≫ 

Kako je poslednji put izgledala liga sa 20 klubova: Zvezda prvak sa 105 bodova, 7 klubova se ugasilo

Proleter, Železnik, Obilić, Mogren, Milicionar danas ne postoje, a pre dve decenije, u najglomaznijoj ligi elitnog ranga koja je brojala 21 klub, imali su zapažane uloge

  • 12
mateja, tabela superlige Foto-kolaž: MN Press, Wikipedia

Fudbalska Superliga Srbije od naredne sezone brojaće 20 klubova, što je, mnogi se slažu, još jedan klasičan autogol koji je vođstvo takmičenja postiglo u pokušaju da napravi iole respektabilnu ligu, pre svega primamljivu i gledljivu za navijače, takmičarski neizvesnu i kvalitetniju, mada pre će biti - da zadovolji raznorazne interese.

Vreme će pokazati da li je to bio svrsishodan potez ili je ipak trebalo sačuvati nukleus kakvog takvog kvaliteta sabranog u ligi od 16 klubova i na tome graditi budućnost klupskog fudbala, mada to i jeste dugoročan plan, jer se liga od 20 klubova, kako je izjavio potpredsednik FSS Jovan Šurbatović - planira samo za jednu sezonu.

Ionako problematičan kvalitet lige sada će se, uz dodatak još četiri kluba, još više razvodniti, to je utisak koji se nameće ako se pogleda spisak učesnika iz prethodne sezone i klubova koji bi mogli da dopune najviši rang, uz to su i poptuno nejasni motivi da se pribegne ovakvoj vrsti eksperimenta.

vladimir matijašević Vladimir Matijeašević u dresu Železnika na utakmici protiv Obilića Foto: MN Press

Pre svega postavlja se pitanje da li jedan od klubova koji će konkurisati za mesto u eliti može dobiti licencu za takmičenje s obzirom na to da FSS i Superliga iz godine u godinu pooštravaju uslove takmičenja u oba najviša ranga, a znamo da je infrastruktura, kao osnov da se orgaizuju utakmice, najkritčniji deo većine klubova.

Otud su kandidati za Superligu pozvani da, po novom pravilu, apliciraju uplatom novčanih sredstava u kasu FSS, pa koji klub ponudi više - ima šanse da sebi obezbedi mesto među najboljima.

Elem, liga od 20 klubova u najmanju ruku ne garantuje da ćemo naredne sezone gledati neizvesniju borbu nego što je bilo dosad i proboj nekog kluba u sam vrh gde bi poremetio planove "večitih rivala". Otud i pitanje o ispravnosti ovakve odluke.

Koliko i pojedini čelnici naših klubova vide Superligu kao perspektivu svedoči i ideja Zvezdana Terzića da se razmišlja o inicijativi za stvaranje lige regiona sa bugarskim, rumunskim i mađarskim klubovima.

POSLEDNJI PUT OVOLIKO GLOMAZNU LIGU IMALI SMO PRE 20 GODINA: SEDAM KLUBOVA SE OD TADA UGASILO

Državna zajednica Srbije i Crne Gore pre tačno dve decenije imala je elitnu ligu čak i sa dužim spiskom klubova nego što će to biti slučaj u sezoni 2020/2021.

Čak 21 klub je participirao tada u šampionatu, a trijumf je odnela Crvena zvezda sa osvojenih 105 bodova i samo jednim porazom.

Trku je kao drugi završio Partizan sa 101 bodom, treći je bio Obilić, četvrti Rad, peta Sutjeska, šesti Čukarički...

Najboji strelac bio je Mateja Kežman sa 27 golova.

Iz lige su tada ispali Proleter Zrenjanin, koji se u međuvremenu ugasio, beogradski Hajduk (danas zonaš), Mogren, subotički Spartak i još jedan klub koji je doživeo sudbinu Proletera, i to nedavno, čačanski Borac. "Zebre" sa Morave su ne tako davno ugašene, ali su preuzele status amaterskog kluba Provo i ponovo se takmiče pod imenom Borac Čačak.

Od te sezone, dakle u pitanju je takmičarska 1999/2000 (prva nakon NATO agresije na našu zemlju), osim Obilića i Borca, prestali su da postoje Železnik, Hajduk iz Kule, Sartid (takmiči se kao Smederevo), Milicionar i Mogren.

Nikada posle toga najbolja liga našeg fudbala nije brojala toliko klubova, u međuvremenu je svedena na 18, pa na 16, što se i pokazalo kao najbolje i najdugoročnije rešenje.

tabela superlige za sezonu 1999/2000 Foto: wikipedia

NAJTUŽNIJE SEĆANJE NA SEZONU 1999/2000: UBISTVO ALEKSANDRA RADOVIĆA 

Ništa tako potresno se nije desilo na nekoj od utakmica srpskog fudbala kao što je bilo ubistvo navijača Zvezde Aleksandra Radovića tokom 113. večitog derbija, upravo u toj sezoni.

Momak iz Opova usmrćen je kada je ka severnoj tribini ispaljena raketa sa suprotne strane, koju su na stadion uneli navijači Partizana, kasnije i osuđeni za ovo ubistvo.

Bio je to najtragičniji događaj sa nekog od sportskih borilišta koji je, nažalost, bio samo uvod u još krvavije sukobe dve huliganske grupe sve do danas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boske

    15. maj 2020 | 12:28

    Liga treba da ima 20 klubova.Stim sto savez treba da pozira gradove koji imaju infrastrukturu.Gradove u kojima ni na utakmicama bilo dosta gledalaca.Kada dolaze velikani i kada je praznik fudbala.Mnogim klubovima nije mesto u Prvoj Ligi.Ali para vrti gde burgija nece

  • Боки

    15. maj 2020 | 14:13

    Лига од 20 клубова ће срозати квалитет фудбала у Србији на још нижи ниво. Коме се гледа фудбал на назови стадионима, са лошом инфраструктуром, где поред "стадиона" стока пасе.За гледаоце то није нимало атрактивно, а где гледалаца нема у великом броју, нема ни пара!. За челнике ФС Србије, предлог ; да примене модел Швајцарске.Швајцарска је пре 20-30 година исто имала 14-16 тимова у 1. нац. лиги, Б- лигу (полупрофи) затим; аматерске, прву, другу, трећу и рег. лиге.Увидели су да квалитет фудбала није у бројности лиге. Лигу су постепено смањивали, направили ревизију исте и она сад већ дужи период има у супер лиги 10 клубова.; у челенџ лиги (Б ) такође 10.Промоцион лига има 16 клубова које сачињавају углавном најбољи У 21 "други" тимови супер и челенџ лиге, као и најбољи тимови прве аматерске лиге која има 3 групе.Даље, имају другу интер-регионалну лигу, рег. другу, трећу, четврту и пету лигу, итд!Посебно ваља напоменути квалитетан рад омладинских селекција.Да им је фудбал бољи од нашег, ево пар примера!Репрезентација им је већ годинама боље пласирана од наше, на жалост!Клубови су скоро редовно у лиги шампиона, о стадионима да и не говорим, имају више публике итд.Ми, морамо урадити исто! Направити тоталну ревизију у свим лигама, смањити супер лигу на 10 тимова. Направити другу лигу ттакође са 10 или 12 тимова и тако редом.За неколико година ето резултата.Али! како убедити?; функционере, људе, клубове, клубчиће итд, да само такав "царски рез" доноси бољитак свеколиком српском фудбалу.

  • Aleksandar

    15. maj 2020 | 15:07

    Upropastice i ovo sto je ostalo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA