Tužan kraj Ronaldovog omiljenog saigrača koji je umalo ostao bez noge

Podsećanje na kraj karijere ubojitog napadača koji je prožio podršku Džordanu Pikfordu, iako je i sam stradao od starta golmana

  • 0
Luk Nilis Foto: Guliver/Steve Bardens \ Mandatory Credit: Allsport UK /Allsport

Povreda kojom je golman Evertona Džordan Pikford "izbacio" Virdžila Van Dajka iz fudbala na najmanje sedam meseci, poslednjih dana je glavna tema skoro svih svetskih medija!

Pikford je zatim morao da unajmi i obezbeđenje da čuvaju njega i njegovu porodicu, jer im prete smrću, a u međuvremenu se pojavila zaboravljena priča o legendarnom belgijskom napadaču Luku Nilisu koji u sezoni 2000/01 umalo nije izgubio nogu posle sudara sa golmanom Ipsviča.

Nilis je u dresu Anderlehta dao 127 golova na 224 meča, zatim je 1994. godine stigao u PSV zajedno u paketu sa Ronaldom. Na 164 meča dao je 110 golova za crveno-bele pre nego što se 2000. preselio u Aston Vilu. Odigrao je tri utakmice, dao jedan gol Čelsiju, i umalo ostao bez noge.

- Bio sam na tamnom mestu, u dubokoj crnoj rupi. Bila je to velika trauma za mene. Muka kroz koju sam tada prolazio koštala me je i braka. Bilo je to mentalno mučenje - prisetio se Nilis tog perioda:

- Posle druge operacije, doktor mi je rekao da sam veoma blizu da izgubim nogu. Šteta je bila ogromna. Nogu smo potom uspeli da spasimo, ali ne i fudbalsku karijeru. Čak me i golman Ričard Rajt posećivao stalno. Nisam ga krivio, mada na početku nisam želeo da ga primim.

Belgijanac je, inače, bio omiljeni partner Ronaldu tokom karijere, što je i sam Brazilac priznao.

- Igrao sam sa sjajnim igračima kao što su Figo, Romario, Zidan, Rivaldo, Đorkaef i Raul, ali moj najbolji partner je bio Nilis - rekao je Ronaldo koji je sa pomenutim igračem igrao samo dve godine.

Inače, Nilis se bukvalno četiri godine borio sa psihičkim stanjem. Išao je kod terapeuta, koji mu je inače bio prijatelj.

- On me je spasio, svakog jutra mi je govorio da ustanem iz kreveta - jasan je bio Belgijanac kom je najviše smetalo to što nije mogao da igra fudbal.

Međutim, iako mu je golman uništio karijeru, Nilis je bio taj koji je stao na stranu Džordana Pikforda i poručio da je to jednostavno bila nesreća. Veliki potez, nema šta!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA