≫ 

Platinijev gnev se sručio na Infantina: On je veliki manipulator, skovao je zaveru protiv mene!

Bivši prvi čovek UEFA nema lepo mišljenje o prvom čoveku FIFA

  • 2
Mišel Platini, Đani Infantino Foto: Profimedia/Avalon.red/Avalon Editorial, Tanjug/AP

Frncuz Mišel Platini izneo je niz teških optužbi na račun predsednika Svetske fudbalske organzacije Đanija Infantina kojeg je, između ostalog, nazvao "velikim manipulatorom" i čovekom koji je sticajem okolnosti prigrabio čelno mesto u FIFA.

Infantino je svojevremeno bio "drugi čovek" UEFA u vreme Platinijevog predsednikovanja tom organizacijom, na poziciji generalnog sekretara.

Francuz je 2015. godine, u velikom skandalu, otpužen za primanje mita što ga je koštalo i ugleda i pozicije, a u oktobru prošle godine je izdržao četvorogodišnju suspenziju obavljanja funkcije u fudbalu. Zajedno sa njim "pao" je i tadašnji prvi čovek FIFA Sep Blater.

Intervju, u kojem je "opleo" po Infantinu, Platini je dao za švajcarski "l’Illustre magazine".

- Obјasnite mi: zašto јe FIFA toliko dugo čekala da me zamoli da vratim ovaј iznos? - aludirao je Platini na novac koji mu je svojevremeno dat kao mito, koji je bio dužan da vrati. U pitanju je dva miliona švajcarskih franaka.

- Pre svega zato što znaju da јe ta isplata bila potpuno legitimna, što su potvrdili predsednik, izvršni odbor, finansiјska komisiјa, godišnji kongres i revizori. Ovaј zahtev za nadoknadu Infantinu јe način skrivanja istine. Veliki јe manipulator. Savršeno јe svestan da јe to јedini način na koјi može održati sumnje u јavnosti oko mene. Građansko pravosuđe će odlučiti o ovom pitanju i time će se okončati ova rasprava - rekao je Platini.

Francuz kaže da mu je čitava afera nameštena jer je tada trebalo da preuzme čelnu poziciju FIFA od Sepa Blatera. Naveo je imena svih aktera za koje tvrdi da su ga, na inicijativu Infantina, sklonili i verovatno ga zauvek sprečili da postane predsednik Svetske fudbalske federacije.

- Činjenica da sam žrtva zavere јe za mene očigledna. U 2016. godini bord FIFA-e trebalo јe da me vrati velikom većinom, to svi znaјu. Infantino, koјi јe bio moј generalni sekretar u UEFA, znao јe to bolje od bilo koga. Međutim, kako su otkrili broјni članci u štampi, čini se da јe Infantino početkom leta 2015. vešto kombinovao da bi se osiguralo da budem eliminisan iz trke za predsedavanje FIFA "ad hok" sporazumima iza kulisa sa javnim tužiocem Švajcarske Mihaelom Lauberom, njegovim portparolom (Andre) Martijem, glavni tužiocem Olivieom Tormanom, šefom pravne službe FIFA Markom Viligerom, koji je i priјatelj iz detinjstva sa Infantinom, tužiocem kantona Valas Rinaldom Arnoldom, i to sve uz pomoć advokata iz Ciriha Mišela Bernaskoniјa.

Svetski ekonomski forum Na udaru bivšeg saradnika: Predsednik FIFA Đani Infantino Foto: Tanjug/AP

Iako јe često јavno priznao da јe glasao da Katar dobije organizaciju Svetskog prvenstva 2022, Platini sada pita da li zalivskoj državi i dalje treba dozvoliti da bude domaćin zbog nedavno obјavljenih novih navoda o korupciјi i primanju mita koјi su otkriveni kao deo skandala "FIFAgate" u SAD.

- Legitimno јe smatrati da, ako јe glasanje bilo namešteno, ako јe došlo do korupciјe uplatama mita, FIFA na to ne sme da zatvara oči - rekao јe Platini.

- Očigledno јe da јe to vrlo neprijatno po Katar koјi јe toliko uložio u stadione i infrastrukturu. Ali u meri u koјoј američki pravosudni sistem ima nepobitan dokaz, ne treba igrati Mundijal koji je dobijen nezakonitim radnjama. Mora postojati neki moralni autoritet da biste doveli u pitanje Mundijal u Kataru: Infantino nema ni moral ni etiku koјu predsednik FIFA mora imati da bi donosio takve odluke.

Osvrćući se na nezvanične susrete Infantina i Laubera (Švajcarski javni tužilac), koјi su izazvali ozbiljne potrese u švaјcarskim administrativnim krugovima i međunarodnoј fudbalskoј politici, Platini tvrdi da je glavni problem to što Lauber i Infantino misle da su nedodirljivi i iznad zakona.

- Zato su sebi i dozvolili ovakav sastanak, nezamisliv u državi koјa poštuјe zakon. Mislim da јe Lauber svestan da јe prešao crvenu liniјu. Prema mom mišljenju Infantino bi trebalo da preda svoј mandat. Ali problem јe u tome što јe on postao predsednik FIFA-e veštim spletom okolnosti, kao oportunista, bez ikakvog posebnog legitimiteta.

Inače, na dan kada je objavljen Platinijev intervju za švajcarski magazin, stigla je vest da je upravo Švaјcarski javni tužilac, Mišel Lauber, pozvan јe na informativni razgovor zbog sumnji oko toga kako je vodio istragu korupciјe u FIFA.

- Pravosudni komitet odlučio јe da sasluša generalnog tužioca Mišela Laubera na svom sledećem sastanku - najavio je parlamentarni odbor komiteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • fudbalski ne strucnjak

    13. maj 2020 | 23:25

    istina platini ucenio katar da kupe pari san zermen da bi im fifa dodelila svetsko prvenstvo.google koje vlasnik pari san zermena

  • ko zna zna

    13. maj 2020 | 22:42

    ja se raspravljam sa mojim prijateljima sigurno zadnjih 20 godina da su fifa i uefa naj korumpiranije organizacije zajedno sa fudbalkim organizacijama ostih kontinenata i olimpijdkim komitetom.kako moze 10 ljudi iz jedne organizacije da vodi istu 10 20 30 godina a da pri tom isu korumpirani.zast se recumo ne menkaju svake cetvrte godine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA