≫ 

Jaki u odbrani, brzi u napadu, tehničari u veznom: Kakva Omonija čeka Zvezdu u meču od 8 miliona €?

Omonija je veoma čvrst tim koji prima malo golova, posebno su opasni na svom terenu, ali i iz kontri kada ih protivnik napadne

  • 12
FK Omonija Printskrin: Youtube/PrimeTel PLC

Crvena zvezda će 15. ili 16. septembra igrati protiv Omonije sa Kipra, gde će gostovati u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Crveno-beli nisu imali sreće da budu prvi izvučeni na žrebu, pa će gostovati u Nikoziji sredinom septembra, što može da predstavlja problem.

Temperature na Kipru i tokom septembra budu tropske, pa će to sasvim sigurno više pogodovati domaćinu. U svakom slučaju crveno-beli su izbegli dva najteža rivala u vidu Mitjilanda i Ferencvaroša, pa među navijačima Zvezde provejava optimizam.

Crveno-beli su u svojoj istoriji već igrali protiv Omonije u evropskim kvalifikacijama i oba puta su prošli dalje, ali teškom mukom. Prvi put 2001. godine, kada je bilo 1:1 u Nikoziji i 2:1 na Marakani, a drugi put 2012. godine, kada je u oba meča bilo 0:0, ali su crveno-beli prošli posle boljeg izvođenja penala, kada je junak bio golman Boban Bajković.

Omonija je ove godine dobila priliku da igra kvalifikacije zbog toga što je prvenstvo Kipra prekinuto zbog korona virusa, bez proglašavanja šampiona. Na tabeli su do prekida bili na deobi prvog mesta sa Anortozisom sa 43 poena, ali je zbog boljeg međusobnog skora Omoniji omogućeno da se takmiči u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok su Anortozis, APOEl i Apolon morali u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Omonija je poslednju titulu na Kipru uzela još 2010. godine. Od tada je u senci APOEL-a, najvećeg gradskog rivala na Kipru, koji je uzeo 8 od 9 titula od tada, dok je Omonija samo još jednom bila na drugom mestu, i to 2011. godine.

Omonija je ove sezone prošla dve prepreke u kvalifikacijama. Obe posle produžetaka. Najpre je bila bolja protiv Ararata iz Jermenije sa 1:0 posle produžetaka, a potom i protiv Legije iz Varšava na gostovanju sa 2:0 posle produžetaka.

Ipak, i tu su pokazali određenu ranjivost u odbrani, koju su korigovali fanatičnom borbom.

Osim dve utakmice u kvalifikacijama, Omonija je odigrala i 2 kola kiparske lige. Remizirala je na gostovanju Pafosu (2:2) i pobedila Karmiotisu sa 1:0 na svom terenu.

Omonija je iskusna ekipa, prepuna stranaca, koja igra u sistemu 4-3-3. Prava legija stranaca sa čak 15 različitih nacionalnosti u ekipi. Čvrsti su u odbrani i fizički jaki i teško im je dati gol. Igraju preko granice fanatičnosti u odbrani sa mnogo požrtvovanja. Vezni red im nije toliko fizički dominantan, ali su tehnički dobri i imaju nekoliko brzih igrača u napadu, koji su posebno opasni iz kontre.

Francuz Erik Butiak, koji je krilni napadač možda je i najbolji pojedinac u ekipi Omonije. Ima bogatu karijeru u Franucskoj, gde je igrao za Kan, Dižon, Nicu i Lil. Vredi istaći i Brazilca Tijaga Santosa, drugog krilnog napadača, kao i Žordija Gomesa, kapitena ekipe.

Ipak, ono što posebno krasi Omoniju jeste to što igraju timski i to što su jedna velika celina u kojoj se tačno zna ko šta radi.

Naravno, nisu neprelazni, daleko od toga, može se reći da su bili i jedno od poželjnijih imena na Marakani pred žreb, ali će crveno-beli morati maksimalno ozbiljno da shvate ovo gostovanje i da odigraju mnogo bolje nego u Tirani.

Transfermakrt procenjuje Omoniju na oko 10 miliona evra.

Video: Izjava Dejana Stankovića posle ubedljive pobede Zvezde nad TSC-om

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa CZ

    31. avgust 2020 | 14:08

    Auuuu, pa mi smo to izvukli Bajern!!! Samo da mi odigramo kako znamo i neće biti problema...

  • NIS

    31. avgust 2020 | 13:57

    Po naslovu rekao bi covek Bajern, a ne Omonija...

  • Буендија

    31. avgust 2020 | 13:51

    Згазићемо их!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA