≫ 

Amnesti internešenel: Kupovina Njukasla je PR alatka za kršenje ljudskih prava

To, opet, neće moći da spreči transakciju godine u engleskom fudbalu

  • 0
Njukasl, stadon Stadion Njukasla; Foto: Printscreen: You Tube/CFTV stadiums

Juče je potvrđeno da se premijerligaš Njukasl nalazi pred prodajom, a saudijski princ Mohamed bin Salman trebalo bi da ga kupi za 356 miliona evra. Međutim, tome se protivi najpoznatija nevladina organizacija za ljudska prava na svetu Amnesti internešenel.

Iako je najavljeno da će vlasnici i direktori klubova Premijer lige dati zeleno svetlo za taj posao, u Amnestiju su zabrinuti zbog toga. Javni investicioni fond Saudijske Arabije (PIF), koji kontroliše Bin Salman, trebalo bi da ima 80% vlasništva u klubu sa "Sent Džejms parka".

- Ulazak PIF-a u engleski fudbal poslužiće za glamur kraljevini u kojoj su ljudska prava na užasnom nivou. PIF će iskoristiti Njukasl kao PR alatku - rekao je Feliks Džejkens iz „Amnesti internešenela”.

Izvori bliski engleskom klubu kažu da bi formalnosti oko prodaje trebalo da budu završene brzo, te da će Saudijci uložiti značajna sredstva u pojačanja.

Osim porodice Bin Salman, u klub će ući i finansijerka iz Jorkšira, Amanda Staveli, kao i Džejmi Ruben, 32-godišnjak koji bi trebalo da bude novi predsednik.

Pre toga, član druge najbogatije porodice u Velikoj Britaniji moraće da podnese ostavku na direktorsku funkciju u Kvins Park Rendžersu.

- Pod režimom porodice Bin Salman, saudijski borci za ljudska prava su podvrgnuti brutalnim atacima, a mnogi miroljubivi aktivisti su uhapšeni. Bilo je i veliko zataškavanje groznog ubistva Džamala Hašodžija, a koalicija koju predvode Saudijci u Jemenu ima sraman učinak neselektivnih napada na kuće i bolnice. Možda ulaskom u fudbal žele sve to da „operu” - naglasio je Džejkens.

Ipak, ovaj istup teško da će moći da spreči preomenu na čelu Svraka i dolazak bogatog vlasnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA