≫ 

Plan večitih za prelazni rok posle korone: Zvezda ima dva prioriteta, Partizan bira opciju A ili B

Pandemija je značajno poremetila planove naših najvećih klubova za letnji prelazni rok

  • 11
Zvezda, Partizan, prelazni rok, Savo Milosevic, Dejan Stankovic Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Nikola Tomić/Marko Jovanović

Pandemija korona virusa je u velikoj meri poremetila poremetila svetsko fudbalsko tržište, a nema sumnje uticaće i na poslovanje i prelazni rok naših najvećih klubova. Koliko god da je pandemija narušila planove transfera, toliko sa druge strane i ide na ruku Partizanu, koji će u velikoj meri zadržati postojeći igrački kadar i olakšati pripremu za letnje evropske kvalifikacije.

Sa druge strane, Crvenoj zvezdi i ne ide toliko na ruku, jer je planirano da obavi veći broj prodaja i da se reši precrtanih igrača poput Kanjasa, ili nekih koji su već dugo u klubu poput Boaćija i Pavkova, koje pokušava da proda već nekoliko prelaznih rokova.

Krenimo od Partizana, pošto se tu očekuje manje aktivnosti...

Crno-beli su već povukli neke poteze, koji istina nisu radikalni, ali su odrađeni na vreme, kako u kasnijem periodu ne bi bespotrebno dolazili na dnevni red.

To se, pre svega, odnosi na produžetak ugovora sa Bojanom Ostojićem, koji je bio planiran još pre nekoliko meseci, te početak pregovora o nastavku saradnje sa Nemanjom Miletićem, uskoro i golmanom Nemanjom Stevanovićem.

Što se tiče angažovanja novih igrača, Partizan neće srljati, jer apsolutno nema nikakve potrebe za tim pošto već ima oformljenu ekipu. Kako je Telegraf već ranije i pisao, u planu je sigurno angažovanje još jednog centralnog defanzivca (možda i dva), čime bi se nadomestio skori odlazak Strahinje Pavlovića u Monako, čime bi poslednja linija bila kompletirana

Čeka se odluka Superlige o broju stranaca

Od dozvoljenog broja stranaca u Superligi Srbije naredne sezone će zavisiti da li će to biti fudbaler sa domaćim ili stranim pasošem.

162. večiti derbi, FK Crvena zvezda, FK Partizan Strahinja Pavlović (desno ) odlazi u Monako Foto: Partizan.rs/Miroslav Todorović

U zavisnosti da li će u Humskoj biti na snazi “plan A” ili “plan B” u vezi sa transferima biće određeni i dalji koraci, odnosno poslovanje kluba.

Plan A podrazumeva prodaju jednog fudbalera, za koga može da se inkasira respektabilan novac i to je, po svemu sudeći, mladi Filip Stevanović i to iz više razloga. Tržišna cena, ali i potražnja za mladim vezistom crno-belih je u ovom trenutku i najveća.

Plan B donosi niz drugih mogućnosti

Pride, Stevanović tek 25. septembra postaje punoletan, te je izvesno da će se prelazni rok završiti pre tog datuma, što znači da bi u slučaju letnjeg transfera i on, poput Strahinje Pavlovića, u prvi mah ostao u Humskoj kao pozajmljen fudbaler i Partizan ne bi morao da “juri” pojačanje, a u kasi bi već imao novac.

Filip Stevanović, Umar Sadik, FK Partizan Umar Sadik (levo) i Filip Stevanović Foto: MN Press

Plan B će biti aktiviran u slučaju da crno-beli ne postignu željenu cenu za Stevanovića i odluče da ga zadrže i “izguraju” još izvesno vreme, bar do sledećeg leta. U tom slučaju na tržište će napadač Umar Sadik, koji je takođe imao nekolicinu odličnih ponuda, od kojih je ona iz Katara minule zime dosegla 10.000.000 evra.

Pitanje je da li Partizan, posle svega što se dogodilo u minulom periodu, sada može da izvuče tu cifru, ali interesovanje za Nigerijca i dalje ne manjka, pa bi napadač dobio “zeleno svetlo” za transfer ako to bude neophodno za nastavak mirne egzistencije kluba.

Bibras Natho Foto: Marko Jovanović

Ukoliko se aktivira “Plan B” automatski će se aktivirati i potraga za novim napadačem, koji bi zamenio i nadomestio eventualni odlazak Umara Sadika. Ali, igrači iz Tunisa i drugih nerazvijenih fudbalskih sredina, koji se minulih dana pominju u stranim medijima i neproverenim izvorima, nisu (više) ciljna grupa Partizana, jer je prošlog leta lestvica podignuta pojačanjima iz Hanovera (Takuma Asano), Rome (Umar Sadik), Olimpijakosa (Bibras Natho), što je crno-belima donelo i vidan napredak u igri i plasman u Ligu Evrope.

Povratak na niži fudbalski nivo, u svakom smilsu te reči, kako to trener Savo Milošević često voli da kaže – jednostavno više nije opcija.

Kada je Crvena zvezda u pitanju...

Na Marakani je prioritet u letnjem prelaznom roku levi bek, jer posle odlaska Žandera faktički samo Milan Rodić pokriva tu poziciju, a i on je sklon čestim povredama. Pozicija koja je i generalno u fudbalu deficitarna, sada je nakon krize tokom korona virusa još više na ceni.

Teško je naći kvalitetnog levog beka za pristojnu cenu, pa crveno-belima neće biti lako i skauting služba uveliko prati igrače koji bi mogli da predstavljaju pojačanje.

FK Crvena zvezda Fudbaleri Crvene zvezde slave pobedu Foto: MNPress

Zvezdi je prodaja ovog leta jača strana

Trenutno na vidiku nema ni najave da bi adekvatan levi bek mogao da bude pronađen za manju svotu novca, pa je Zvezda zbog toga nedavno priključila prvom timu omladinca Uroša Blagojevića, kako bi Dejan Stanković mogao na treninzima da ga ima na oku i proceni kvalitete momka rođenog 2002. godine.

Mnogo će više Crvena zvezda u ovom prelaznom roku biti usmerena na prodaju. Operativci kluba su trenutno koncentrisani na taj segment. Od prodaje će zavistiti i ostatak prelaznog roka, odnosno dolasci novih pojačanja.

Mateo Garsija Mateo Garsija sigurno napušta Marakanu Foto: Marko Jovanović

Planirano je da Zvezda u ovom prelaznom roku proda Matea Garsiju, koji nije na Marakani prikazao ono što se od njega očekivalo kao jedno od najskupljih pojačanja u istoriji kluba prošlog leta.

Ukoliko on napusti klub, Zvezda sprema pojačanje na poziciji krila.

Očekuje se da tokom leta klub napusti bar jedan, a možda i dva špica. Milan Pavkov i Ričmond Boaći su bili blizu odlaska sa Marakane u nekoliko prethodnih duela, Pavkov je čak otišao i na pregovore u Kinu i delovalo je da je sve dogovoreno, ali je na kraju transfer propao.

Milan Pavkov Da li će Milan Pavkov ove godine konaćno pronaži agnažman? Foto: Marko Jovanović

Poslednja šansa za Boaćija da se proda

Pošto Boaćiju ugovor ističe na kraju godine, ovo je Zvezdi poslednja šansa da izvuče neki novac od njegove prodaje, tako da će on gotovo sigurno napustiti klub, a crveno-beli neće imati veliki pregovarački potencijal, jer ukoliko ovog leta ne bude prodat, može da postigne dogovor sa drugim klubom i da na zimu ode bez obeštećenja.

Tako se gotovo izvesno može očekivati i dolazak jednog špica na Marakanu tokom leta, a u zavisnosti od prodaja ostalih igrača, zavisiće i da li će biti više pojačanja.

Za sada je jedino ime koje jeste bilo na radaru crveno-belih, a koje se pojavljivalo u medijima, brazilski napadač Anderson Oliveira Silva, koji igra za portugalski Familikao.

tomane Hoze Kanjas (desno) bi rebalo da napusti Marakanu u letnjem prelaznom roku Foto: MN Press

Na Marakani se očekuje nešto mirniji prelazni rok kada su pojačanja u pitanju, dok će mnogo aktivniji biti na prodaju igrača.

Očekuje se dolazak levog beka, krila i napadača, dok će ostala pojačanja zavisiti od prodaje.

Marakanu bi tokom leta trebalo da napuste Kanjas, Garsija, Boaći, Pavkov, a u slučaju dobre ponude mogu da odu i Njegoš Petrović, kao i Milan Rodić (iako je jedini levi bek u timu). Ipak, u Zvezdi trenutno važi pravilo da su svi na prodaju, pa ukoliko dođe dobra ponuda, svaki igrač može da napusti Marakanu tokom leta.

(Z. I./D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nscz

    14. maj 2020 | 14:37

    Rekli ste da je odbijena ponuda za Sadika od 15 miliona ima dokaza sta ste pisali. Ili spinovali ne znam. Sto sad kazete 10 miliona?

  • Ujka Zitko PFK

    14. maj 2020 | 17:36

    Ako zvezdanka dovede paju troska,komsiju poskoka,duel prasak i lenjor omeksivac.Drhtace kup jasara ahmedovskog 🤣🤣🤣🤣

  • Oskar Skrinjar Skrinjaroti

    14. maj 2020 | 16:50

    Jaci su to treneri, i jednom i drugom su ovo prvi klubovi koje treniraju u karijeri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA