Najkontroverzniji gol u istoriji fudbala, a 34 godine kasnije i dalje je misterija kako je postignut

U duelu Argentine i Engleske na Mundijalu 1986. godine postignut je gol koji je nazvan "Božija ruka"

  • 8
Dijego Armando Maradona gol 1986 Foto: Guliver/Getty Images /Allsport/

Tog 22. juna 1986.godine odigrana je utakmica četvrtfinala Svetskog prvenstva u Meksiku, a sastali su se Argentina i Engleska

Na kraju, 2:1 i polufinale za Argentince koji su poveli sa 1:0 spornim golom Dijega Maradone koji je skočio u kazneni prostor i sproveo loptu u mrežu, ali niko ne zna da li rukom ili glavom.

Smatralo se da je to uradio rukom, ali se ne vidi dobro na snimku, pa su prozvali taj pogodak "Božija ruka"

Maradonin, bez dileme neregularan gol, ipak je podelio svetsku javnost – na one koji mu se ipak dive, i na one, čini se da ih je manje, koji ga i danas osuđuju.

Skočio sam, ali nedovoljno visoko, pa mi je palo na pamet da loptu malo taknem rukom. U vazduhu sam razmišljao da nema šanse da je udarim glavom, a onda sam se setio da imam ruku - rekao je Maradona koji je pre nekoliko dana imao svoju ispovest o životu, drogi i homoseksualcima.

- Nisam ni znao gde je lopta završila nakon udarca, pogledao sam i video da je u mreži, pa sam se počeo radovati.

Prvi mi je prišao saigrač Čečo i pitao me jesam li to upravo dao gol rukom. Rekao sam mu da ćuti i da me zagrli.

- Prišao je i Valdano s istim pitanjem te je dobio isti odgovor. 'Pričaćemo kasnije', govorio sam im" -prisetio se Maradona koji je četiri minute kasnije spektakularnim prodorom da jedan od najlepših golova svih vremena.

- Nekoliko puta sam sreo i sudiju sa utakmice. On krivi pomoćnog koji mu je pokazao da je sve čisto. Nisu sudije krive, na stadionu je bilo 80 hiljada ljudi i niko nije video to. - rekao je Maradona.

Dijego Maradona Printscreen: Youtube/HBO

Samo četiri minuta kasnije viđen je jedan od najlepših golova ikada. Maradona je primio loptu na svojoj polovini, a onda se ustremio ka golu protivnika. Pred njim su padali Piter Bredsli, Piter Rid, Teri Fenvik, i dvaput Teri Bačer. Poslednja prepreka je bio Šilton, ali je i on savladan.

- Prvo sam hteo da dodam loptu Valdanu, ali kada sam prešao na protivničku polovinu Englezi su me okružili i nisam imao prostora. Jedino mi je preostalo da sam završim akciju - rekao je Maradona, a taj pogodak je 2002. proglašen za gol veka.

Kasnije je Argentina postala prvak sveta na tom prvenstvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Auspuh

    22. jun 2020 | 19:42

    Kad je Englezima neka je...alal ti bilo najveci majstor 20-og veka...

  • Laki

    22. jun 2020 | 20:29

    Volim Maradonu, veliki sam njegov Fan da kažem kao prvo ali što se gola tiče to svako dete bi trebalo da zna da čovek sa 1 ,50 ne može da skoči više nego golman od 2 metra i da mu glavom izbije loptu u gol.

  • Baki

    22. jun 2020 | 19:03

    Iz aviona se vidi da je rukom dao gol

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA