≫ 

Preminuo Ilija Petković

Legendarni reprezentativac i bivši selektor naše zemlje umro u 75. godini

  • 53
Ilija Petković Ilija Petković; Foto: MN Press

Legendarni fudbaler i selektor Jugoslavije i Srbije i Crne Gore Ilija Petković preminuo je danas oko 16.30 u Beogradu u 75. godini., potvrdio je za Telegraf Prof. Dr Miljko Ristić, predsednik zdravstvene komisije FSS.

Proslavljeni fudbaler izgubio je bitku posle komplikacija stanja sa pucanjem čira i krvarenja, a dobio je i korona virus, pa je lečenje bilo otežano. Ostaće upamćen kao jedan od najvećih fudbalera u istoriji na ovim prostorima.

Petković, koji je rođen u Kninu 22. septembra 1945. godine, najveći deo igračke karijere je proveo u OFK Beogradu. Na Karaburmu je stigao kao 19-godišnjak iz Dinare, a pored fudbala paralelno je studirao i na Ekonomskom fakultetu.

U čuvenom plavo-belom dresu Romantičara u dva mandata zabeležio je 417 nastupa i 68 golova, a učestvovao je i u osvajanju Kupa Maršala Tita iz 1966. godine, poslednjeg značajnog trofeja Romantičara u istoriji kluba. U pauzi između dva boravka na Karaburmi nastupao je u Francuskoj za ekipu Troa tri sezone (122 utakmice/7 golova).

Zapaženim partijama u dresu OFK Beograda brzo je stekao i status reprezentativca Jugoslavije, a u dresu sa državnim grbom zabeležio je 43 nastupa i šest golova u periodu od 1968. do 1974. godine.

Debi u nacionalnom timu u 22. godini bio je impresivan pošto je postigao gol posle samo tri minuta na terenu u pobedi Jugoslavije nad Francuskom od 5:1 na stadionu Partizana u revanšu četvrtfinala Evropskog prvenstva.

Ipak, za sva vremena ga je obeležila selektorska karijera, a ostaće upamćen i po debaklu na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006. kada je posle impresivnog izdanja u grupnoj fazi i direktnog plasmana na Mundijal, zbog pozivanja pa precrtavanja sina Dušana sa spiska od 23 igrača igrača za Mundijal pokvario atmosferu u timu i diprineo debaklu u grupi sa Holandijom, Argentinom i Obalom Slonovače.

Pogledajte fotografije iz karijere Ilije Petkovića:

Uprkos tom kiksu, Ilija Petković je uživao poverenje fudbalske Srbije, a do poslednjih dana obavljao je odgovorne funkcije kao što je uloga predsednika Fudbalskog saveza Beograda i člana pojedinih rukovodećih organa u Fudbalskom savezu Srbije.

Navijači OFK Beograda smatraju Iliju Petkovića najvećom klupskom legendom i to iz dva razloga. Prvi što se vratio u klub kao igrač u teškom trenutku krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka, a drugi što nikada nije igrao za beogradske rivale Crvenu zvezdu i Partizan.

Zato će narednih dana Karaburma najviše žaliti za svojim Petkom.

Video: Ilija Petković na komemoraciji: Otišao je tiho kao što je i živeo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    27. jun 2020 | 17:26

    Legendo počivaj u miru i saučešće porodici, podrška iz Smedereva!

  • Mile

    27. jun 2020 | 17:10

    Zbogom legendo! Pocivaj u miru!

  • Siki

    27. jun 2020 | 17:11

    Kako koji dan sve crnji od crnjeg ,neka mu je laka crna zemlja ,Slava mu .😪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA