≫ 

Moderni robovi zidaju stadione za Mundijal: Poražavajuća cena rada i smrt kao redovna pojava

Prema izveštaju iz juna, oko 100 radnika koji su angažovani na izgrednji super modernih fudbalskih objekata za Svetsko prvenstvo 2022. godine, sedam meseci nisu primili "ni dinara"

  • 5
stadion u kataru Foto: youtube/Road to 2022

Čitava vojska migranata, radnika, pretvorena je u moderne robove na gradilištima stadiona za Mundijal 2022. godine u Kataru za šta su plaćeni samo 90 centi po satu, pokazuju izveštaji organizacija za ljudska prava, prenose strani mediji.

To znači da 28.000 ljudi, koliko je trenutno angažovao na zidanju super modernih fudbalskih objekata, zaradi 173 evra nedeljno tokom 48 sati rada. Većinu radnika čine stranci, jeftina radna snaga iz Nepala, Bangladeša, Šri Lanke i Filipina.

- Ja sam keramičar, angažovan sma na radovima unutar stadiona, pomažem i u ostalim poslovima. Zaradim 190 funti mesečno (208 evra) - kaže jedan od radnika za engleski Miror.

Drugi deli istu tešku svakodnevicu, mnogoi posla i malo novca u zemlji koja važi za naftnog giganta.

- Ponekad me ni ne plate, ili se desi da nema novca kada treba da me plate za prekovremeni rad... Čeka se dugo i na autobus posle smene. To vam oduži ionako dug dan - kaže i ovaj s pravom nezadovoljni radnik.

Mimo plate, obezbeđena im je hrana, smeštaj, zdravstvena nega, mesec dana odmora i plaćen put kući.

Od samog početka u Kataru se situacija sa položajem radnika koji zidaju stadione, nije promenila, tvrdi Mej Romanos, predstavnik "Amnesti internešenela" u ovoj državi.

- U oktobru 2017. godine Katar je najavio minimum zaradu od 750 reala (180 evra) za radnike, što je manje od sume (208 evra) koju je zahtevala vlada Nepala za svoje radnike kojih je najviše na gradilištima. Katar je ostao pri svojoj računici, obećanja nije ispunio i sada se suočava sa optužbama za robovlasništvo nad migrantima - kaže Romanos.

Katarska vlada je već se našla pod udarom kritika kada je "Amnesti internešenel" došao do saznanja da 78 radnika gladuju, jer nisu sebi mogli da priušte obroke.

U oktobru 2018. godine, do ove organizacije došle su informacije da mnogi radnici mesecima nisu primali plate i da im se duguje 4.000 funti.

Katarska vlada je odbacila ove optužbe.

FIFA je, podsetimo, 2010. godine dodelila Kataru domaćinstvo Mundijala, ali se ispostavilo da je to bio najskandalozniji potez u istoriji svetske "kuće fudbala", pošto je dokazano da su funkcioneri koji su izglasali Katar za domaćina, bili potkupljeni.

Većina njih je doživotno suspendovana iz FIFA-e, pojedinci su u zatvoru, neki se još bore da izbegnu robiju.

Pored toga što je na prevaru dobio organizaciju, Katar se pokazuje kao užasno mesto za radnike.

- Neki su naterani da rade, ne mogu da promene posao, ne mogu ni zemlju da napsute, a često mesecima čekaju na isplatu novca - kaže se u izveštaju "Amnesti internešenela" o položaju radnika na gradilištima.

Za to vreme, FIFA, sponzori i graševinske kompanije očekuju ogromnu zaradu od turnira.

Prema dosad dostupnim informacijama, 1.200 ljudi je poginulo na gradilištima, ali iz Katara poručuju da je to netačna brojka, da je daleko manji broj nastradalih.

- Veoma ozbiljno shvatamo prava radnika. Delimo stav organizacija za zaštitu ljudskih prava da je potreban dodatni napredak za potpunu primenu sveobuhvatne reforme rada u Kataru. Znamo da katarske vlasti intenzivno sarađuju sa drugim zainteresovanim stranama u tom pogledu - rečeno je iz FIFA na temu ugroženosti radnika na izgradnji stadiona.

Ipak, prema poslednjim izveštajima, u junu ove godine, 100 radnika nije primilo plate sedam meseci, niti im je obnovljena radna dozvolja zbog čega su u riziku da budu deportovani.

Video: Rade kao robovi, žive kao u logoru što plaćaju 1000$ i srećni su zbog toga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baster

    10. decembar 2020 | 18:50

    A na tim stadionima će igrati fudbaleri kojima je minut plaćen više nego ovim robovima ceo mesec. Bogataši,Boga se ne plaše..

  • DD-56.

    10. decembar 2020 | 18:35

    TAMO TREBA POSLATI SVE MIGRANTE IZ GRCKE I EVROPE

  • Uuu ajd

    10. decembar 2020 | 18:35

    Ajde kod nas!!!! Mi imamo 225e za mesec dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA