≫ 

Kakav je to majstor bio! Pet najvećih momenata u karijeri Ronalda Nazarija de Lime

Brazilski, ili kako ga neki zovu - pravi Ronaldo, imao je zadivljujuću karijeru i mnogo je dao fudbalskoj igri

  • 13
Ronaldo Nazario

Foro: youtube/Jwasc92Futbol

Zamislite da ste toliko dobar fudbaler da ne jednom, nego dvaput oborite rekord u visini transfera. Samo dva igrača su to uradila. Prvi? Dijego Maradona. A drugi? Ronaldo. Ne imitator iz Portugala već originalni Ronaldo.

Ronaldo - tinejdžerska senzacija. Ronaldo - legendarni golgeter i nažalost, Ronaldo – genije za povrede. Odabrati samo pet trenutaka iz njegove slavne karijere nije bio lak zadatak, piše „90min“. Ali, uspeli su da ga izvrše.

Neverovatna sezona na stadionu „Kamp Nou“

 

Ronaldova jedina sezona u Barseloni kanonizovana je u fudbalskom folkloru. Mršav, moćan i tehnički besprekoran, Brazilac je tokom čitave sezone kao vetar prolazio pored golmanâ, a na kraju sezone mogao je da se pohvali da je postigao 47 golova u svim takmičenjima.

Luis Nazario de Lima Ronaldo, Inter

Foto: Guliver/Getty Images/Claudio Villa/ Grazia Neri

Ronaldo je i kasnije tokom karijere bio sjajan, ali nikada nije blistao kao te sezone u Barseloni. Svako ko bi želeo da razume čemu sva ta „buka“ oko Ronalda, trebalo bi da pogleda upravo ovu sezonu u kojoj je bio brilijantan.

Iskupljenje za Svetski Kup

 

Na dan finala Svetskog prvenstva 1998. godine, Ronaldo je doživeo neku vrstu čudne medicinske priče čiji detalji bude maštu mnogih teoretičara zavere. Šta god da se dogoilo, uticalo je na partiju Brazilca, a Francuska je slavila ubedljivu pobedu 3:0.

Četiri godine kasnije, Ronaldo se osvetom vratio na svetsku pozornicu. Postigao je osam golova na prvenstvu, računajući i dva u finalu protiv Nemačke, i pomogao da Brazil dođe do petog pehara u ovom takmičenju.

Luis Nazaria de Lima Ronaldo

Foto: Guliver/Getty Images/Paolo Bruno

I, sve to dok je „šetao“ najbesmisleniju frizuru u istoriji fudbala. Svaka čast Ronaldovom frizeru što je izvukao novac za tu „frizuru“.

Debi u Real Madridu

 

Prva utakmica u novom klubu može biti igra živaca. Pitajte Robija Kina, on je to iskusio u više navrata. Međutim, Ronaldo se u debiju za Real nije dao zbuniti. Ušao je u 64. minutu utakmice protiv Alavesa, i dobio je ovacije čitavog stadiona.

Samo minut kasnije, odlično je na grudi prihvatio centaršut Roberta Karlosa, a zatim šutnuo u dalji ugao mreže i pogodio. Kasnije je iskoristio dodavanje Stiva Mekmanamana i po drugi put pogodio. Sjajan debi i najava mnogih golova koje će postići za Real.

Russia Soccer WCup Draw

Foto: Tanjug/Ap

Het-trik na „Old Trafordu“

Morate biti vrhunski fudbaler kako biste uspeli da postignete het-trik na „Old Trafordu“, a još i bolji ako to mislite da učinite kao fudbaler ekipe koja gostuje na tom stadionu. A posebno neustrašivi morate da budete da to učinite u četvrtfinalu Lige šampiona.

Ronaldo je to uspeo 2003. godine.

Prvi gol: Iako je lopta skakutala, nije mu bio problem da je sa ivice kaznenog prostora pošalje u mrežu.

Drugi gol: posle duplog pasa Zidana i Roberta Karlosa, Ronaldu je ostalo da uradi lakši deo posla.

Treći gol: Sjajan šut sa preko 20 metara u desni ugao gola.

Ronaldo je dobio ovacije čitavog stadiona kada je zamenjen. Te večeri, svet je bio njegov, a mi smo samo bili njegovi stanovnici.

Povratak u Korintijans

 

Završni čin Ronaldove složene i zastrašujuće karijere bio je pomoć Korintijansu, prethodnom klubu legendi Brzila Sokratesa i Rivelina – da osvoje državno prvenstvo Sao Paula 2009. godine.

Postigao je 10 golova u 14 utakmica na putu do titule, dokazujući da još uvek poseduje magiju koja ga je oduvek krasila.

Na kraju su ga povrede prinudile da se 2011. godine povuče iz fudbala.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA