≫ 

UEFA nije čekala ni trenutka: Objavljen novi format LŠ i LE, zvanično uvedena Konferencijska liga

Sve je danas okončano nakon dvogodišnjih reformi

  • 26
Liga Sampiona, pehar,Fudbal Foto: Tanjug/AP

Izvršni komitet UEFA je u ponedeljak potvrdio novi format Lige šampiona, koji će početi da važi od sezone 2024/25 u evropskom fudbalu. Reforma je došla nakon dugih razgovora sa svim klubovima učesnicima, a u Evropskoj kući fudbala se nadaju da će ona pozitivno uticati na dalji razvoj igre. Kako stvari stoje, u njega biti uključeni i klubovi koji su se odmetnuli i pokušavaju da oforme svoju Superligu, međutim psole današnjeg dana postaje prilično jasno da im je taj projekat osuđen na propast.

Kao što ste mogli da pročitate u našem blogu posvećenom ratu UEFA i klubova Superlige, Mančester Siti, Čelsi i Braselona odustaju od učešća u novom takmičenju što znači da će nastaviti svoj život kroz UEFA i Ligu šampiona.

Što se tiče novog formata, predsednik UEFA Aleksandar Čeferin je izjavio da je takav koncept okrenut prema većem broju klubova u Evropi i njihovim željama da se domognu mesta među najboljima, aludirajući na osnivanje Konferencijske lige.

- Novi format će podržati status i budućnost domaćeg fudbala u Evropi. Očuvava ono što je najvažnije, a to je igra u nacionalnim šampionatima i upravo to treba da bude merilo za kvalifikaciju. Takmičenje će biti otvoreno. Format će omogućiti da svako može da se nađe u Ligi šampiona, zahvaljujući rezultatima ostvarenim na terenu. U pitanju je dugoročni, prosperitetni plan, a ne centralizovani kartel – rekao je Čeferin i jasno aludirao na koncept Superligu Evrope.

Broj klubova uvećan za četiri, bez grupne faze, poptuno nova koncepcija

Promena u odnosu na raniji format jeste to što će se umesto 32 ekipe u Ligi šampiona sada naći 36 timova, a glavna razlika je što neće postojati grupna faza, već će svi biti smešteni na jednoj tabeli.

Klubovi će igrati deset utakmica protiv deset različitih protivnika (po pet kod kuće i na strani), a ne kao ranije šest mečeva.

Najboljih osam će se direktno plasirati u nokaut fazu, dok će oni od devetog do 24. mesta igrati plej-of kako bi se domogli osmine finala.

Sličan princip će se primeniti i na Ligu Evrope, gde će se igrati osam utakmica u grupnoj fazi, a takmičenje će takođe brojati 36 timova.

Plasman u Ligu šampiona će i dalje moći da se odvija kroz učinak u domaćim prvenstvima, a ono što je važno istaći jeste da će trećeplasirani tim iz pete asocijacije na tabeli po UEFA koeficijentu dobiti još jedno mesto u grupnoj fazi.

Još dva mesta će ići klubovima sa najvećim koeficijentom u poslednjih pet godina od onih timova koji se nisu plasirali u Ligu šampiona ili Ligu Evope ili Konferencijsku ligu.

Video: Desio se Big Bang! Fudbal više neće biti isti: Sve što bi trebalo da znate o novoj Super ligi Evrope

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zis

    19. april 2021 | 17:11

    Uefa i FIFA su krivi za ovo ,samim ne priznavanjem sampiona drzave i stavljanja u LS i sestoplasirane timove iz jacih liga dovelo je do ovoga sada,sta znaci LS ,znaci da sampioni svih liga igraju to takmicenje a ne da igraju po sest utakmica da bi nakraju dobili nekog iz Engleske ,Spanske lige i naravno ispali .

  • Iggy

    19. april 2021 | 16:50

    Kakva sprdnja majko moja mila! Zasto se ne napravi jednostavno da samo sampioni igraju CL a vicesampioni LE i to bez grupe nego izvlacenje, pravljenje kostura i KO faza od samog starta 🤷🏻‍♂️

  • fudbalski ne strucnjak

    19. april 2021 | 16:57

    ovaj sistem ne razumeju ni oni sami u uefa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA