≫ 

Hronologija rasističkog skandala u Parizu i uloga Nejmara i Embapea: "Da li belca zoveš belče?!"

- Bio je onaj crnac, idi i vidi o kome je reč. Ne može ovako da se ponaša - rekao je tada Koltesku svom kolegi Hateganu preko veze

  • 23
Nejmar, Embape, PSŽ - Bašakšehir Printskrin: Twitter.com/@iamGiftedStill

Nakon neviđenog presedena i prekida utakmice Pariz Sen Žermena i Basaksehira u Ligi šampiona zbog mogućeg rasizma od strane četvrtog sudije susreta u Francuskoj, fudbalski svet pokušava da rekonstruiše situaciju - šta se zaista desilo i kako je arbitar uvredio člana stručnog štaba Turaka, Pjera Veba.

Sve je počelo u 13. minutu kada je start domaćeg štopera Kimpembea nad Guldbrandsenom izazvao burnu reakciju na klupi Basaksehira. Stručni štab i rezervni igrači su bili već jednom opomenuti da se smire, ali do toga nije dolazilo tako da su sankcije već bile u najavi.

Sebastijan Koltesku, četvrti arbitar, obavestio je glavnog sudiju Ovidiu Alina Hategana šta se dešava.

- Bio je onaj crnac, idi i vidi o kome je reč. Ne može ovako da se ponaša - rekao je tada Koltesku svom kolegi Hateganu preko veze.

Na rumunskom, "negru" znači crno, a kada je Vebo prepoznao tu reč, shodno tome da je putnih sedam godina bio član ekipa iz španske Primere, skočio je sa klupe i brzo prišao četvrtom sudiji.

- Zašto si rekao crno? Zašto si rekao crno? - ponavljao je Vebo desetak puta što je dovelo do njegovog isključenja, ali i usijane situacije koja se posle toga nije smirila, naprotiv.

Svi igrači i članovi stručnog štaba ušli su u raspravu tražeći objašnjenje. Dobili su ga u formi da "crno" nema nikakvu rasističku konotaciju kada se priča na rumunskom, ali to turski kolektiv nije uspelo da smiri.

U raspravu se zatim uključio i napadač Basaksehira Demba Ba koji je takođe sedeo na klupi, a deliocima pravde je uputio pitanje - da li ćete, kada pričate o belcu, isto ga nazvati belcem?

Sudija, PSŽ Printskrin: Twitter/@EddieBurfi

Nakon svega toga, svi su se uputili ka svlačionici zajedno sa Vebom, ali tu nije bio kraj pošto su se umešali i ofanzivci PSŽ-a Kilijan Mbape i Nejmar koji su takođe veoma osetljivi po pitanju rasizma.

- Ukoliko je to rekao vaš kolega, on mora da napusti meč - rekao je Mbape, a drugačiji stav nije imao ni Brazilac.

- Nećemo da igramo. Nećemo da igramo ukoliko taj čovek bude tamo - kazao je Nejmar.

Neymar, Nejmar Foto: Tanjug/AP

Glavni arbitar Hategan pozvao je da se smiri situacija i prihvatio momenat u kojem su obe ekipe krenule prema svlačionici imajući na umu da će sve biti u redu za nekih 10 minuta i da će utakmica moći da se nastavi.

Po pisanju francuskih medija, predloženo je da Koltesku ode u VAR sobu, a da iz nje neko dođe da bude kraj aut linije na centru, ali je tim iz Istanbula to odbio.

Igrači PSŽ-a su se vratili na teren oko 22 časa, ali tamo nije bilo tima Basaksehira koji je nekoliko minuta kasnije na društvenim mrežama objavio da se povlači. Pre toga, sportski direktor Parižana, Leonardo, takođe je sišao na teren da vidi kakva je situacija.

Oko 23 sata, kada je utakmica po zvanično protokolu trebalo da se završi, Turci su se već spremali za put nazad, ali je UEFA donela odluku da će se meč igrati u sredu od 18.55 sati, samo što će sudijski tim biti promenjen, pa se sa pištaljkom na centru očekuje Holanđanin Dani Makeli, dok će četvrti sudija biti iz Poljske.

Na kraju, iz UEFA su dodali da će biti pokrenuta istraga povodom ovog incidenta.

Ukoliko se vratimo za trenutak na sport, Pariz Sen Žermen je već uspeo da se plasira u nokaut fazu Lige šampiona pošto je tim Lajpciga uspeo da savlada Mančester junajted sa 3:2 u toj grupi, te tako obezbedi sebi mesto, ali i "odbrani" PSŽ od Junajteda koji će morati u Ligu Evrope.

Parižani preko Tvitera i Instagrama šalju podršku turskoj ekipi.

Video: Vatrogasci spasavali fudbalere PSŽ-a, 50 minuta bili zaglavljeni u liftu

Neko ne nastavlja put u Ligi šampiona, Ajaks ili Atalanta. Večeras (18.55) u Amsterdamu ova dva tima odlučiće ko ide dalje. Italijani imaju bod više, pa im odgovara i remi, dok Ajaksu „igra“ samo pobeda. Kvota na keca je 2,30, iks je 3,50, a dvojka 3,00. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Ajaks – Atalanta

Može li Salcburg da nokautira Atletiko i izbaci ga iz Lige šampiona? Saznaćemo večeras u 21.00 – austrijskom timu odgovara samo pobeda, Madriđanima i nerešeno, a znamo da je Čolov tim sjajan u igri na rezultat. Kvota na keca je 3,25, iks je 3,45, a dvojka 2,20. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Salcburg – Atletiko Madrid

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Selektor

    9. decembar 2020 | 10:33

    Pa brate kad si crnac

  • Pdjoni

    9. decembar 2020 | 11:32

    Prenaduvana prica a posebno pravedni dvojac koji zaradjuje milione nedeljno a deca crne puti umiru od gladi po Africi . Licemerno skroz.

  • Cava

    9. decembar 2020 | 10:33

    Ma izludeli crnci,pa svuda neka prava traze,alo vozi idi u afriku,tamo trazi prava,oni opteretili evropu,na svim nivoima,tamo kod njih pojesce te ako im i pomanes nesto,kakva crna prava!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA