≫ 

Može li fudbal „pobediti“ korona virus? Ovo je moguće rešenje za spas najpopularnijeg sporta

Još uvek postoji nada da će se fudbal vratiti u normalu

  • 3
FK Valensija Foto: AP/Tanjug

Utakmice se odlažu. Igre se bez prisustva publike. Neke su otkazane. Čitava prvenstva su prekinuta, pitanje je da li će neka i biti nastavljena. Izbijanje korona virusa utiče na sve segmente života.

Trenutno stanje je za mnoge pitanje života i smrti, pa je fudbal postao sporedan. Ako vlade zemalja žele da nametnu odredbe koje mogu uticati na fudbalski sezonu, onda im treba verovati u procenama.

Korona virus navijači, FK Napoli, FK Barselona Foto: Guliver/Francesco Pecoraro/Getty Images

Depresivno je, toliko depresivno iz više razloga. Nikada nismo doživeli ništa slično u savremenom društvu, uključujući i fudbal - poslednji put kada je sportski kalendar bio narušen na ovakav način, u toku je bio Drugi svetski rat. Prilično je neverovatno da je čak 70 godina bilo potrebno da se dogodi nešto što će sport ućiniti nemogućim za igranje, ili gledanje.

A, to nešto utiče na sve ljude koji imaju veze sa fudbalom - na navijače koji ovo čitaju i interesuju se, na ljude koji vode sportske internet sajtove, na stotine hiljada igrača koji igraju kako bi zaradili platu...

Lige se za sada stavljaju na čekanje, a neke će možda biti u potpunosti otkazane - Italija je preduzela najdrastičnije mere od svih evropskih zemalja, a verovatno će je slediti i druge države. No, još uvek postoji nada da će se fudbal vratiti u normalu.

Sajt 90min.com predviđa kako bi fudbalski kalendar „najbezbolnije“ mogao da bude izmenjen u Evropi.

Promene rasporeda

Prvi korak bio bi odlaganje Evropskog prvenstva do leta 2021. Imajući u vidu kako se u drugim sportovima nose sa ovakvim takmičenjima, UEFA bi bila razumna ukoliko bi sledila taj primer. Euro 2021 za žene bi se morao pomeriti za nekoliko nedelja kako bi se sprečilo preklapanje dva velika fudbalska turnira.

Reprezentativne pauze bi sve do leta 2021. trajale po nedelju dana, što bi značilo da bi Liga nacija morala da se skrati ili ukine u korist prijateljskih utakmica. Preostale ligaške utakmice iz sezone 2019/20 igrale bi se krajem maja, u junu i julu, kako bi se popunila praznina - bilo bi to leto klupskog fudbala.

Liga šampiona Foto: AP/Tanjug

Predsezonski turniri ili će morati da se otkažu, ili da se pomere za kraj avgusta. Sezona 2020/21 bi svuda počela u septembru. Prelazni rok bi morao da traje duže, sve do kraja septembra.

Da bi se igrači i klubovi rasteretili i malo olakšao raspored, sve nepotrebne utakmice i takmičenja bili bi otkazani za sezonu 2020/21 - Karabao Cup, Komjuniti Šild, UEFA Super Kup, potencijalno čak i domaći Kupovi širom Evrope.

Ako bi sve išlo po planu (da, ironično), klupska sezona bi trebalo da se završi sredinom maja 2021, a finale Lige šampiona i Lige Evrope trebalo bi da se odigra nedelju dana kasnije.

FK Valensija Foto: AP/Tanjug

Evropsko prvenstvo moglo bi da počne početkom ili sredinom juna i završi se krajem jula, a klubovi i igrači dobili bi još jednu produženu letnju pauzu (mada ne toliko drastičnu ovog puta) zbog održavanja Svetskog prvenstva 2022. - tokom zime, tako da ne bi bilo potrebe da se sezona 2021/22 završi prerano. Sve bi se, nekako, vratilo u normalu.

Ovo je potpuno nezvanična mogućnost i niko zaista ne zna šta će se dalje dešavati. Ali, otkazivanje sezona bez odigravanja preostalih utakmica neće doneti finanisijski gubitak samo klubovima, već i ljudima koji na bilo koji način od fudbala zarađuju za život.

Fudbal se može zaustaviti, ali negde mora ponovo i da počne.

Video: Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju korona virusa

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA