≫ 

Ko je "Ludak" koji stiže u PL: Potegao bombu na navijače, poklanja milione i ide pešice na trening

Sve što treba da znate o čoveku koji je vratio Lids junajted među velikane posle dugih 16 godina

  • 2
Marcelo Bielsa, FC Leeds Marselo Bijelsa sa igračima Lidsa; Foto: Guliver/Getty Images/Matt King

"Čovek sa novim idejama je ludak. Dok te ideje ne trijumfuju."

Lids junajted se vratio u Premijer ligu posle dugih 16 godina u egzilu i ponovo je tamo gde pripada. Nije se, kao što bi njegovi rivali - predvođeni Mančester junajtedom - voleli da vide, "raspao opet", bio je najbolji tokom cele sezone i ostvario je ono o čemu generacije navijača "petog najvećeg kluba u Engleskoj" sanjaju.

Ali čitav uspeh ne bi bio moguć bez jednog čoveka. "Najboljeg trenera na svetu", kako ga opisuje Pep Gvardiola, Argentinca Marsela Bijelse. "El Loko", iliti "Ludak" u prevodu, uspeo je u onome što se deceniju i po smatralo jednim od najtežih poslova u svetu fudbala. Da vrati Lids u društvo najboljih.

Za dve sezone sjajni trener iz Rozarija izveo je nesvakidašnju fudbalsku revoluciju i pokazao kako u ovom skupom sportu možete da stignete do velikog rezultata i bez potrošenog penija, odnosno da nije sve u dovođenju skupih pojačanja, da ima nešto i u radu sa onim što imaš na raspolaganju, ako znaš da izvučeš maksimum.

Bijelsa je u tome majstor. On nije trener, on je učitelj.

Isto je ovo uradio i sa Atletikom iz Bilbaoa i Olimpikom iz Marselja gde su tek u poslednjih nekoliko utakmica njegove ekipe ostajale bez snage koju iziskuje njegov ubitačni stil fudbala, samim tim i bez trofeja. U Lidsu mu se to ponovilo u prvoj sezoni, kada je ispao od Derbija i Frenka Lamparda u revanšu polufinala plej-ofa, ali je ove godine uspeo da pobedi i tu predrasudu da njegovi timovi gube trku u poslednjim krugovima.

Bijelsa je čudak. Bira isključivo klubove i projekte koji ga privlače. Tako je bilo sa Bilbaom gde nije mogao da računa na skupe transfere jer je tim bio ograničen na fudbalere iz Baskije, a slično je i sa Lidsom gde ga je privukao sam izazov da ga vrati u najpopularniju ligu na svetu.

Marcelo Bielsa, FC Leeds Marselo Bijelsa; Foto: Guliver/Getty Images/Catherine Ivill

- Ako mu se neki izazov svidi, on će prihvatiti taj posao. Ali s njim morate imati poseban odnos, da oseti podršku ne samo vlasnika kluba nego i zajednice, grada i navijača. Ako mu duša nije nahranjena i ako u srcu ne oseća da je sve u redu, on neće prihvatiti taj posao - izjavio je nedavno u sjajnom Skajevom dokumantarcu o Bijelsi i Lidsu poznati engleski novinar Tim Vikeri.

Marselo Bijelsa (64) je rodom iz Rozarija, grada u srcu Argentine u pokrajini Santa Fe. Posle igračke karijere koja je trajala samo pet godina postao je trener u matičnom Njuels Old Bojsu gde je kasnije postao i legenda kluba. "Leprozni" danas svoje utakmice igraju na stadionu koji nosi upravo njegovo ime, a klinci Njuelsa stasavaju u trening centru "Horhe Grifa" čiju je izgradnju lično sam finasirao Bijelsa sa 2 miliona dolara!

Upravo na klupi ovog kluba Marselo Bijelsa je osvojio i jedne od retkih klupskih trofeja u karijeri, bio je šampion Aperture 1991. i Klausure 1992. godine, a iste godine dmogao se i polufinala Kopa Libertadores sa Njuelsom.

Osim što je učitelj, Bijelsa je i fudbalski vizionar pa je tako njegov Njuels pre 30 godina igrao brz i napadački fudbal kakav se danas igra. U onoj staromodnoj Argentini gde su Boka i River dominirali sporom igrom na tehniku on je osvojio dve titule šampiona presingom i kratkim pasovima, što je bila prava revolucija u to vreme.

Zato mu mnogi vrhunski treneri - Gvardiola, Poketino, Simeone i ostali - odaju prizanje i uspesi sa Lidsom gde je za dve sezone dostigao status božanstva gotovo isti kao onaj koji je imao čuveni Don Revi (jedan od najvećih engleskih trenera 20. veka) nikoga nisu iznenadili.

- Marselo je za mene najbolji trener na svetu. Najbolje pripremljeni trener na svetu. Ja imam mnogo trofeja jer sam trenirao top klubove. Dajte njemu te klubove i on će imati trofeje. Trofeji nisu bitini. Trofeji su samo brojke. Bitno je samo ono što je Marselo uradio za fudbal. Znam mnogo fudbalera koje je ranije trenirao i nijedan ne krije da je postao bolji i igrač i čovek posle saradnje sa Bijelsom. Mislim da je to mnogo mnogo važnije od broja trofeja - rekao je Gvardiola.

mančester Siti Pep Gvardiola je jedan od najvećih poštovalaca Marsela Bijelse; Foto: AP/Tanjug

Mnogo je priča i anegdota o Marselu Bijelsi i njegovom specifičnom načinu života. Najpoznatija je svkako ona iz nedavno objavljene autobigorafije kada je potegao bombu na navijače Njuelsa koji su došli ispred njegove kuće da protestuju.

Skromni gospodin iz Rozarija se za dve godine potpuno utopio među stanovnike ovog jorkširskog grada toliko da je postao omiljen. To je čovek koji je stalno nasmejan kada ga sretnete na ulici, koji nikada ne odbija slikanje, koji kupuje u lokalnom marketu i koji svakoga dana pešači od svog malog stana do Torp Arha, trening centra gde provodi najveći deo dana.

Iako je to javno obećao kada je stigao u klub, još uvek nije naučio engleski, a mnogi misle da mu je to i prednost u odnosu na ostale trenere jer neće moći da ga razumeju dok daje instrukcije na terenu.

Bijelsa je i jako sujeveran, pa tako u restriktivnom prostoru kada se kreće pravi tačno 13 koraka. Ni manje ni više. Najčešće tokom utakmice sedi na interesantnoj plavoj kofi zbog koje su ga prozvali "bucket man", a često ćete gavideti da dok njegov tim slavi gol on lagano pijucka kafu koja mu stoji pored te kofe.

Fil Hej, novinar britanskog Atletika, koji mnogo godina prati Lids, objavio je u petak uveče još jednu sjajnu priču koja svedoči o kakvom se fudbalskom geniju radi. Naime, nije tajna da je Bijelsa zaluđen gledanjem fudbala, i da je to njegova višečasovna opsesija.

Tako je tokom karantina zbog korona virusa, kada su ga iz kluba pitali šta je radio, El Loko odgovorio da je jednog dana čak 19 sati proveo gledajući video snimke mladog veziste Alfija Mektalmonta (20) kako bi zaključio da li ovaj dečko ima potencijala za top fudbal jednog dana ili ne.

FC Leeds Igrači Lidsa imaju od koga da uče; Foto: Guliver/Getty Images/George Wood

Svako iole normalan zna da je i osam sati kontinuiranog gledanja fudbala mnogo, a zamislite samo 19... I to svakoga dana. I takvih je anegdota o Marselu Bijelsi puno, potrebni su dani da bi se nabrojali.

Jedno je sigurno, Premijer liga će ulaskom Lidsa i Marsela Bijelse dobiti jednu sasvim novu dimenziju, a tome se uveliko raduju i mnogi iskreni ljubitelji fudbala na Ostrvu.

- Mislim da će Bijelsin Lids u Premijer ligi biti ekipa koje se rivali neće samo plašiti, već će mu se i diviti. Jedva čekam da ga vidim tamo - rekao je već pomenuti Vikeri.

I potpuno je u pravu. Vreme je da se moderni top fudbal susretne sa jednim od prvih koji je udario njegove temelje krajem 90-ih, sa čuvenim Ludakom iz Rozarija koji ima par trikova u džepovima svoje čuvene trenerke.

Jer kao što rekosmo na početku teksta, a to je upravo rekao i sam Bijelsa: "Čovek sa novim idejama je ludak. Dok te ideje ne trijumfuju."

Brentford je u velikom naletu, i dalje se nada da će prestići VBA i direktno se plasirati u Premijer ligu, prvi put u istoriji. Da bi ostao na tom putu mora danas (13.30) da pobedi na gostovanju Stouku, a kvota na dvojku je 1,75. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Stouk – Brentford.

Video: Sa bananom u ruci zapevao Ko si ti: Nikola Štulić slatko nasmejao saigrače pesmom

(M. Zdravković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rema

    18. jul 2020 | 12:49

    Napokon..kad sam pocinjao da pratim premier ligu tandem u napadu Alan Smith-Mark Viduka.Vracaju se neka stara vremena 😀😀

  • Huan

    18. jul 2020 | 16:11

    Navijam za Lids sledece sezone. Bas mi se svideo clanak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA