≫ 

8 velikih problema sa kojima se fudbal suočava

Kada se sve ovo završi, možda neki klubovi neće više biti ono što su bili

  • 2
stadion, fudbal Foto: Pixabay.com

Kao jednu od većih posledica pandemije korona virusa, evropski fudbal se trenutno suočava sa velikim finansijskim problemima. „Crvena lampica“ u klubovima uveliko je upaljena, i niko ne zna kako će se sve završiti.

Španska „Marca“ je navela osam velikih problema sa kojima se klubovi trenutno suočavaju.

1. Kako će se završiti započete lige?

Postoje tri realne opcije.

Prva je da će se preostale utakmice odigrati kada se za to steknu uslovi. Druga je da će utakmice biti odigrane bez prisustva gledalaca, a treća je da će sve do sada odigrane utakmice biti poništene. Većina klubova želi da se sezona nekako privede kraju, jer će finansijski gubitak u suprotnom biti ogroman.

2. Rizik od kolapsa

Ukoliko klubovi ne dobiju svoj unapred projektovani novac od televizijskih prava, njihova budućnost biće dovedena u pitanje jer mnogi klubovi neće moći da podmire troškove koji nastaju u periodu mart-jun. Neki klubovi bi mogli da bankrotiraju, pa se možda može očekivati i nešto fleksibilnija politika finansijskog fer-pleja.

FK Totenhem Foto: Tanjug/AP

3. Lopta je u dvorištu igrača

Klubovi će morati da traže od svojih igrača da pristanu na smanjenje plate. Podneto je dosta zahteva da se igračima smanje plate za 10 ili 20 procenata, a otkazivanje sezona bi moglo da dovede do ponovnog pregovaranja oko ugovora i isplati manjih suma novca.

4. Ugovori koji se završavaju 30. juna

Pozajmice i ugovori koji se završavaju u junu moraće da budu produženi ukoliko se sezone završe u julu.

Fudbalski čelnici govore da nema smisla prekidati ugovore u junu ako sezone potraju i duže od tog datuma.

Britain Soccer Premier League Foto: Tanjug/AP

5. Manje zarade od transfera

Očekuje se da ponude za transfere igrača ovog leta budu niže, i sume od preko 100 miliona evra teško da ćemo videti ove sezone. Manje bogati klubovi će možda biti prinuđeni da svoje najbolje igrače prodaju po nižim cenama od željenih.

6. Kraći prelazni rok

Ako se lige završe u julu mesecu, klubovi će se suočiti sa najkraćim letnjim prelaznim rokom u istoriji. Manje vremena za realizaciju transfera će dovesti i do manjeg broja samih transfera – pogotovo imajući u vidu da će sezona 2020/21 morati da počne što ranije, zbog Evropskog prvenstva koje je pomereno za 2021. godinu.

Phillippe Coutinho, Filip Kutinjo Foto: Marko Jovanović

7. Pozajmice sa opcijom otkupa

Ovo je nešto što je u poslednje vreme postalo vrlo aktuelno i verovatno će se o tome tek govoriti.

Klubovi koji imaju pravo da igrače koji za njih nastupaju kao pozajmljeni otkupe do 30. juna, mogli bi biti u problemima ove godine.

8. „Bum“ u 2021. godini

Ako se stvari vratite u normalu pre nego kasnije, tada bi naknade mogle ponovo da porastu, a izgubljeno vreme bi moralo da se nadoknadi zbog naredne godine.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jes vala

    24. mart 2020 | 06:54

    Ono kad pogledaš i jesu bili preterali sa ugovorima, gađali se milionima kao da su fudbaleri svemogući vanzemaljci, a većina bez obrazovanja, fizički radnik ima više škole od većine, sada u izolaciji se vidi koliko su humani i ljudi, koliko su pomogli onima koji trče na stadion da ih gledaju, a meni ustvari ,,žao" kladionica sada mogu da organizuju trke buva da i oni ne bankrotiraju.

  • Dzela

    24. mart 2020 | 07:31

    Ma koga fudbal sad zanima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA