≫ 

Za 3 godine ušli u ligu, osvojili titulu, pa ispali: Neobična fudbalska priča jednog drugoligaša

Te tri sezone na Farskim Ostrvima se i dalje pamte

  • 0
Ilustracija, Farska Ostrva

Printskrin: Youtube/AFP News Agency

Iako je liga na Farskih Ostrvima daleko od neke popularnosti, nedavna ubedljiva pobeda HB Toršavna od 11:0 nad Argirom bila je dovoljna da i tamošnji fudbal dobije malo medijskog mesta.

Taj rezultat "izvukao" je jednu, verovatno i najluđu priču o fudbalu na Farskim Ostrvima, a tiče se razdoblja sa kraja 80-ih. Razdoblja u kom je jedan tim za četiri godine igrao treću ligu, bio šampion, pa ispao iz najelitnijeg takmičenja.

Da još malo uprostimo, B71 Sandoj je, sada već, davne 1888. godine ušao u tamošnju prvu ligu, zatim je već prve sezone osvojio titulu, da bi se naredne neočekivano vrati u niži rang.

B71 Sandoj je tu šampionsku sezonu završio bez poraza, sa 11 bodova više od drugoplasiranog HB Toršavna, ali su imali veliki peh da im kapiten u finišu sezone slomije nogu. Nije igrao skoro celu narednu i to je bio veliki udarac za klub.

- Novac nekada pre nije imao toliku ulogu. Nekada je to bilo ujednačeno igralište, ovih dana nije tako. S količinom nobvca koji stiže iz Evrope, mali timovi kao što je Sandoj verovatno nikada neće ponoviti ovako nešto i osvojiti ligu. Lakše je videti kako Sanderlend osvaja Premijer ligu sa nekim bogatim šeicima - rekao je nekadašnji fudbaler tima Eli Hence.

Ipak, posle sezone u drugoj ligi vratili su se u elitno društvo i 1993. godine su osvojili Kup pobedom nad HB-om. Zatim su i sledeće sezone igrali finale, ali su poraženi.

Naredne godine su bile turbilente, često su ulazili i ispadali iz lige, da bi 2017. poslednji put ušli u najjače takmičenje iz kog su ispali posle dve sezone. Međutim, iako su stalno na "margini" priča o te tri sezone B71 Sandoja se i dalje prepričava kada je u pitanju fudbal na Farskim Ostrvima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA