≫ 

Ajaksova revolucija u borbi protiv demencije: Mekše lopte za igrače u mlađim kategorijama

Veliki klub brine o zdravlju svoje dece

  • 0
FK Čelsi, FK Ajaks Foto: AP/Tanjug

Naučno je u više stotina studija potvrđeno da previše udaranja lopte glavom dovodi do rizika da fudbaleri u kasnijem dobu obole od demencije. Jedno nedavno istraživanje je pokazalo da je čak 40 psoto fudbalera u Engleskoj, koji su igrali u sezoni 1955-1956. kasnije obolelo od ove bolesti.

Vremenom, kako je nauka napredovala, a rezultati brojnih ispitivanja nesumnjivo ukazali na vezu između udaranja lopte glavom i demencije, dovelo je i do velikih pomaka na planu prevencije i bolje zaštite fudbalera.

Lopte su danas lakše, ali i dalje postoji veliki rizik za sve igrače da jednog dana obole od ove podmukle bolesti.

Klubovi i fudbalske organizacije ovaj problem shvataju više nego ozbiljno, a holandski Ajaks je otišao najdalje u pogledu zaštite zdravlja svojih fudbalera, makar onih najmlađih. Naime, mlađe kategorije ovog kluba ubuduće će trenirati sa specijalnim loptama sačinjenim od pene.

Kako je rečeno iz kluba, dečaci uzrasta od 8 do 12 godina će koristiti ove lopte kao vid prevencije oštećenja mozga i posledica koje se mogu javiti tokom života.

- Pratili smo naučna istraživanja na tom polju i doneli neke zaključke - kratko je rekao portparol Ajaksa povodom uvođenja mekših lopti za dečake iz juniorskog pogona.

Iz Ajaksa nisu dali neko šire pojašnjenje ove odluke, ali je jasno da je odluka donesena u cilju bolje zaštite mlađih naraštaja od kasnijih oštećenja mozga.

Jedna međunarodna studija je pokazala da deca koja često udaraju loptu glavom kasnije mogu imati posledica i oštećenja mozga.

Univerzitet u Glazgovu je utvrdio da fudbaleri imaju 3.5 puta veće šanse od ostale populacije da obole od demecije. Kao rezultat te studije, Fudbalski savez Škotske je zabranio da deca do 11 godina udaraju loptu glavom.

U Engleskoj postoje oprečna mišljenja na ovu temu, postoji stav da udaranje lopte glavom nije ključni uzrok demencije kod fudbalera, ali su velike zvezde poput Dejvida Bekama i Vejna Runija pozvale odgovorne u FS Engleske da povedu više računa na ovu temu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA