≫ 

Kako je Klop zadivio Srbe za sva vremena zbog Natalijine ramonde? Kad Nemac oda poštu srpskoj vojsci

Na današnji dan je simbol ovog cveta posebno istaknut

  • 8
Jirgen Klop i Natalijina ramonda Foto: Marko Jovanović, Wikimedia

Srbija i zemlje pobednice u Prvom svetskom ratu obeležavaju Dan primirja. To je dan kada je definitivno završen Prvi svetski rat, dotad najveći u istoriji. Naša zemlja za simbol ovog dana ima cvet Natalijinu ramondu, koju je svojevremeno na Marakani nosio i trener Liverpula Jirgen Klop.

Klop je pre dve godine, kada je Liverpul gostovao Zvezdi u Ligi šampiona pokazao kakav je šmeker i nije mu bio problem kao Nemcu da na svoj prsluk istakne simbol srpske pobede upravo nad Nemcima i Austrijancima u Prvom svetskom ratu. Tim gestom, zavredio je poštovanje svih Srba.

I ostali igrači Liverupa imali su Natalijinu ramondu na grudima na svojim dresovima, a interesantno je da igrači Zvezde nisu, iako je bilo najava pre meča da će upravo crveno-beli izaći na teren sa Natalijinom ramondom.

Naša zemlja je pretrpela žestoke gubitke, procentualno broju stanovnika najveći od svih zemalja koje su učestvovale u ratu, a uloga Srbije bila je jedna od ključnih za konačnu pobedu, jer je upravo naša vojska uz pomoć saveznika uspela obezbedi proboj Solunskog fronta, gde su se vodile neke od ključnih bitaka u Prvom svetskom ratu.

Najžešće borbe vojska Srbije imala je na Kajmakčalanu, na najvišem vrhu planine Nidže, gde i raste ova endemska biljka, koju zovu i biljka feniks, zbog sposobnosti da se vrati iz mrtvih i da čak i kada je potpuno osušena može da oživi uz pomoć samo jedne kapi vode. Time simboliše srpski narod i vojsku, koji su se povukli preko Albanije na Krf, odakle su kasnije uspeli da pobede okupatore.

Rusi kao simbol dana primirja imaju georgijevsku lentu, Britanci bulku, a Srbija od 2012. godine zvanično ima Natalijinu ramondu kao simbol kojim obeležava ovaj dan.

Video: Ceo tim Liverpula nosio Natalijinu ramondu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA