≫ 

UEFA menja "balkansko" pravilo: Zvezda može na Dinamo i Sarajevo, Partizan na Hajduk Split i Rijeku

Moguć scenario sa nekoliko derbija između srpskih i hrvatskih ili bosanskih klubova

  • 16
rivali Crvene Zvezde i Partizana u Evropi sa Balkana

Foto: Marko Jovanović, Promo

Korona virus je promenio mnoga pravila kada je fudbal u pitanju. Takoćemo ove sezone imati izmenjene kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope, gde će se izuzev plej-ofa za LŠ, igrati samo jedan meč, uz rigorozna pravila kada je u pitanju zemlja domaćin, koja se moraju poštovati.

Ono što je UEFA odlučila da takođe promeni ove sezone, jeste i "nepisano" pravilo da se ekipe iz Srbije ne ukrštaju sa ekipama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nakon što je u Mostaru 2007. godine došlo do žestokih nereda na tribinama. Od tada UEFA uvek zaobilazi u predgrupama pred žreb da spoji klubove iz Srbije sa klubovima iz Bosne i Hrvatske.

Međutim, pošto u kvalifikacijama neće biti publike, menja se i ovo pravilo, pošto će biti manji bezbednosni rizik. Tako Zvezda u 2. kolu kvalifikacija može da odmeri snage protiv Sarajeva, a u trećem protiv Dinama iz Zagreba, dok Partizan već u prvom kolu može da bude spojen žrebom sa Željezničarom ili Borcem iz Banjaluke, dok ga u drugom može dočekati duel protiv Osijeka, a u trećem su mogući dueli sa Hajdukom iz Splita i Rijekom.

Jedini izuzetak iz "balkanskog nepisanog pravila" UEFA biće potencijalni dueli klubova iz Srbije protiv timova sa tzv. Kosova, za koje će važiti zabrana, a klubovi sa Kosova takođe ne mogu ni da se sastanu protiv ekipa iz Bosne i Hercegovine.

Isti je slučaj i sa duelima klubova iz Jermenije i Azerbejdžana, kao i Rusije i Ukrajine.

Žreb za prvo kolo kvalifikacija u Ligi šampiona je 9. avgusta, dok je žreb za drugo kolo dan kasnije, 10. avgusta, dok je žreb za 1. kolo Lige Evrope 10. avgusta.

Video: Sudijski ekspert otkrio šta je najveći problem penala za Partizan u Kruševcu

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    5. avgust 2020 | 13:00

    Dajte Zvezdi Dinamo,a Partizanu Hajduk,da namlatimo purgere.

  • Biki

    5. avgust 2020 | 12:48

    Daj bože da otvore stadione, ovako je sve kesa..

  • ♦️⭐⭐⭐

    5. avgust 2020 | 13:06

    Super 💕 zagrebacki partizani protiv brace iz Splita

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA