja zaraze.

Nema sumnje, čeka nas dramatično proleće kada je u pitanju sport u Srbiji i širom sveta, a ostaje nam samo da se nadamo da će opasnost od širenja korona virusa biti zaustavljena i da on neće uticati na otkazivanje ili zatvaranje za publiku mnogih sportskih događaja u našoj zemlji, od kojih su mnogi svetkovina našeg sporta

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA