Sve o VAR-u koji stiže u Srbiju: FIFA sudija za Telegraf o prednostima i manama ovog sistema!

Dalibor Đurđević je i ove godine dobio povrenje FIFA i nalazi se na novoformiranoj listi VAR sudija * Za Telegraf je objasnio sve ono što javnost interesuje kada je u pitanju pomenuta video tehnologija

  • 16
Dalibor Đurđević Đurđević na VAR zadatku Foto: Privatna arhiva

Umesto unapređenja fudbala i eliminisanja sudijskih grešaka, VAR tehnologija u poslednje vreme dobija sve više i više kritika i oponenata - i to u najrazvijenim ligama Evrope kao što su Italija, Engleska i Nemačka!

Pre nekoliko dana zbog VAR-a je i u Hrvatskoj izbio pravi rat klubova i Saveza zbog upotrebe, odnosno neupotrebe, ove tehnologije. Puno je grešaka, nerazumnih i nejasnih odluka VAR sudija, a gotovo svi uglas ističu da ovakav VAR ubija fudbal i njegovu draž.

S obzirom na to da ćemo VAR od leta gledati i u Srbiji, pozvali smo našeg internacionalnog sudiju Dalibora Đurđevića kako bi "pretresli" trenutno goruću temu u svetu fudbala. Đurđević se od ove godine, zajedno sa Milovanom Ristićem, nalčazi i na novoformiranoj listi FIFA VAR sudija kao jedini predstavnici Srbije, i uz još dvojicu kolega iz Hrvatske jedini su iz regiona.

Kao i uvek, Đurđević se ljubazno odazvao pozivu Telegrafa - uz ogradu da zaista nije u mogućnosti da komentariše pojedinačne odluke kolega pošto na to, kao aktivni FIFA zvaničnik, nema pravo.

Za početak, Đurđević se dotakao situacije koja se trenutno događa u Hrvatskoj.

- Kolege u Hrvatskoj nemaju ni manje ni više problema nego kolege u ostalim ligama gde se VAR sistem koristi. Nažalost, par odluka koje su bile i po priznanju tamošnjeg saveza pogrešne, a u situaciji kada svaki bod odlučuje o nečemu, dovele su do toga da se tamošnja javnost ustremi na hrvatske kolege. U takvoj situaciji, naravno, nije lako raditi niti donositi odluke koje bi sada trebalo da vrate poverenje i stabilnost u VAR sistem i suđenje uopšte. Ono što je moje lično mišljenje, bez namere da delim bilo kakve savete, jeste to da je problem nastao u određivanju "linije intervencije." Odnosno, narodskim rečnikom rečeno, odlukama VAR sudija kada će i u kojim slučajevima zvati sudiju na pregled snimka.

- Pazite, VAR protokol je veoma jasan i podrazumeva da VAR interveniše kada je odluka na terenu "čisto i jasno pogrešna", a ne procenjuje se da li je sudija doneo 100 odsto ispravnu odluku. Da pojasnim, ako imate situaciju gde je u kaznenom prostoru došlo do kontakta koji je sudija na terenu video i jasno to rekao - ali da je za to njega normalan kontakt, da je VAR sudija takođe video i da ima dilemu, te da snimakprocenjuje pet-šest puta iz isto toliko uglova i opet ima dilemu, takva odluka sigurno nije čista "greška." Onda sudiju ne bi trebalo zvati da gleda snimak, jer će time samo dodatno doći do konfuzije i takve odluke će i dalje izazvati polemike.

Dalibor Đurđević Ristić i Đurđević, novo poverenje - FIFA video sudije Foto: Privatna arhiva

Nastavio je Đurđević u dahu da pojašnjava situaciju.

- Ono što je za sve 100 odsto čisto, već na prvo ili drugo gledanje, jesu situacije u kojima VAR treba da se uključi i pomogne svima da se utakmica završi na najbolji način i bez skandaloznih odluka. Ali morate da znate da je za ovo potrebno da VAR sudija bude hrabar, da ne podleže pritisku, da ostane miran i da razume situaciju koju gleda iz šireg ugla. Ključ za dobru primenu VAR sistema jeste da "linija intervencije" bude na višem nivou, a ne da sudije zovu kad god je nešto 50:50 sumnjivo.  Onda nam sudije nisu ni potrebne, onda fudbal više nije igra koja se igra na terenu, već se pretvara u TV igricu. Filozofija VAR-a je "minimum intervencije - makismalan benefit." Siguran sam da će kolege u Hrvatskoj brzo izaći iz ove situacije na pravi način. Puno su uložili truda, vremena i novca u obuku i potrebno je malo vremena da se uigraju.

Otkrio je Đurđević i koliko je bitno ko uopšte sedi u VAR sobi, odnosno ko su sudije koje vode računa o svemu.

- Vrlo je bitno, jer kao što sam vam rekao - VAR sudija mora da ima određeno iskustvo i kvalitet, da maksimalno poznaje protokol i pravila igre, i što je još važnije: da bude sposoban da u situaciji kada je u VAR soba pod pritiskom ostane potpuno miran i da protokol i pravila sprovede u skaldu sa video snimkom koji pregleda. Ako mogu da iskoristim jedno poređenje, to vam je kao kada imate kontrolora leta koji sigurno ne može da utiče na to da li će pilot prilikom upravljanja avionom izbeći baš svaku turbulenciju i promenu pravca, pa će putnicima možda biti malo neugodno, ali je njegova dužnost da ako pilot jasno skrene s kursa i ide pravo ka nekoj planini svojom intervencijom spreči nesreću.

- Tako je i sa utakmicom. Tamo gde sudija previdi ono što su svi videli i što je svima jasno, nema izgovora da VAR sudija ne reaguje, a onda još manje izgovora da sudija pregleda situaciju pa opet donese pogrešnu odluku. To ne sme da se dešava, na primer. Zato je bitno da VAR sudija ima znanje i hrabrost da reaguje u skladu sa VAR protokolom. Naravno, sada je mnogo veći pritisak na VAR sudijama i usled toga se mnoge VAR sudije odlučuju za neke odluke koje su diskutabilne, ali ne jasno pogrešne. Zato zovu sudije da pregledaju snimak, jer se boije da im javnost ne zameri što ga nisu zvali. E, onda nastaju problemi i kod glavnog i kod VAR sudije. Na kraju, to mora da bude jedan tim i da fudbal na kraju bude pobednik. Skandali više nisu dozvoljeni uz primenu VAR-a, a odluka koje izazivaju određene će biti i dalje.

Dalibor Đurđević Foto: Privatna arhiva

Ono što javnost najviše interesuje, jeste to kako će VAR izgledati u Srbiji.

- Što se tiče implementacije VAR sistema u Srbiji, on je u toku. O detaljima zaista ne mogu da pričam, jer su za to zaduženi gospodin Milan Karadžić i gospodin Igor Radojičić. Oni sprovode obuku sudija i, kada za to dođe vreme, sigurno će vam dati prave informacije. Ono što ja mogu da kažem jeste to da je rukovodstvo FSS obezbedilo sve što je potrebno za vrhunsku edukaciju i obuku sudija, ali i ostalih činilaca ovog sistema.

- Centralna VAR soba iz koje će raditi VAR sudije je nešto što zaista nisu uspele da obezbede ni bogatije zemlje i savezi od našeg. A ja sam, eto, radio i u Saudijskoj Arabiji, Egiptu... Nisam zaista neskroman ako kažem da našu VAR sobu (četiri sobe) u Sportskom centru u Pazovi mogu da uporedim sa uslovima u kojim sam radio na Svetskom prvenstvu u Rusiji i da izgovora u tom tehničkom smislu zaista nećemo imati. Na nama je da savladamo sve prepreke i zamke koje nosi VAR i spremno uđemo u njegovu primenu - rekao je Đurđević i dodao:

- Verujem da ćemo se spremiti na pravi način i da će VAR u Srbiji funkcionisati dobro. Nemam bojazan da će doći do pometnje i cirkusa, ali javnost ne sme da očekuje da će sve biti idealno i da određenih polemika neće biti. Biće sigurno! Rekao sam već ranije, ključna stvar je "linija intervencije", tačna primena VAR protokola i naravno kvalitet VAR sudija. Kvalitet imamo, a sa iskustvom i praksom siguran sam da će se o suđenju pričati u pozitivnom kontekstu. Naravno, čeka nas još puno rada i vežbanja do početka implementacije projekta i to vreme bi trebalo iskoristiti kako bi maksimalno trenirali i vršili edukaciju VAR sudija.

- Ono što je veoma važno jeste i to da igrači, treneri i celokupna javnost bude permanentno upoznata o svemu što je bitno za odigravanje jedne utakmice u kojoj se koristi VAR. Sigurno će biti takvih edukacija od strane FSS i na vreme će svi biti upoznati sa svim aktima i propisima VAR sistema.

Dalibor Đurđević, Milovan Ristić, Nestor Pitana Đurđević i Ristić u društvu Nestora Pitane, čoveka koji je sudio finale SP Foto: Privatna arhiva

Pitali smo Đurđevića i to da li Srbija može nešto da nauči na pomenutom primeru Hrvata, odnosno da li ćemo izbeći naše tradicionalno učenje na sopstvenim greškama.

- Fudbalske utakmice su živa stvar i gotovo nikada u karijeri vam se ne dese dve iste situacije, ali svakako da je dobro da imammo primer. Ne samo iz komšiluka, već i iz Italije, Nemačke, Engleske i drugih liga na kojima možemo da učimo i i da iz određenih propusta, kao i dobrih odluka, izvlačimo pouke. Naravno da je lakše analizirati tuđe situacije i nekako bi svi mi uradili bolje od drugog, ali kada dođu žive utakmice u kojima ćemo mi biti akteri onda se prvo svi pomolimo Bogu da nam se ne dešavaju komplikovane situacije. I ako se dese, moramo da budemo spremni da ih na pravi način rešimo.

- Ponavljam, određenih polemika će sigurno biti kao što je to slučaj i sada. Ali sam isto tako siguran da ćemo maksimalno smanjiti broj onih čistih grešaka koje izazivaju skandale i da ćemo svi zajedno doprineti da utakmice na terenu odlučuju igrači - a ne greške sudija! Pričam o jasnim i čistim greškama, jer zbog njih je VAr sistem i uveden. Pored nas sudija, veoma je važno da svoj doprinos daju i klubovi i mediji. Veoma bitno će biti da projekat krene u pravom smeru i da svi razumeju zašto se nešto uradilo, a zašto nije. To je ključna stvar.

Za kraj, Đurđević je otkrio i šta su glavne prednosti i mane VAR sistema.

Đurđević u VAr sobi Foto: Privatna arhiva

- Glavne prednosti su svakako smanjenje čistih i jasnih grešaka. Na primer, više je skoro nemoguće postići gol iz ofsajda ili rukom. Nemoguće je da za kazneni udarac koji sudija dosudi van kaznenog prostora ne bude promenjena odluka. Svakako je lakše sudijama, jer znaju da imaju određenu zaleđinu i da im, ipak, neki veliki previd neće uništiti karijeru. Sada, kada tu odluku promeni posle VAR-a, niko više sutra neće pričati o njoj.

- Mane? Uh... Čini mi se da su sudije, na žalost, prestale da donose teške odluke na terenu. Sve ono što im je dilema ostave nrešeno i onda čekaju VAR informaciju. To je pogubno po suđenje. Sudije moraju da sude mečeve kao da VAR ne postoji, a da, kada donesu odluku, znaju da ipak ima neko tu da ih proveri. Velika su i očekivanja javnosti da VAR eliminiše sve greške sudija. To naprosto nije tačno. VAR je sredstvo koje se koristi kao pomoć sudijama da se sve one odluke, koje se nazivaju skandaloznim, izbegnu. VAR sistem nije savršen, ali je potreban fudbalu. Uz pravilno korišćenje, sasvim sigurno donosi benefit - zaključio je Đurđević koji bi trebalo da bude važna karika u srpskom fudbalu s obzirom na iskustvo koije poseduje.

Podsetimo, Đurđević i Ristić već godinama rade kao VAr sudije u Saudijskoj Arabiji, i to kao "pomoć" velikim sudijskim imenima. Jedno od njih je, na primer, Nestor Pitana koji je sudio finale SP u Rusiji.

Takođe, pomenuti Ristić i Đurđević su radili kao VAR sudije upravo na tom Mundijalu, dok su, sa Miloradom Mažićem, kao članovi najboljeg srpskogsudijskog tima svih vremena, na terenu sudili skoro sve najveće mečeve ( finale LŠ i LE, finale Kupa Konfederacija...). A sudili bi i finale SP u Rusiji da u istom nije igrača Hrvatska.

>>> Junajted je sve dalje od titule u Premijer ligi, pa je FA kup dobra prilika za trofej. Večeras (20.30) u osmini finala ovog takmičenja na Old Traford stiže Vest Hem, a kvota na keca u Mozzartu je najveća na planeti - 1,73. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Mančester Junajted - Vest Hem.

(Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor Obrenovac

    9. februar 2021 | 13:48

    Var nema mane. Loše obučeni ljudski faktor stvori konfuzne situacije u ligama gde se koristi Var. Instrukcije su jasne, pomoćni diže zastavicu samo kada je sto posto siguran u ofsajd. Ali desi se medjutim da pomoćni signalizira ofsajd, odbrambeni stanu, napadač da gol i Var pokaže da nije bilo ofsajda. To je loša obuka sudija. Druga stvar na koju se svi žale je minimalni ofsajd, pa su kao Čeferin i drugovi razmatrali tolerisanje minimalnog ofsajda. Čekaj bre, jel hoćemo pošteno, ofsajd je ofsajd, centimetar ili metar sve jedno. Šta kao uvedemo toleranciju 10cm a igrač bude u ofsajdu 11cm i opet smo na istom. Var je pobeda regularnosti, ali pod uslovom da sudije budu obučene.

  • Džek

    9. februar 2021 | 13:26

    VAR ć biti još jedno pomagalo u rukama FSCZ

  • Severac

    9. februar 2021 | 13:52

    Najveća glupost je kod ofsajda...za trepavicu se svira ofsajd....ubilo je fudbal

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA