• 1

FSS objasnio zašto uvodi plaćanje za ulaz u Superligu: Ovo je španski model i sprečava mahinacije

Oglasio se i Savez

  • 1

Posle odluke Odbora za hitna pitanja FSS u vezi sa popunjavanjem fudbalskih liga, oglasio se i generalni sekretar organizacije Jovan Šurbatović.

FSS je obelodanio dokument u kom je moguće platiti mesto u Superligi i Prvoj ligi Srbije za narednu sezonu, a sada je stiglo i pojašnjenje ovog poteza.

- Pre svega, hteo bih da naglasim da se ovaj model primenjuje u slučaju da neki klub, iz bilo kog razloga, odustane od takmičenja. Mera se apsolutno ne odnosi na klubove koji su rezultatima na terenu obezbedili plasman u viši rang i ne remeti postojeći sistem takmičenja, već sprečava „prodaju“ mesta u ligama, motivisanu ličnim interesima pojedinaca – kaže Šurbatović i dodaje:

- Već dugi niz godina svedoci smo da postoji kupoprodaja statusa a ona je posebno izražena u nižim rangovima takmičenja. Gašeni su klubovi sa višedecenijskom tradicijom, a osnivani novi „instant“ klubovi“. Locirali smo problem koji je pretio da eskalira i odlučili da primenimo sistemsko rešenje koje je poznato u evropskoj praksi. Nismo izmislili ništa novo, već samo primenili „španski model“ koji se pokazao kao dobar.

Šurbatović podvlači da je nova mera donešena u cilju zaštite integriteta srpskog fudbala.

- Efekti ove odluke su višestruki. Najpre, na ovaj način destimulišemo neleganu trgovinu takmičarskim statusom klubova. U isto vreme, obezbeđujemo da na upražnjena mesta (ukoliko ih bude) dolaze zdravi klubovi koji imaju sredstava da finansiraju troškove takmičenja. I što je najvažnije, novac će ići u legalne tokove, odnosno u fondove za razvoj fudbala, a ne u sivu zonu i privatne džepove.

FSS navodi na zvaničnom sajtu da ovaj model sprečava nefudbalske transakcije, a stimuliše klubove koji posluju i funkcionišu na zdravim osnovama da napreduju u viši rang.

- Tačno tako. Dolazi vreme visoke profesionalizacije klubova Super i Prve lige Srbije. Iz godine u godinu se pooštravaju zahtevi za licenciranje, a iskreno se nadam da smo blizu i privatizacije profesionalnih fudbalskih klubova po modelu dobrovoljne vlasničke transformacije na kojoj Savez aktivno u saradnji sa klubovima i Zajednicom Super i Prve lige Srbije. Veoma je važno istaći da je ova odluka u interesu svih: klubova, igrača, nadležnih saveza… Imaćemo manje odustajanja u ligama, manje klubova koji naprasno nestaju, a više mogućnosti napredovanja za solventne klubove sa realnim izvorima finansiranja. Takođe, očigledan je i interes države, jer će novac iz sive zone preći u legalne tokove – jasan je generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović.

Inače, taj "španski model" koji Šurbatović pominje mogao je da se vidi 2019. godine na primeru Andore koja je ušla u treću špansku ligu.

Podsetimo, vlasnik kluba Đerar Pike platio je depozit od 450.000 evra kako bi popunio mesto nakon što je Reus izbačen zbog finansijskih problema.

Video: Superliga se nastavlja 30. maja, igraju se još četiri kola do kraja

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Фудбалски савезе...

    Ти си брука земље Србије

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima