≫ 

Vreme je da se zapitamo da li smo spremni na žrtvu da bi nekom drugom bilo bolje?

Neven Subotić naširoko o solidarnosti i humanosti u vreme krize i epidemije korona virusa

  • 1
Neven Subotić Neven Subotić; Foto: Printscreen: You Tube/Bundesliga

Nekadašnji reprezentativac Srbije Neven Subotić (31) poznat je kao veliki humanista i fudbaler koji potpuno odstupa od sterotipa koji prate moderne igrače. Ne zanimaju ga splavovi, lake ženske, skupa kola, ne razbacuje se parama.

Naravno, Nemci to umeju da prepoznaju pa sigurno da nema boljeg sagovrnika o krizi usled epidemije korona virusa od defanzivca Uniona iz Berlina koji se nedavno odrekao plate kako bi pomogao klubu.

- Uprkos ozbiljnoj zdravstvenoj, društvenoj i ekonomskoj krizi kroz koju prolazimo, ja sam u prilično komotnoj situaciji. Ne spadam u rizičnu grupu, ne brinem o finansijskim gubicima i imam pun frižider. Za razliku od miliona drugih Nemaca - istakao je Subotić na početku razgovora za Dojče Vele.

Iskusni štoper kaže da će Nemci uskoro uvideti da fudbal ne može da preživi bez navijača na tribinama.

- Nemam problem s motivacijom i mogu da igram bez navijača. Ali bojim se da ćemo uskoro uvideti da fudbal ne može da živi bez njih na tribinama. Moj je strah da će sada biti samo kozmetičkih, trenutnih prilagođavanja i promena i da će se ubrzo sve nastaviti po starom.

- Tržište fudbalera je izmaklo kontroli. Verujem ipak da ćemo se za dve ili tri godine vratiti na nivo pre pandemije i da će se fudbaleri opet prodavati za stotine miliona. U fudbalu se pre i iznad svega juri profit, a to mi se nikako ne sviđa - dodao je Subotić.

Srbina najviše brinu izostanak solidarnosti i humanosti tokom krize.

- Videćemo kada prvi klub ode na doboš, ko će se i da li će se neko javiti da mu pruži ruku. Tako je i sa kompanijama. Nadam se da će ovo ujediniti svet. On je postao manji nego pre 100 godina i sada je važno popraviti životne uslove svuda. Virus nam je pokazao da ima još mnogo da se radi na prevenciji i organizaciji. Ne može se uvek računati na čistu sreću. Ako svi budu gledali samo sebe, to će značajno uticati na saradnju i solidarnost - kaže Subotić.

Neven Subotić Neven iz perioda igranja za Orlove; Foto: MN Press

Za kraj Srbin poručuje i da će nemački fudbal uskoro pokazati svoje pravo lice.

- Mislim da je vreme da se sve naše vrednosti revalorizuju. Sada je glavno pitanje da li sam spreman da pomognem nekom iako mi je teško. Moramo definisati gde solidarnost počinje u ovom kontekstu, a gde se završava.

- Primer za to je fudbaler koji ode u svoj klub i traži smanjenje plate. A onda je dalje pitanje šta radi taj klub. Da li možda podrži neki nižerangirani ili se tu lanac solidarnosti zaustavi? Po meni, prečesto je to pitanje svojstva i sopstvenog opstanka, a to je sramota. Nemački fudbal će pokazati uskoro svoje pravo lice, a videćemo koje - zaključio je Subotić.

Video: Gvozdena disciplina je ključ uspeha: U Nemačkoj ne nose maske, al jedno pravilo poštuju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA