≫ 

Švajcarski zakon spasio ikonu nemačkog fudbala: Slučaj koji je uzdrmao FIFA završen bez presude

Bekenbauer, nakon pet godina suđenja, slobodan, ali ostaće nerazjašnjen slučaj korupcije u čijem je centru bio i koji je uzdrmao Svetsku fudbalsku organizaciju

  • 6
Dodela Zlatne Lopte u Cirihu, Franc Bekenbauer Foto: AP/Tanjug

Suđenje legendarnom nemačkom fudbaleru i treneru Francu Bekenbaueru (74) za korupciju, koje je trajalo pet godina u Švajcarskoj, završeno je bez donete presude, prenose strani mediji.

Slučaj je, prema švajcarskom zakonu, proglašen zastarelim, jer je prošlo 15 godina od događaja na koji se odnose navodne koruptivne radnje Bekenbauera i još trojice saučesnika - slučaja koji se dogodio godinu dana pre Mundijala u Nemačkoj 2006.

Suđenje je trebalo da uđe u završnu fazu u martu, ali je usled pandemije korona virusa odloženo, a sada, zbog isteka vremena predviđenog za suđenja za dela korupcije, i okončano.

Iz FIFA je brzo stigla i reakcija na ovakav epilog slučaja koji je mogao da baci mrlju na veliku karijeru ikone nemačkog fudbala, ali, pre svega, da rasvetli slučaj koji je uzdrmao svetsku fudbalsku organizaciju.

- Činjenica da je slučaj sada završen bez presude je zabrinjavajuća, ne samo za fudbal, već za švajcarsko pravosuđe - poručili su iz FIFA.

Franc Bekenbauer Bekenbauer sa peharom šampiona sveta na Mundijalu 1974. godine Foto: Tanjug/AP

Sumnjalo se da je Bekenbauer podmitio bivšeg izvršnog direktora FIFA Mohameda bin Hamada 2005. godine, tako što mu je, u dve isplate, dao 8.4 miliona funti, kako bi osigurao domaćinstvo Svetskog prvenstva svojoj zemlji.

Kada je skandal "isplivao" u medijima, Bekenbauer je negirao sve optužbe.

Nemačka je u glasanju za organizaciju Svetskog prvenstva, održanog u julu 2000. godine, pobedila Južnu Afriku sa 12:11.

Bekenbauer je i kao igrač (1974) i kao selektor (1990) osvajao Svetsko prvenstvo sa Nemačkom, a bio je predsednik organizacionog komiteta FIFA u vreme kada je Nemačka dobila domaćinstvo.

Video: Hapšenje zbog korupcije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    28. april 2020 | 23:32

    Svajcarci,zemlja mita i korupcije kakve ne možete sa zamislite.Zivim u CH i to je haos šta se radi.

  • Lord

    29. april 2020 | 08:32

    Ala mi je ovo poznato, zastarela optuznica...!?!

  • Kiki

    29. april 2020 | 08:21

    Svuda je ima a po meni najviše u Njemačkoj ali sa stilom, Nijemci samo pljuju Balkan i Arape a gori su od njih. Živio sam u Njemačkoj 7 godina i dosta sam vidio, sve sa stilom pa i kad se krade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA