≫ 

Srbija očitala fudbalsku lekciju nadmenim Norvežanima: SMS magijom ponizio Halandov tim za finale!

Neverovatan meč u Oslu! Srbija je dominirala i ispustila prednost, ali je Sergej Milinković Savić odveo ekipu na prag Evropskog prvenstva, prvog za našu zemlju od 2000. godine!

Sergej Milinković Savić Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Srbije odigrali su vrhunsku utakmicu u Oslu i pobedili sa 2:1 Norvežane u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo!

Prilično nadobudno i potcenjivački je Norveška ušla u meč, što joj se osvetilo, pa će Orlovi igrati finale baraža 12. novembra, i to u Beogradu protiv Izraela ili Škotske (u toku, 0:0)!

Ono što je važnije od svega, Srbija opet igra fudbal! Sjajna je bila partija Orlova od početka i samo je sreća bila adut Norveške, kojoj je Haland bio praktično nevidljiv, osim jedne šanse u 1. poluvremenu. Darko Lazović je imao briljantnu partiju i 3 puta je servirao odlične šanse Đuričiću ili Mitroviću, ali je podbacila realizacija.

Na sreću, imamo dužu klupu od Norvežana, i to se pokazalo kad je u igru ušao Sergej Milinković Savić uz Luku Milivojevića. SMS je dao gol za vođstvo u 82. minutu, a Norveška je iz prve naredne šanse izjednačila preko Normana i izborila produžetke.

U dodatnih 30 minuta, presudio je nekadašnji plej Voše - samo je "bocnuo" loptu preko golmana i odveo nas na prag Evropskog prvenstva, na kom nismo igrali od 2000. godine!

Fudbalska reprezentacija Srbije, Fudbalska reprezentacija Norveške Foto: Tanjug/AP

Tok meča

Uspelo je Tumbakoviću da iznenadi Norvežane postavom, ali i igrom u prvih 45 minuta! Ispostavilo se da je domaćine skupo koštala nadmenost pre duela, potcenili su Srbiju i samo je velika šteta što to nije pretvoreno u pogodak već u prvih 10 minuta.

Plesao je Filip Đuričić, uz Tadića je iskreirao nekoliko šansi u uvodnih 10 minuta, tek posle toga je domaća selekcija prešla na našu polovinu! Mogla se osetiti i trema kod debitanta Mihaila Ristića, u dva navrata je pogrešio sa procenom pasa, ali to nije bilo opasno po Orlove, samo su na kratko Norvežani prebacili težište igre na našu polovinu.

Mudro je već na početku i Gudelj "u meso" igrao protiv Halanda, faulirao ga je na začetku kontre i izbegao žuti karton, a tek sredinom poluvremena je mladi golgeter pripretio. Tada je posle kornera šutirao glavom kada je nadvisio Gudelja, a Maksimović je pred gol linijom izbacio loptu, koja je potom preusmerena u korner.

Onda je usledio novi nalet Orlova, nije krunisan golom u 35. minutu, kada je Mitrović uklizao na petercu. Sjajni Đuričić ga je uposlio sa levog krila, ali je napadač Fulama zakasnio i zbog prevelikog zaleta je loptu poslao visoko preko prečke. U jednoj akciji je podbacio kada je Lazović sa desnog krila šutirao, a tada je i Đuričić malo zakasnio da sa peterca pošalje loptu u mrežu.

Fudbalska reprezentacija Srbije, Fudbalska reprezentacija Norveške Foto: Tanjug/AP

Drugo poluvreme počelo je bez izmena u Srbiji, u Norveškoj je Norman zamenio Henriksena i odmah dobio žuti karton zbog brutalnog faula nad Đuričićem. Za to je Đuričić mogao da se revanšira u 54. minutu, sa peterca je iz okreta šutirao, ali je preblizu bio golman Jarnstajn, odbranio je desnom podlakticom.

U međuvremenu, kiša je pravila mnogo problema, i igra se više "seckala" faulovima, a dominirao je Darko Lazović. Posle upošljavanja Đuričića na petercu, poslužio je i Mitrovića "kao na tacni", ali je traljav bio udarac iz skoka. Potom su oštrim startovima Ristić i Kolarov presekli akcije Norveške, igrač Monpeljea je dobio žuti karton, a onda je došlo do novog kadrovskog problema u Norveškoj.

Povredio se kapiten Johansen, zamenio ga je u 66. minutu King, što je zapravo postavu nordijske ekipe učinilo ofanzivnijom. Ipak, Srbija je nastavila sa inicijativom, samo je malim kiksom Lazovića omogućen jedan šut Kingu, što je izboksovao Rajković. Tek u 80. minutu je Tumbaković izvršio prve izmene, dvostruku zapravo, kada je uveo Milivojevića i Milinković-Savića umesto Maksimovića i Đuričića.

Fudbalska reprezentacija Srbije, Fudbalska reprezentacija Norveške Foto: FSS

Osvežili su igru, a igrač Lacija je posle samo dva minuta na terenu dao gol! Posle prekida, Mitrović ga je idealno uposlio i ovaj put raspoloženi golman Norveške nije mogao da učini ništa.

Iako su delovali sve nervoznije Norvežani, smirila ih je prva šansa kada je iskosa sa desne strane džoker Norman šutirao idealno u malu mrežu Rajkovićevog gola - zakasnio je golman Remsa, pa je time meč otišao u produžetke, posle četiri minuta nadoknade. Ispostavilo se da ipak imamo dužu klupu od Norvežana, što je najbolje pokazao Sergej Milinković Savić.

Majstorski je vratio prednost Srbiji u 1. produžetku kada je sa levog krila samo "bocnuo" preko golmana, i to je učinio tako precizno da niko od Norvežana nije mogao da reaguje, a bilo ih je na gol liniji! Ono što je više moglo da raduje, bio je pristup Orlova posle vođstva, nismo se čuvali, već smo krenuli po treći pogodak. Tako je početkom 2. nastavka Milinković Savić pimplovanjem iznudio igranje rukom i novi slobodnjak Kolarova, ovaj put sa samo 18 metara. Šutirao je novi igrač Intera u golmanov ugao i boksovanje nam je donelo novi korner, a Norveška nije uspevala da organizuje igru.

Nedostajalo je snage na obe strane do kraja, ali su Orlovi izdržali sve pritiske i zasluženo otišli dalje!

Norveška - Srbija 1:2

(Norman 88 - Milinković-Savić 82, 102)

Stadion: Uleval Gledalaca: 200 Sudija: D. Orsato

Norveška: Jarnstajn, Elabdelaui (od 116. Hauge), Reginiusen (od 91. Strandber), Ajer, Alesami (od 107. Lines), Odegard (od 111. Eljunusi), Berge, Henriksen (od 45. Norman), Johansen (od 66. King), Sorlot, Haland

Srbija: Rajković, Kolarov, S. Mitrović, Milenković, Gudelj, Tadić (od 118. Lukić), N. Maksimović (od 80. Milivojević), Lazović (od 107. Gaćinović), Ristić, Đuričić (od 80. Milinković-Savić), A. Mitrović

Uoči meča

Norvežani su domaćini u Oslu od 20.45, ali taj korak je tek pretposlednji do kontinentalne smotre.

Pobednici igraju sa boljima iz duela Škotska - Izrael (takođe u 20.45) i pobednik ide na EURO 2021.

Na Evropskom prvenstvu Srbija još nije učestvovala kao samostalna država, pamti se tek učešće iz 2000. godine, kada je Savo Milošević bio strelac turnira.

Tada je upravo Norveška bila rival i bili smo bolji sa 1:0.

20.40 - Srbija ima podršku na tribinama.

20.33 - Začuli se i narodnjaci!

U svlačionici Orlova, neko je pustio pesmu Nedeljka Bajića Baje - Šta ti fali kad ti ništa ne fali, što se na kratko čulo u snimku Fudbalskog saveza Norveške.

Brzo je to postalo hit i na društvenim mrežama!

 
 
 
View this post on Instagram
MA JERI OVO GRMI BAJA IZ SVLACIONE ORLEVA?A post shared by Neguj mo srbski jezik (@negujmosrbski) on

20.00 - Došli su i Orlovi!

Naravno, svi poštuju rigorozne mere i nose maske.

19.56 - Odigran je prvi meč baraža!

Gruzija je eliminisala Belorusiju, dovoljan je bio penal u 7. minutu.

19.34 - Spremna je i VAR soba.

Za video su zaduženi Masimilijano Irati i Đorđo Pereti. Podsećamo, glavni sudija je Danijele Orsato, prvi asistenti su Filipo Meli i Ćiro Karbone.

Četvrti arbitar je Danijele Doveri.

 
 
 
View this post on Instagram
VAR er i orden her altså.A post shared by Marius Skjelbæk (@mskjel) on

19.29 - Ajaks je uz Orlove!

 

19.19 - SASTAVI:

Norveška: Jarnstajn, Elabdelaui, Regiunsen, Ajer, Alesami, Odegard, Berge, Henriksen, Johansen, Sorlot, Haland

Srbija: Rajković, Kolarov, S. Mitrović, Milenković, Gudelj, Tadić, N. Maksimović, Lazović, Ristić, Đuričić, A. Mitrović

Priredio je tri iznenađenja Tumbaković, malo ko je očekivao Rajkovića, Ristića i Đuričića!

Oni su dobili šansu, a mnogo se može očekivati od Đuričića, koji je u Italiji igrao u sjajnoj formi u prethodnom periodu u dresu Sasuola.

18.47 - Nekoliko provokativnih istupa su imali Norvežani, kroz pitanja našim igračima i selektoru, ali i kroz tekstove u medijima - tako su Aleksandra Mitrovića okarakterisali kao "čoveka koji je umalo postao kriminalac".

18.43 - I FSS je objavio motivacioni video - podsećanje na duel u Albaniji.

18.36 - Meč iz 2000. pamti se i po munjevitom isključenju Mateje Kežmana - nije ni minut proveo na terenu, ali je "izgoreo" u želji i dobio crveni zbog neopreznog starta nad Erikom Miklandom. Podsetite se tog momenta...

18.24 - Čak i sajt UEFA prenosi da je Norveška pod velikim pritiskom - svi imaju velika očekivanja od reprezentacije, jer nisu na velikom takmičenju učestvovali još od 2000. godine, kada su baš protiv Jugoslavije igrali!

18.04 - Može li Kolarov u Oslu kao pre 5 godina? Srbija je na današnji dan upisala jednu od najdražih pobeda, podsetite se i šta je bilo kada su Orlovi nadigrali Albaniju 8. oktobra 2015.

17.49 - Sve što bi trebalo da znate o meču Norveška - Srbija - ovde su svi detalji o utakmici odluke!

17.32 - Mitrović ili Haland? Odnosno, Jović ili Haland?

Zanimljivo je da je nemački nalog UEFA objavio predlog sa Jovićem, iako je on rezervna opcija u reprezentaciji. Na zvaničnu startnu postavu, sačekaćemo još malo...

17.21 - Svoja očekivanja od meča možete izneti u anketi:

Video: Selektora Srbije iznerviralo pitanje novinara: Bolje da ne idemo u Norvešku, ako ovako razmišljamo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola Brkljac

    8. oktobar 2020 | 23:48

    Sam naslov koj kaze nadmeni Norvezani je totalna glupost i neistina. Zivim u Oslu i odlicno sam upucen kako u stanje u samoj drzavi tako i u njihov fudbal. Norvezani su naj skromniji narod na planeti i to potpisujem. Pola njihovih igraca i ako je realno u lovi voze se t-banom metro-om, ne izlaze ko nasi po splavovima kojih ovde realno i nema i nezabavljaju se sa splavarusama. Krajnje skroman i praktican narod. Zadnja dva dana natpisi u novinama kako smo mi Srbi ponosan narod ratnickog duha, kako imamo igrace koji su iz top liga itd. Kako su im slabe sanse...

  • Vuk

    8. oktobar 2020 | 22:59

    Ovi nasi veceras igraju za svaku pohvalu, kao da Brazil gledam. I da izgube nema im se sta zameriti, bore se kao lavovi a i igraju lepo. Sada ste pravi ORLOVI.

  • SRBIN

    8. oktobar 2020 | 23:24

    Najbolji fudbal u poslednjih 20 godina smo odigrali. Zalaganje za 10 igra takodje, konacno napadacki, hrabro, borbeno.Izmene dobre i pravovremene.Taktika za 10.I na kraju nikada neotpisuj Srbina jer tada je najopasniji. Jos jednom je proradio Srpski inat. Bravo momci cestitke.........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA