≫ 

Građanska svest Danaca: Ne žele da im reprezentacija igra na SP u Kataru, šalju i peticiju Vladi

Deo javnosti u ovoj skandinavskoj državi smatra da bi bojkot Mundijala 2022. godine bila jedina ispravna i iznad svega ljudska odluka

  • 17
Stadion, navijaci danske Foto: Tanjug/AP,Profimedia

Neverovatna vest, za mnoge je takva, stiže iz Danske u kojoj deo javnosti, one naklonjene sportu i fudbalu, ima negativan stav prema Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, čak idu dotle da ne žele da njihova reprezentacija učestvuje tamo.

Razlozi su jasni. Danci, kao i mnogi, znaju da je Katar na krajnje sumnjiv način dobio organizaciju Mundijala, zapravo dokazanom korupcijom, a osim toga u toj državi svakodnevno se krše prava radnika koji rade na izgradnji stadiona i prateće infrastrukture, o čemu su nebrojeno puta izveštavali strani mediji na osnovu izveštaja međunardonih organizacija za ljudska prava.

Da Danci misle ozbiljno u ovoj stvari, svedoči informacija da su navijači svih vodećih klubova u državi, okupljeni u grupu "Danski fudbalski navijači", pokrenuli peticiju koju će, kada sakupe 50.000 potpisa, predati Parlamentu sa zahtevom da reprezentacija i Fudbalski savez Danske bojkotuju Mundijal u Kataru!

Zamislite samo to, tu građansku prosvećenost i odgovornost navijača, koji veruju da će Vlada Danske u nekom trenutku diskutovati na njihov predlog.

U Danskoj je po zakonu, država, odnosno Parlament, dužna da debatuje na neki predlog građana ukoliko se sakupi 50.000 potpisa za 180 dana - što je i cilj grupe navijača.

Evo šta oni kažu:

- Predlažemo da Folketing (Parlament) glasa na tome da li bi danska muška fudbalska reprezentacija trebalo da učestvuje na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru 2022, pošto su DBU (fubalski savez) i selektor Kasper Hjulmand najavili da je to odluka koja mora biti doneta politički. Smatramo da je prikladno da Folketing preduzme mere koje bi reprezentaciji bio zabranjen odlazak na Svetsko prvenstvo u Kataru - navode u svom saopštenju danski navijači, i dodaju:

- Katar je nagrađen organizacijom Mundijala sumnjama u korupciju, ta država je diktaturoska i prema radnicima postupa kao prema robovima. Migranti, radnici u zemlji su u zarobljeništvu, a procenjuje se da je do 3.000 robova izgubilo život u periodu od početka gradnje stadiona za Svetsko prvenstvo. Vreme je da svi stanemo uz vrednosti koje su nam bliske, poput demokratije, slobode govora i osnovnih ljudskih prava - čak i ako to zemlju i DBU može koštati finansijski.

Selektor reprezentacije Danske Hjulmand je nedavno nevoljno priznao da bi pristao da ne igra ako političari tako izglasaju, u čemu ne žele da učestvuju njegovi igrači.

- Prihvataću svaku donetu odluku. Takođe, ako bi mi igrač došao i rekao da ne može da igra meč Svetkog prvenstva, jer se igra u Kataru, podržao bih ga i poštovao bih odluku.

Hjumland postavlja pitanje za razmišljanje, tiče se danskih firmi koje godinama posluju u Kataru.

- Ali ono što bih rekao je da mislim da ovde dolazimo do dvoličnosti i licemerja.  Šta je sa svim danskim kompanijama koje tamo posluju? Tamo se igrao tenis, golf, Formula 1 i drugi sportovi. Ako se išta dogodi u vezi sa Katarom, to neće biti iz sveta sporta. Bilo bi veoma čudno da smo jedina organizacija koja je rekla "ne" kada je toliko drugih otišlo tamo.

Predstavnik danskih navijača Kasper Fišer Ravig objasnio je da stav Danaca, makar te grupe koja se angažovala po ovom pitanju, nije od juče.

- Već dugo pokušavamo da utičemo na to da DBU zauzme stav, a oni se kriju iza političara. Sada političari imaju priliku da nešto učine. Želimo da budemo zemlja koja se zalaže za slobodu i ljudska prava. Iz DBU kažu da ne smeju da se povlače, ta odluak je sad na političarima, jer se boje sankcija FIFA ako se povuku. Naš cilj je da premijer Danske izađe i kaže da Svetsko prvenstvo treba bojkotovati. Pripreme SP u Kataru su koštale mnogo ljudskih života. Da li želimo da budemo deo toga i promovišemo samu zemlju u kojoj se to događa? - kaće Ravig.

Nek stvari po ovom pitanju biće jasnije u prvim meseciam naredne godine, jer Danci kreću sa kvalifikacijama upravo za Mundijal u Kataru, pa bi dotad trebalo da bude poznato da li će Vlada ove zemlje uopšte raspravljati na temu bojkota Mundijala.

Ni Junajted ni Siti nisu zadovoljni startom sezone, ali su u poslednje vreme, bar u ligi, ušli u dobre nizove, pa nas očekuje sjajan derbi (18.30). Kvota na Junajted je 4,60, na Siti 1,80, dok je iks 3,60, a GG3+ 2,00. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za mančester Junajted – Mančester Siti.

Čelsi je pokazao da može da se bori za titulu, ali taj proces je konstantan, i već večeras (21.00) mora ponovo da zablista i savlada Everton na gostovanju. A kvota u Mozzartu na dvojku je najveća na svetu – 2,00. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Everton – Čelsi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strucnjskowwsky

    12. decembar 2020 | 15:25

    Uuh pazi sad. Ti isti danci su 1992 otišli umesto nas. Nezasluzno otisli i na kraju osvojili prvenstvo. I sad kao postenjačine.

  • Живкони

    12. decembar 2020 | 16:43

    Где им је била савест '92 године!!!

  • baba smilja iz darosave

    12. decembar 2020 | 15:48

    koliko su samo korumpirani fifa i uefa nije humano.trebalo bi da se sve svetske fudbalske sile dogovore da odigraju kvalifikacije tako da zavrse na 3 ili 4 mest i da onda na svetsko prvenstvo idu madagaskar indija luxemburg gvatemala farska ostrva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA