≫ 

Superliga među najmanje neizvesnim na svetu, u društvu smo Solomonskih ostrva, Velšana, ali i Nemaca

Srbija je na ovoj listi zauzela deveto mesto na svetu, a peto u Evropi

  • 3
lopta Foto: MN Press

Volimo da kažemo da naše domaće prvenstvo napreduje iz sezone u sezonu, ali i dalje imamo zaista preveliki broj utakmica, na kojima se pobednik gotovo već unapred zna zbog prevelikih razlika u kvalitetu između timova koji se nalaze u samom vrhu tabele u odnosu na one koji se bore za opstanak.

To je nekako postalo još izraženije sada kada se u Linglong Superligi nadmeće ukupno 20 klubova, a potvrda je stigla iz Fudbalske opservatorije (CIES) koja je sprovela istraživanje koliko utakmica je u nacionalnim šampionatima završeno ubedljivim pobedama neke od ekipa. Kao parametar su uzeti susreti na kojima je jedan od timova slavio sa tri ili više golova razlike.

I podatak koji nikako ne može da ohrabri navijače u Srbiji jeste da taj procenat u Srbiji iznosi veoma velikih 20,4 odsto. Dakle, gotovo svaka peta utakmica u našem prvenstvu završena je pobedom neke ekipe od bar tri gola razlike.

Jasno je da najveći deo tih susreta otpada na mečeve Zvezde i Partizana, ali ako pogledamo samo prethodno kolo, uočićemo da su još Mladost i Radnički iz Niša (4:1), kao i Čukarički i Spartak iz Subotice (5:1) odigrali po jedan takav duel. Uz to, Partizan je dobio Metalac (3:0), a Zvezda je slavila protiv Napretka u gostima (1:4). Što će reći da je 4/10 utakmica minulog kola upalo u obračun.

Ono što je naročito zanimljivo jeste da je četvrto mesto zauzela nemačka Bundesliga, u kojoj se 20,9 utakmica ove sezone završilo pobedom nekog kluba sa tri ili više golova razlike. Zanimljivo je da u poslednjem kolu nije bilo takvog meča, ali da je u rundi pre takav epilog mogao da se vidi na četiri duela od ukupno devet, koliko ih se svake nedelje igra u Nemačkoj.

FK Bajern Minhen Foto: AP/Tanjug

Na pobedničkom postolju nalaze se liga Velsa (22,3%), a odmah iznad je Austrija (23,5%), gde svakako Salcburg kvari statisiku, mada nije zgoreg pomenuti da su ove sezone Rapid iz Beča i LASK doprineli takvoj statistici. Ubedljivo prvo mesto pripalo je Moldavcima u čijoj se ligi čak 31,3% utakmica završava na već pomenuti način, a znajući da tamo Šerif dominira već godinama unazad, taj podatak ne treba ni da čudi. Dovoljno je reći da poslednjeplasirani Kodru ima gol-razliku 17:90, a vodeći Šerif 75:6 posle 26 odigranih kola.

Ako ćemo da govorimo o prvenstvima u kojima se igra najneizvesnije, prvih nekoliko mesta zauzele su uglavnom zemlje iz našeg komšiluka. Tako je Albanija na prvom mestu sa 8,8%, prate ih Slovenci i Severni Makedonci sa po 9%, dok je od onih najjačih liga najujednačenije u Španiji, gde se samo 11,4% utakmica završava veoma ubedljivom pobedom.

Srbija ne može da se pohvali ni kada je reč o svetskoj rang listi, jer pored već pomenute četiri zemlje, samo još četiri su uspele da se „uguraju“ ispred. To znači da se manje neizvestan fudbal igra još samo u Hondurasu, Kataru, Emiratima i na Solomonskim ostrvima, što priznaćete, nije baš društvo u kojem želimo da vidimo našu ligu. Kada je reč o ovim poslednjim, u njihovoj ligi se čak 37,3 odsto utakmica završava trijumfima sa tri ili više golova razlike.

Na svetu, ubedljivo najveća neizvesnost vlada u ligi Kolumbije, u kojoj se samo 4% utakmica završi ubedljivim trijumfom neke ekipe, a o tome može posvedočiti tabela, gde prvih devet ekipa na tabeli razdvaja samo šest bodova. Pozitivna stvar za te klubove je što će osam obezbediti plej-of.

Video: Golčina s pola terena u Superligi: Nekad Dejan Stanković Nojeru, a sada igrač Bačke golmanu Javora

Atletiko je u nedelju poražen u Sevilji, pa Barselona večeras (21.00) protiv Valjadolida ima priliku da mu priđe na samo dva boda zaostatka, što je pre mesec dana izgledalo nemoguće. Kvota na pobedu Katalonaca, uz bar tri gola ukupno (1&3+) je 1,38. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Barselona - Valjadolid.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džek

    5. april 2021 | 18:06

    S rbija N eizvesnost S prečava

  • Lepi

    5. april 2021 | 18:28

    Prva liga10-12 klubova je maksimum za nas.Trokruzni sistem I naravno sport bez upliva politike

  • Miodrag

    5. april 2021 | 17:13

    Veliki broj klubova je plus a ne minius. Jedino bi bilo bolje kad bi se vise treniralo i pravednije odnosilo prema klubovima koji nisu ni zvezda ni partizan i da i u tim klubovim budu vodeci ljudi iz fudbala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA