≫ 

Mnogi fudbalski klubovi se bore za opstanak, kako najbolje mogu da se suoče sa krizom?

Pandemija korona virusa ugasila je mnoge poslove, a ni sport nije mogao da joj se odupre, pa sada mnogim timovima preti propast

  • 1
Greece Soccer Europa League Virus Outbreak Foto: Tanjug/AP

Fudbalski klubovi se suočavaju sa borbom za opstanak tokom pandemije korona virusa koja je “zatvorila” sport, sudeći prema proceni vrhunskog advokata, prenosi Sportskeeda.

Svet se suočava sa velikom krizom današnjih dana, a ta kriza zahvatila je i sport, koji je mnogima od nas nekakva vrsta bega od stvarnosti.

Kako se izveštava, mnogi klubovi su već otpustili osoblje i igrače, dok drugi traže od visoko plaćenih igrača da prihvate manje plate, uključujući i Barselonu.

Ipak, iako Leo Mesi i njegove kolege neće tako brzo početi da oskudevaju u svemu, problem se oseća u manjim fudbalskim klubovima.

Postoji zabrinutost da neki klubovi Engleske fudbalske lige i neligaški klubovi mogli biti gurnuti do same ivice tokom sledećih nedelja i meseci.

Imajući ovo u vidu, vodeći sportski advokat, Ričard Kramer, predstavio je razmatrane analize o tome kako klubovi, naročito u Engleskoj, mogu pokušati da prevaziđu ovu pretnju.

Novo iskustvo za sve

Ričard Kramer je, najpre, rekao da su ovo vremena bez presedana i da misli da niko na svetu nije iskusio ono kroz šta sada prolazimo.

- Svi mi imamo svoja osećanja i pokušavamo da se prilagodimo scenariju sa kojim se suočavamo – kaže Kramer.

Uvek budite korak ispred

- Ključna stvar kod pravnika, ne samo u sportu, već i u poslu, jeste da prate šta se događa, da proveravaju kakvi su zakoni, jer se zakoni menjaju iz sata u sat i onda da sortiram sve da kažem: “U redu, ako su ovo sada zakoni, kako onda oni utiču na brojne klubove i institucije?”.

- Bogati imaju veću šansu da prežive jer zarađuju više novca i imaju više ušteđevine – priča on dalje.

Nevolje vrebaju u manjim ligama

Ričard Kramer je rekao i: - Polovina klubova Premijer lige je u državnim vlasništvima, tako da oni imaju bolje šanse da prežive. Dosta problematičnije postaje kada pogledamo one koji su malo niže na ovoj piramidi, jer unutar tih klubova nema novca za održavanje posla.

- Ali, način na koji posmatram ovo je gotovo jednak onome kako bih savetovao ljude u bilo kom drugom poslu i rekao bih: “Razgovarajte sa svojim dobavljačima, pogledajte isplate koje vršite.

Rešenja su tu negde

- Jasno je da HMRS (Britansko poresko telo) sada deluje kao da saoseća sa organizacijama koje imaju problema sa plaćanjem. Vlada je dodelila tromesečna odlaganja u vezi sa PDV-om, koja prelaze u sledeću godinu. Na raspolaganju su bespovratna sredstva – priča dalje advokat.

Godina radnika na odsustvu?

Premijer liga trofej, Engleska Foto: Tanjug/AP

- Očigledno da se tip radnika na odsustvu, za koje niko nije čuo sve do prošlog petka, sada može prijaviti u klubove koji su na donjoj lestvici piramide i nemaju velika primanja. Dakle, ako oni ne mogu da rade, a zasnovano na proceduri zaključavanja koju je Vlada objavila u ponedeljak, onda mogu dobiti stipendije od Vlade, koje bi im pomogle da plate igrače i osoblje – dodaje Kramer.

(Radnik na odsustvu je onaj ko nije otpušten, ali ne može da radi jer su poslodavci zatvorili radno mesto, u ovom slučaju zbog pandemije koronavirusa, a kome će Vlada Velike Britanije isplaćivati 80 odsto plate, do 2.500 funti mesečno)

Deljenje problema…

- Kada bih ja savetovao, rekao bih: “Razgovarajte sa što više profesionalaca možete: advokatima, računovođama, poreskim savetnicima. Postoje organizacije koje su specijalizovane za finansije i koje mogu podići finansije” – kaže Ričard Kramer.

- Dakle, u tome je ključ, nastavite da razgovarate. Ono što sam primetio je da nas imejl poruke preplavljuju, ali mislim da sada imamo vremena da razgovaramo sa ljudima, za šta u prošlosti baš i nismo imali vremena. Mislim da je razgovaranje i uključivanje u dijaloge važno – završava ovaj advokat.

Video: Fudbaleri Zvezde žonglirali toalet papirom protiv korona virusa

B.K.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    27. mart 2020 | 09:03

    Uh baš sam se potresao sad, jadni oni, treba im pomoći.. Ceo svet je u krizi, kakav fudbal i ostale gluposti, treba živote sa spašavamo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA