• 10

Terzić o finansijskom udaru, odlascima, dolascima, Prijoviću, ali i kaznama koje prete fudbalerima

Obraćanje čelnika crveno-belih na startu priprema se čeka - Mrkela, Stanković i Borjan su već najavili početak rada

  • 10
Filip Stanković

Foto: MN Press

Fudbaleri Crvene zvezde polako kreću u novi ciklus priprema, a generalni direktor Zvezdan Terzić rešio je da se tim povodom obrati javnosti.

Loše vesti su bile uvertira za početak priprema, zbog novog talasa korone u samom klubu, i to kod igrača koji su virus već preležali.

Ukoliko korona virus ne poremeti planove, Superliga će za Zvezdu početi 1. avgusta protiv Novog Pazara, a tome prethode pripreme na Divčibarama do samog kraja - Zvezda je odlučila da ne ide u Vrnjačku Banju, pa će na Divčibarama ostati do 27. jula.

Zvezdi u Evropi kvalifikacije za Ligu šampiona kreću od drugog kola (18. ili 19. avgust).

Dejan Stanković se prvi obratio javnosti najavivši da će se raditi samo na Divčibarama, a onda je Mitar Mrkela kao sportski direktor govorio o prelaznom roku.

- Zadovoljan sam i kadrom koji imamo, oni su nam doneli titulu i Ligu šampiona. Sa Spiridonovićem i Kataijem smo jači, da se završi sad prelazni rok, ja sam zadovoljan. Početkom oktobra je kraj prelaznog roka, biće sve usporenije zbog cele ove situacije. Pratićemo situaciju i što se tiče dolazaka i odlazaka. Imamo neka spremna imena u slučaju odlazaka, da se pojave u Crvenoj zvezdi - rekao je Mrkela, a poznato je da na Divčibare neće putovati Ričmond Boaći.

Milan Borjan

Borjan je najavio novi ulazak u Ligu šampiona Foto: Youtube.com

Na prozivci su se pojavili Milan Borjan, Nikola Vasiljević, Andrija Katić, Miloš Degenek, Nikola Krstović, Milan Gajić, Radovan Pankov, Nemanja Milunović, Srđan Babić, Milan Rodić, Aleksandar Kataji, Mirko Ivanić, Miloš Vulić, Njegoš Petrović, Željko Gavrić, Tomane, Veljko Simić, Aleksa Vukanović, Milan Pavkov, Mateo Garsija, Sanogo, Ben, Kanjas, Stefan Hajdin, Andrija Radulović i Aleksa Matić.

Onda je Terzić govorio o pojačanjima.

- Znate da je stil ZVezde da ne govori o potencijalnim pojačanjima, imamo četiri špica, Tomane, Boaći, Krstović i Pavkov, nema potrebe da se dovodi špic. Realno je da prvo odu Buaći ili Pavkov, čini se da su malo i zasićeni.

Špicevi, dolazak Andersona?

- Imamo spisak potencijalnih špiceva, donećemo najbolje rešenje. Očekujemo 10 miliona evra od transfera. Ne znamo kako će se ponašati tržište. Znate da je 23. maja trebalo da se završi prvenstvo, sedam dana su imali obavezu da igrači dobiju slobodno, a sve je poremetila pandemija korona virusa.

Nemanja Miletić, Željko Gavrić

Od Gavrića se mnogo očekuje Foto: Marko Jovanović

Bilo je reči i o mladim igračima poput Gavrića i Nikolića.

- FSS je doneo odluku da dva igrača mlada budu starteri, Zvezda je mnogo uložila u omladince, svake godine škola košta 3.5 miliona evra, pre su bili Račić, Adžić, braća Ilić. Zbog ulaganja imamo Gavrića, Njegoša i Nikolića, imamo Erakovića, Krstovića, oni su spremni da odgovore zahtevima, mislim da imamo šest najkvalitetnijih igrača za zahteve Stankovića, tu je i Andrija Radulović.

Postavljeno je pitanje i o broju stranaca.

- Stranci su mnogo doprineli Crvenoj zvezdi, mogu da se zahvalim strancima koji su ostavili trag, oni su udarili temelje. Ibanjez, Kanga, Boaći, Le Talek, Vijeira, Donald, ugradili su sebe u ove rezultate. Po propisima, možemo da imamo 4 stranca na terenu i klupi, sada imamo dovoljan broj stranaca, ali je očekivati da neki odu.

Ričmond Boaći

Boaći je pred odlaskom Foto: Marko Jovanović

- Imali smo više nego što treba, jer smo očekivali odlazak nekih stranaca. Milojević je zbog kalendara insistirao da dođu igrači, nismo mogli da čekamo da se neko proda. Zna se da je ugovor s Benom u Arabiji bio potpisan, pa se izjalovilo. Bilo je realnih problema za osam stranaca. To je i razlog zašto se nisu pokazali svi njihovi kvaliteti, svi su se obrušili, naročito na Van la Paru. On nije igrao u prvenstvu, gurnut je u Totenhem i Bajern i naravno da nije pružio kvalitet koji ima.

Podsetio je Terzić još jednom na prošlogodišnji prelazni rok zbog neobičnih detalja.

- Taj broj igrača se napravio jer se čekao odlazak nekih, a nije se desilo. Ali i oni su napravili veliku razliku u odnosu na Partizan, zato je Milojević imao priliku da rotira. Sada ne dovodimo strance dok neko ne ode, Boaći ili Ben ili neko treći. Mnogo očekujemo od Sanoga, ne očekujemo mnogo promena sada, ovo je tim koji je osvojio Ligu. Došao je Sanogo koji treba da pokaže kvalitet, tu su Katai i Spiridonović, Nikolića i Gavrića računam kao nove. Otišao je samo Marko Marin. Neće biti mnogo dolazaka, osim u slučaju odlazaka.

Filip Stanković

Pred Filipom je velika karijera Foto: MN Press

Spominjalo se da bi iz Intera mogao da dođe talentovani golman Filip Stanković, sin Dejana Stankovića.

- Razgovarali smo sa Dejanom o sinu Filipu, videćemo, imamo Borjana, Vasiljevića, Katića i Ćopića. Četiri golmana, videćemo da li će biti odlazaka. U skladu sa time se ponašamo. Ako Borjan ili Vasiljević odu, onda bismo ga doveli. Ostavljamo prostor.

Postoji li opcija ako ode Rodić?

- Imamo Hajdina i njega, prati skauting služba sve, imamo predloge. Moja želja je da Rodić ostane. Naš najjači kvalitet je zadnja linija, dugo nismo imali tako čvrstu odbranu.

Zdravko Mamić najavio je lobiranje za Terzića u EKA, ali je tu direktor kluba ostao "zaključan".

- Ne bih komentarisao, fokusiram sam na sve o Crvenoj zvezdi, pa bih izbegao pitanje.

Proširenje lige, kakav je stav klub?

- Zvezda je najkvalitetnija, može se prilagoditi svemu, da li je 20 ili 12, nije problem... Zbog pandemije, možda je ovo bilo najracionalnije, da se proširi liga. Ali dugoročno nije dobro, najbolji je sistem 12 klubova, trokružni. Kroz godinu, dve ili tri, insistiraćemo na tome. Nije lako jer šest ispada, ali to mora biti model takmičenja u Srbiji.

Hose Kanjas

I Kanjas je pred odlaskom Foto: Marko Jovanović

Kakva je situacija sa Kanjasom i postoje li pregovori sa Prijovićem?

- Što se tiče Kanjasa, Stanković ne računa na njega, traži se rešenje za sporazumni raskid. Sa Prijovićem nismo razgovarali, o štoperima ne razmišljamo, ponosni smo na odbranu. Naročito mnogo očekujemo od Strahinje Erakovića, nada je Zvezde, Zvezdino dete i ima kvalitet da se vrlo brzo priključi prvom timu.

Ima li razmatranja rada na novom stadionu usled pandemije?

- Pandemija je uticala na ceo svet, kriza sa nesagledivim posledicama, sve investicije u Evropi su stale, sad to nije tema dok ne vidimo krajnji ishod krize.

Hoće li Zvezda vezati 4. titulu?

- Cilj je titula, Zvezda nije nikada nije u istoriji vezala četiri titule. Ovo je velika šansa i sve ćemo učiniti da to ostvarimo.

FK Crvena zvezda, 31 titula

Juri se 32. titula Foto: MN Press

Smanjenje plata?

- Povod je kriza, pandemija korona virusa, ja vam kažem, ništa neće biti kao što je bilo. Ja sam već rekao da će kriza ostaviti nesagledive posledice i na fudbal. Imali smo minimalne prihode, a rashodi su isti. Od 40 do 50 posto očekujemo od transfera. Imali smo prihode i od karata, godinama unazad. Šta ako ne bude publike? Svi klubovi najveći prihod imaju od TV prava, šta ako ostanemo bez toga?

- Na čelu sa mnom, smanjene su plate svima u klubu sa 20 posto, sa mnom na čelu. Sigurno će biti smanjenja plata, to nije hir, već potreba, da bi klub opstao. Kao pre godinu ili dve kada su igrači imali važeće ugovore, kada su na našu inicijativu podignute plate, dobro su igrali i rezultati su bili takvi. Kao što su prihvatili veće ugovore, moraju da prihvate i nove uslove. Ne znam šta i kako konkretno, ali očekujemo da prihvate to kao realnost.

Terzić nije želeo da govori o tome koliki knjigovodstveni dug može da se očekuje kada se uskoro bude pojavio finansijski izveštaj na APR-u.

- Ja sam već umoran od priča kako sam zatekao Zvezdu, neću o tome. Za ovih šest godina, ostvarila je Zvezda ogromnu dobit i posluje odlično finansijski.

Hoće li Lindzi Rouz biti zamena za Garsiju?

- Ne znam ko je Lindzi Rouz, a moguće je da odlazi Garsija.

mateo Garsija

Sudbina Garsije još pod znakom pitanja Foto: MN Press

Vojvodina i Čukarički najavljuju napad na titulu, ali Terzić smatra da to nije realno.

- Mnogi već godinama i decenijama najavljuju borbu za titulu, voleo bih da se pojavi neko ko hoće da ugrozi Zvezdu i Partizana. Ima naznaka da to bude Voša, kao i Čukarički, ima vlasničku strukturu. Voleo bih da budu to i Nišlije. Ali budimo realni, uvek će Zvezda i Partizan biti glavni favoriti. Moraće mnogo stvari da se pomeri, pre svega mislim na ulaganje. A iskreno bih voleo, mislim da će i Zvezda biti bolja, igrači bi se bolje razvijali da imamo kvalitetniju ligu.

Terzića je iz takta izbacilo pitanje o porazu u Kupu od Partizana, kao peh sezone.

- Mi smo svesni da pobeda u derbiju znači mnogo. Naravno da ne prija poraz od 1:0, kao što ne prija Liverpulu od 4:0 od Sitija. Ako je to bacilo senku, onda je i ovo bacilo u Kup. Sa 14 bodova prednosti, ove titule nisu osvojene na ivici i trci, osvojene su titule sa skoro 100 bodova razlike, to govori o radu. Svako takvo pitanje je zlonamerno, mi smo konstatovali da su ovi uspesi zlatnim slovima upisani. Možda su neki navijači nezadovoljni, ali sa druge vremenske distance, nećemo biti svesni kakvi su ovo uspesi. Kada smo došli 19. 6. 2014, da sam tada rekao da ćemo u šest godina uzeti četiri titule, uči u LE i dva puta u LŠ, rekli bi da ovaj Terzić nije normalan. A šest godina posle, daju sebi za pravo da kritikuju.

Marko Gobeljić

Gobeljić je po drugi put zaražen koronom Foto: Marko Jovanović

Igračima prete kazne ukoliko se ne budu pridržavali mera.

- Rekao sam igračima važnu stvar, moramo da naviknemo i da naučimo da živimo sa ovim virusom, može da potraje pola godine, dve godine, lek ne postoji, vakcina se ne nazire. Moraju oni da dignu nivo svesti prema sebi i Zvezdi. Oni su mladi i brzo se oporave, ali je luksuz za klub da bude 14 dana bez igrača. Šta ako se neko razboli pred Ligu šampiona i kvalifikacije. Moraju da se pridržavaju mera. Sve ćemo pretočiti u pisani protokol, za nepoštovanje, biće novčano kažnjavani kroz disciplinski pravilnik. Bilo kakav odlazak u restorane, lokale, sve je zabranjeno. Moramo da živimo sa koronom i da pobeđujemo bez obzira na sve.

Video: Dejan Osmanović: Grobar sam, a Partizanu sam dao prvi gol na debiju u Hajduku

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Che

    On kao smanjio platu i sebi...pa ko joa misli da ti terza zivis od plate? Svaka cast za dve lige sampiona ali nemoj nam vredjati inteligenciju. Od 10 pojacanja jedno ubodes

  • Stevan

    Terza sta bi sa optuznicom protiv tebe? Jel jos u nekom stolu ili zastarelo?

  • Acs

    Ljubitelj janjičara..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima