≫ 

Sve tajne arhitektonskog čuda novog Bernabeua: Obrtaće milijardu evra za Real, imaće pokretni teren

Novi stadion Reala po grandioznosti premašuje sve dosad viđeno od ovog kluba

  • 2
Santijago Bernabeu Printskrin: Youtube/Sergio Herreros

Španski mediji, navijači Reala najviše, sa velikim, gotovo svakodnevnim zanimanjem prate radove na renoviranju stadiona "Santijago Bernabeu". Toliko pažnje javnost posvećuje ovom građevinskom poduhvatu skoro kao da "Kraljevski klub" nedeljama sprema jaku transfer bombu u rangu Kristijana Ronalda.

Pisali smo već, novi Realov stadion po grandioznosti premašuje sve dosad viđeno od ovog velikana i predstavlja početak nove ere najtrofejnijeg evropskog i svetskog kluba, daleko najveći iskorak u svakom smislu, finansijskom, samim tim i organizacionom, takmičarskom, rezultatskom - počeće novo doba za Madriđane i navijače ovog kluba.

Sa izgradnjom novog "Bernabeua", koji će Madriđane koštati blizu 800 miliona evra (otplaćivaće ga 30 godina), Real će dobiti finansijski zamajac kakav dosad nije imao.

Proračun je da će godišnje klub inkasirati blizu milijardu evra samo na osnovu komercijalnih sadržaja koje će nuditi renovirani stadion, od koncerata, lokala, restorana, a u planu je i manji, ali ekskluzivni hotel.

Naravno, i od prodaje širokog spektra suvenira španski gigant će standardno ubirati veliki prihod.

Poslednjih dana navijači mogu i videti kako teku radovi unutar stadiona gde je svakodnevno angažovano 700 radnika, koji će tu biti do leta 2022. godine, kada je, prema planovima, prognoziran završetak radova i otvaranje grandiozne arene.

Udarna promena na stadionu i najobimniji poduhvat je izgradnja kompleksne krovne konstrukcije koja se sada već može jasno videti i okom prolaznika. U pitanju je najmodernija vrsta pokretnog krova koji će biti simbol novog stadiona Reala, prevashodno zaštita za igrače i navijače u slučaju padavina.

Novi "Bernabeu" će se sa zatvorenim krovom pretvoriti u kolosalnu arenu, kakvih je trenutno malo u svetu.

- Objekat kao što će biti novi stadion Reala nema niko na svetu - ponosno je o ovom projektu izjavio gradonačelnik Madrida Hoze Luis Martinez Almeida.

Plan arhitekti je da, osim krovne konstrukcije, i teren bude mobilan, tačnije da može da se izmesti i tako sačuva kada na red dođu koncerti ili neki drugi događaji. Na primer, košarka.

Zamisao, čak je i jedan od vitalnih planova ovog projekta, je da se na ovom stadionu igraju i košarkaške utakmice, kao što je to na primer bio slučaj na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, kada je fudbalski stadion Lila bio pretvoren u košarkašku halu.

Još jedna vrlo važna stavka o kojoj će čelnici kluba doneti odluku je i ime stadiona, koji bi moglo da bude promenjeno i, po ugledu na brojne evropske velikane (Juventus, Bajern), dobije novi "sponzorski naziv".

Naravno, Real bi u tom slučaju mogao da očekuje možda i rekordan profit od prodaje prava na ime stadiona od potencijalnih kompanija čije ime bi stajalo umesto kultnog "Santijago Bernabeua".

Ovako će stadion izgledati kada bude bio završen.

I još jedna pojedinost, ne i najmanje važna, koja zanima navijače je da li će stolice ostati u tradicionalnoj plavoj boji kao do sada, čime bi se, kako kažu, zadržao duh starih vremena i plava boja kao jedan od simbola kluba.

Kako stvari stoje, piše "Marka", sedišta za navijače ostaće onakva kakva su oduvek bila, kapacitet će takođe ostati isti, s tim da je moguće malo proširenje za tek dve ili tri hiljade.

Konačno, možda će i najspektakularniji deo stadiona biti njegov spoljašni zid, koji će čitavom površinom ili najvećim delom biti jedan ogroman video bim sa kog će se emitovati vizuelni sadržaj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nn-10-SRB

    25. decembar 2020 | 18:35

    Voleo bih da vidim neshto ovakvo i kod nas.... Mada ima i boljih ko prati NFL ima prilike da vidi, pogledajte samo SO FI stadion u Los Angelesu

  • Goran

    26. decembar 2020 | 07:07

    Španci su "ludi" pa renoviraju stadion gotovo u centru grada, a ne grade novi u nekom njihovom Surčinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA