≫ 

Trenerska disertacija Tumbe, SMS ućutkao menadžerske priče: 5 stvari koje su obeležile pobedu u Oslu

Srbija je odigrala jednu od najboljih partija u poslednjih deset godina i na korak je od plasmana na EURO posle dve decenije

  • 49
Reprezentacija Srbije, Ljubisa Tumbakovic Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/FSS

Fudbalska reprezentacija Srbije konačno igra fudbal! Orlovi su, mimo svih očekivanja domaće javnosti i fudbalskog sveta, očitali lekciju favorizovanim Norvežanima na čelu sa Erlingom Halandom, koji se nije video na ovom meču i slavili su sa 2:1 golovima Sergeja Milinković Savića.

Selektor Ljubiša Tumbaković imao je u Oslu svoju trenersku disertaciju i krunu karijere. Pogodio je sve, od taktike, igrača, izmena i tako ućutkao kritčare, koji ga od dolaska na klupu Srbije nisu prihvatili najbolje.

Ovo su stvari koje su obeležile meč u Oslu, koji može biti prekretnica kada je u pitanju reprezentacija Srbije, koja je dokazala da može da igra moderan fudbal i da igrači koji godinama igraju dobro u svojim klubovima iste takve partije mogu da pruže i u dresu sa nacionalnim grbom.

Trenerska disertacija selektora Ljubiše Tumbakovića

Ljubiša Tumbaković, Fudbalska reprezentacija Srbije, Norveška Foto: FSS

Selektor je danima bio potcenjivan, što u srpskoj javnosti i od strane medija, koji su ga ispratili u Oslo pitanjem da li će podneti ostavku ukoliko se ne vrati s pobedom. Kasnije su se i norveški mediji nadovezali na provokativna pitanja, potcenjivali su tim Orlova, našu odbranu i dizali Halanda u nebesa.

Tumbaković je sve iznenadio sastavom i to prijatno, jer ovoga puta niko nije mogao da kaže bilo koju lošu reč, jer su igrali oni koji su to zaslužili kroz igre u svojim timovima pre svega i na osnovu forme i na osnovu snalaženja u ovakvom sistemu.

Na gol je stavio Predraga Rajkovića, iako su mnogi očekivali Marka Dmitrovića. Rajković je vratio poverenjem sa nekoliko sjajnih odbrana. Na mestu levog spolnjeg šansu je pružio Mihailu Ristiću, koji je odigrao kao da mu je ovo bio 51. a ne prvi meč u dresu reprezentacije. Takođe, od starta je zaigrao i Filip Đuričić kao "lažni šic", koji je odigrao fenomenalno sve vreme dok je bio na terenu. I izmene su bile pravovremene, dale su rezultat, jer je posle uvođenja Sergeja Milinković Savića Srbija uspela da probije odbranu Norveške, a kasnije i u produžetku da slavi.

Mnogi su potcenili Tumbakovića, ismevali su ga što je pred najbitniji meč sezone odlučio da promeni sistem, ali očigledno je da našem timu ovaj sistem izuzetno odgovara, da mnogi igrači igraju u takvom sistemu u svojim klubovima i Tumbaković je pokazao da Srbija može da igra i konkretan, brz i moderan fudbal, sa visokim presingom i mnogo trčanja uz stvaranje velikog broja šansi.

Darko Lazović i Filip Đuričić

Fudbalska reprezentacija Srbije, Fudbalska reprezentacija Norveške Darko Lazović reaguje posle propuštene šanse; Foto: FSS

Dominirali su po krilima i bili su noćna mora za bekove Norveške. Tim Larsa Lagerbeka nije znao sa koje strane mu preti veća opasnost. Stvorili su nekoliko fenomenalnih šansi saigračima, posebno Aleksandru Mitroviću, koji je golgeterski zatajio na ovom meču i propustio nekoliko vrhunskih prilika da ranije reši meč.

Propustili su Đuričić i Lazović takođe i sjajne šanse da vrhunske partije krunišu golovima, Đuričić u je golman Norveške odbranio vrhunsku priliku, a Lazović je pogodio stativu.

Fenomenalan debi Ristića

Mihailo Ristić, fudbalska reprezentacija Srbije; Mihailo Ristić u opremi reprezentacije pred put u Norvešku; Foto: MN Press

Mihailo Ristić je sjajno počeo sezonu u Monpeljeu, a to nije prošlo nezapaženo i selektoru, koji ga je zbog povrede Kostića "gurnuo u vatru" u Oslu. Ali, na ovakvim mečevima velike važnosti se postaje igrač. I Ristić je u potpunosti opravdao poverenje, iako je imao dve manje greške na startu meča, koje su verovatno bile posledica treme. Ubrzo je uspeo da se konsoliduje i do kraja meča je zatvorio sve po levoj strani i odigrao je kao da mu je ovo bio 51. a ne prvi nastup u nacionalnom dresu.

Haland se nije video

Fudbalska reprezentacija Srbije, Fudbalska reprezentacija Norveške Odbrana Srbije potpuno je zatvorila Erlinga Halanda; Foto: Tanjug/AP

Odbrana Srbije igrala je izvanredno. Jedini kiks jeste gol Normana, kome je pruženo mnogo prostora da izjednači u 88. minutu, a u ostalim situacijama je odbrana igrala veoma čvrsto, požrtvovano, čuvali su leđa jedni drugima.

Odbrana je počinjala od napada, visokim presingom koji je iznenadio Norvežane i sprečio ih da svoje najjače oružje iskoristi u vidu Halanda i Sorlota u napadu, koji gotovo da nisu dobili pravu loptu i nisu se videli tokom čitavog meča.

Haland je imao jednu šansu, kada mu je Maksimović skinuo loptu sa gol linije posle njegovog šuta glavom. I tu je moglo da se vidi kako igrači Srbije jedni drugima čuvaju leđa, pa je to u ovom slučaju uradio Maksimović za Rajkovića, u nekoliko drugih situacija je Rajković to činio za odbrambene igrače.

Koliko je Haland bio nadmen i opušten pre meča, izgleda da je samo motivisao reprezentativce Srbije da ga totalno zatvore na ovom meču da se faktički nije video tokom 120 minuta igre.

Sergej Milinković Savić

Sergej Milinković Savić Sergej Milinković Savić slavi pobedonosni gol; Foto: Tanjug/AP

Od dolaska u reprezentaciju pratio ga je negativan glas, ali sada je odigrao partiju karijere. Postigao je dva gola, jedan u regularnom delu, a drugi u produžetku, koji će se prepričavati dugo.

Iz mrtvog ugla je postigao majstorski gol, lucidnim potezom koji je šokirao golmana Jarteina, kojem su "klecnula kolena" i nije bio u mogućnosti da odbrani njegov šut kada je bocnuo loptu.

U izjavi posle meča je otklonio dilemu i rekao je da je hteo da šutira i da izvede to što je izveo, jer je video šansu da na takav način da gol.

Godinama već o Milinković Saviću pričaju kako vredi 100 miliona evra, kako ga žele najveći evropski klubovi sveta, a sa ova dva gola u reprezentaciji bez dileme je i mnoge u Srbiji koji su bili skeptični, sada razuverio i dokazao da to nisu "menadžerske priče".

Norway Serbia Euro 2020 Soccer Slavlje reprezentativaca na kraju meča; Foto: Tanjug/AP

Srbija je bez dileme odigrala jednu od najboljih utakmica u poslednjih 10 godina. Dugo ovako kvalitetnog rivala nije na ovako dominantan način nadigrala i to na gostujućem terenu. Ipak, da bi ova pobeda imala značaj, mora da se potvrdi i 12. novembra u finalu baraža na Marakani protiv Škotske. Ako i tu Srbija pruži ovakvu partiju, rezultat sigurno neće izostati, pa ćemo posle 20 godina naš tim konačno gledati na Evropskom prvenstvu. A tamo, ukoliko se ovako bude igralo, mnogi će strahovati od Srbije.

Video: Ekskluzivno: Slavlje Kokeze i fudbalera Srbije u Oslu posle trijumfa nad Norveškom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srke

    9. oktobar 2020 | 10:26

    Ajde više manite se pljuvanja trenera i ekipe... Vreme je da podržimo našu selekciju svim srcem onako patriotski ❤🇷🇸Idemo ORLOVI!

  • El Paso

    9. oktobar 2020 | 10:58

    Jedna odlicna utalmica ali tako treba da se igra u kontiniutetu. Zaista odavno nisam gledao da ovako lepo igramo. Cak i da nismo prosli ostao bi takav utisak. U jednom trenutku sam pomislio da gledam Brazilce iz najboljih dana. Lazovic i Djuricic su igrali nestvarno dobro. Sve je bilo tecno i na prvu loptu, bez suvisnog davljenja lopte. Nadam se samo da ovakve partije mozemo da ponovimo i ubuduce.

  • Vitez Koja

    9. oktobar 2020 | 11:47

    Sve kritike su bile opravdane i za selektora i za sve navedene igrače. Juče su odigrali fenomenalno i ako nastave tako biće dobro i biće manje kritika, a više pohvala, odnosno da opravdaju poverenje svoje profesije i to da su kao najbolje što Srbija ima izabrani za taj zadatak.Zato su Mesi i Ronaldo najbolji, jer igraju sjajno u kontinuitetu.Nikada nisam cenio igrače koji bljesnu svaku petu utakmicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA