Vodič za istorijsku sezonu Superlige: Nikad više ispadanja, novo pravilo za klubove i VAR u "magli"

Najava još jedne sezone u kojoj se unapred zna koja dva tima će se boriti za titulu; Liga proširena zbog pandemije korona virusa, u petak na programu tri meča uz derbi u Senti gde predstavnik Srbije u Evropi TSC dočekuje osvajača Kupa Vojvodinu

  • 20
pehar superlige, Savo Milošević, Dejan Stanković Foto: Marko Jovanović, MN Press, Marko Todorović

Superliga Srbije se vraća na program na današnji dan, kada će se od 19 časova "bubamara" zakotrljati u Subotici i Senti, gde počinju prve utakmice novog prvenstva mečevima Spartak - Zlatibor i TSC - Vojvodina.

Budimo realni, nema mnogo onih koji su se uželeli najkvalitetnijeg srpskog fudbala, i nije zato što tu nema kvaliteta "u nogama", jer ga ima i to je nepobitna činjenica, već zbog večito istog stanja stvari u organizaciji, vođstvu, kadrovskim rešenjima, razvoju lige, uslovima, infrastrukturi, regularnosti, sumnji u nameštanje utakmica, sudijskim brljanjima i uvek jednom te istom dilemom po pitanju kandidata za titulu:

Zvezda ili Partizan?

Dejan Stanković Foto: Marko Jovanović

Prazne tribine do ko zna kad, ali na tu sliku smo navikli i pre pandemije virusa

Zbog svega nabrojanog jasno je zbog čega je prosečan navijač u Srbiji alergičan na mečeve domaćeg fudbala i zaobilazi ih u širokom luku, eventualno sedne i pogleda derbi sa bezbedne udaljenosti, a nema naznaka da će se bilo šta po pitanju svih anomalija u skorije vreme popraviti.

Stadion Crvene zvezde Marakana fudbal Crvena zvezda Prazne tribine biće sve dok se ne popravi epidemiološka situacija; Foto: MN Press

Srbija je verovatno jedna od retkih liga, ako ne i jedina, gde odsustvo navijača nije nekakav remetilački faktor, jer njih generalno i nema na tribinama srpskih klubova, zapravo ih je uvek tek toliko da se samo konstatuje da prisustvuju utakmicama. Redovna masovnost navijača na srpskim stadonima je ovde nepoznata kategorija.

Srpski klubovi su isto tako jedni od retkih u Evropi koji nemaju ama baš nikakvu finansijsku dobit od prodaja ulaznica, otud klubovima i neće teško pasti činenica da će se utakmice do daljeg igrati bez prisustva navijača zbog pandemije virusa.

Očekuje nas najmasovnije superligaško takmičenje ikad i najmasovnije ispadanje iz njega

Mapa nove Superlige Srbije, Infografika Iz kojih gradova su Superligaši; Ilustracija: Nikola Jovanović

Liga će ove sezone krenuti u nikad masovnijem sastavu, sa čak 20 klubova, što je rezultat iznuđene odluke Superlige i FSS-a da nema ispadanja u sezoni koja je iza nas, ali zato će ih biti čak šest za predstojeću takmičarsku godinu.

Dakle, možemo samo da naslutimo šta nas čeka i kakvi veleobrti i uzbuđenja ako se ima u vidu činjenica da će se praktično trećina lige boriti za opstanak. Zabava u najavi.

VAR nije ni na vidiku

FK Radnički Niš Sudije će i u narednoj sezoni imati puen ruke posla, jer su i dalje bez pomoći VAR sistema Foto: MN Press

Kao što smo sigurni u to da se, osim Zvezde i Partizana, niko drugi neće boriti za titulu, još smo sigurniji u to da ćemo opet biti svedoci spornih situacija o kojima će se polemisati, jer ni u narednoj sezoni srpski fudbal neće biti pokriven VAR sistemom, i pitanje je kada će se to desiti.

Svi akteri lige, od FSS-a, Superlige i klubova su navodno aklamativno za uvođenje sistema koji bi uneo regularnost i doneo kakav-takav mir po tom pitanju, ali od "svi smo za VAR" do realizacije je, izgleda, predugačak put koji se meri godinama.

Za sada je u magli i postoji najava da bi u prolećnom delu prvenstva trebalo da bude testiran VAR sistem na nekoliko mečeva, da bi VAR od sezone 2021/22 trebalo i definitivno da bude implementiran.

Liga Evrope postaje nedostupna za srpske klubove, prvak ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, ostali na "evropsko smetlište klubova"

FK Partizan; Liga Evrope Ligu Evrope će naši klubovi sledeće sezone gledati samo na TV-u; Foto: MN Press

Pred srpskim fudbalerima je nikad važnija bitka za titulu u Superligi u novijoj istoriji, jer će uticati na njihovu dalju budućnost i pre svega na njihove evropske nastupe, o čemu je Telegraf već pisao.

Naime, pošto je Srbija na zaključnoj listi za klupski koeficijent sezonu definitivno završila ispod 15. mesta, to znači da naredne sezone, kada se menja sistem evropskih takmičenja i uvodi novi "treći rang" evropskog klupskog fudbala u vidu Konferens lige, naših timova neće biti u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Samo će šampion Srbije krenuti od kvalifikacija za Ligu šampiona, dok će preostala tri srpska kluba u kvalifikacije za Konferens ligu od 2. kola.

Ovo će faktički sve srpske klubove, izuzev šampiona", smestiti na "smetlište evropskog fudbala", gde će biti najslabiji klubovi, koji nemaju dovoljan kvalitet za Ligu šampiona i Ligu Evrope. Toliko o srpskom klupskom fudbalu još jednom.

Ko se bori za Evropu, ko za opstanak?

FK TSC Ekipa TSC-a iz Bačke Topole ima velike ambicije i u narednoj sezoni Foto: TSC

Novajlije u ligi su povratnici OFK Bačka, Metalac, debitant Zlatibor iz Čajetine i još jedan povratnik Novi Pazar, koji je, za razliku od tri prvopomenuta kluba, plasman izborio odlukom FSS-a. Pazar je zapravo "upao" u elitu uemsto Grafičara koji je odustao od Superlige zbog konflikta interesa kao filijala Crvene zvezde, ali su opet ostali nejasni kriterijumi kojim su se rukovodili u FSS da se Pazarci vrate u najviši rang.

Kako bilo, utisak je da će se upravo ova četiri kluba grčevito boriti za opstanak u narednoj sezoni.

Na gornji dom tabele, osim Zvezde i Partizana, mogu računati sve jači TSC, Vojvodina, stabilni Čukarički pojačan Danilom Pantićem, te Voždovac i Radnički Niš, eventulano Napredak, Mladost i Spartak, i deluje da je to grupa timova koja neće nijednog trenutka brinuti za opstanak u proširenoj konkurenciji lišenoj kvaliteta.

Transferi su posebna priča za naše klubove koji su u nedostatku finansija pribegli daleko bezbolnijem rešenju, pozajmicama.

Videli smo tako silne prelaske igrača iz kluba u klub na pozajmicu, istina bilo je i ozbiljnijih poteza koje su vukli, osim Zvezde (Spiridonović, Katai, Kanga), i TSC (angažovao sedmoricu novih igrača, dvojica na pozajmici), kao i Čukarički dovođenjem Danila Pantića.

Pravilo sa "bonus igračima" do 21 godine u startnoj postavi

Njegoš Petrović i Filip Stevanović Njegoš Petrović i Filip Stevanović su "bonus igrači" do 21 godine; Foto: MN Press

Napomenimo i to da će ova sezona biti drugačija od prethodnih i po tome što u svakom meču dvojica igrača do 21 godine moraju biti u startnoj postavi. U isto vreme bar dvojica moraju biti na klupi, i ukoliko jedan izađe van terena u prvom poluvremenu, može ga zameniti samo igrač mlađi od 21 godine.

Parovi 1. kola Superlige za sezonu 2012/2021.

Petak

Spartak - Zlatibor 19:00

TSC - Vojvodina 19:00

Mladost - Javor 20:00

Subota

Napredak - Partizan 17:30

Crvena zvezda - Novi Pazar 19:30

Čukarički - Inđija 19:30

Voždovac - Radnik 19:30

Mačva - OFK Bačka 19:30

Proleter - Rad 19:30

Randički Niš - Metalac 19:30

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Video: Stankovic o zasićenosti igrača: Ako to osetim, reagovaću sa zadovoljstvom!

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GP

    31. jul 2020 | 13:03

    VAR nije ni na vidiku naravno jer i ove godine petokraka mora da bude prva zbog LS. Ovi ostali idu u neko trecerazredno evropsko takmicenje. Tako da se vec sada zna prvak. No i ovome ce zlu doci kraj.

  • Hak

    31. jul 2020 | 11:22

    Zna se kome ne odgovara VAR ali u jednom momentu kad UEFA odluci morace ga uvesti...

  • dera

    31. jul 2020 | 11:24

    Dno dna, tuga i beda!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA