Šta će Partizan posle odlaska Asana? Iznuđena prodaja, suđenje sa znakom pitanja i lov u mutnom

Iznenadno bekstvo Japanca ostavilo crno-bele u mengelama između želja i mogućnosti

  • 27
Takuma Asano, FK Partizan Foto: MN Press

Iznenadni odlazak Takume Asana na Vaskrs pokvario je navijačima Partizana dobrim delom praznike i podsetio ih na neka davna, ružna vremena kada su u mandatu Dragana Đurića bežale vedete tima (Almami Moreira), a razlog je takođe bio novac. Pošteno zarađen, ali ne i isplaćen!

Japanac je ipak imao specifičnu težinu, bio je pod vođstvom Aleksandra Stanojevića čovek od poverenja na terenu, najbolji igrač i strelac, miljenik navijača koji sada besne na Upravu i neko ko je bio projektovan za prodaju i zaradu koja bi klubu obezbedila mirnu egzistenciju.

Niko u ovoj priči nije nevin, ni oni koji ni posle pismenog upozorenja igrača nisu ozbiljno shvatili da će im se igranje "digitronom" i nepoštovanje obaveza jednom obiti o glavu (a nije prvi put), niti Asano, koji je gospodsko odelo zamenio ritama i pobegao bez pozdrava, makar sa trenerom i igračima, koji dele isti hleb i sudbinu, No, možda je na nepoštovanje, o kome je i sam pisao u oproštajnoj poruci, želeo da uzvrati istom merom ili je, pak, imao samo loše savetnike sa kojima je već sklopio nekakav dogovor i koji su odabrali i loš način, ali i tajming turobnog čina.

Dok se pomenute dileme ne raščivijaju i na videlo izađe ko je zaista krivac u celoj priči, Partizan ima veoma malo vremena da pokuša da se prestroji i napravi kakav-takav plan za leto, koji će, hteli to u Humskoj ili ne, biti stvar improvizacije, jer su zlatni grumen i glavnu metu prelaznog roka izgubili. Bar u ovom momentu.

To praktično znači da će Partrizan morati da smisli alternativni plan i prodaje nenamenski, nekoga ko možda nije bio ni projetovan za tržište ovoga leta, ali će se silom prilika naći u izlogu.

Jer, čak i da postoji šansa da klub iz Humske dobije sudski spor sa Asanom i njegovim budućim poslodavcem, od koga će Partizan zahtevati između tri i četiri miliona evra, gruba projekcija je da će sve to potrajati godinu, možda i dve, što zvuči porazno ako se zna da je crno-belima novac potreban sada i za egzistenciju i za realizaciju prelaznog roka, od koga zavisi i plasman u evro takmičenje i cela naredna sezona.

Rekosmo: ukoliko postoji šansa da Partizan dobio spor sa Asanom, jer ako bude suprotno i pokaže se da je Japanac bio u pravu, biće to omča oko vrata, koja će prouzrokovati obavezu da se igraču isplate sva dugovanja do kraja ugovora, leta 2022. godine, sa sve bonusima i na sve to će dobiti odrešene ruke u izboru nove sredine.

Takuma Asano Foto: Marko Jovanović

Dakle, pod pretpostavkom da će klub inkasirati bonuse od Umara Sadika, bilo kroz plasman Almerije u Primeru ili prodaju napadača, Partizanu je potreban još bar jedan transfer koji bi obezbedio sredstva za nesmetano funkcionisanje kluba.

I to ne podrazumeva igrače koji su u zrelim godinama, jer slaba je vajda, odnosno zarada od onih koji su na izmaku treće i početku četvrte decenije života.

Zna se šta evropsko tržište najviše zanima u Humskoj, ali je pitanje šta i Partizan sada može da ponudi da bi iole pristojno zaradio i živeo kako se ne bi dogodio neki novi Takuma Asano.

Takuma Asano, FK Partizan Foto: MN Press

Naravno, pored svega navedenog stoji i takmičarski momenat kao obaveza i "mač nad glavom", jer klub iz Humske već četvrtu godinu nije konkurentan za titulu, a ne drugu zaredom ne sluti na dobro ni u Kupu Srbije. Pogotovo ne posle "bekstva" jednog od najboljih fudbalera i nosilaca igre tima.

No, o tome treba da razmišljaju oni koji su "čorbu i zapržili", jer trener(i), fudbaleri i sve druge prilike i neprilike sa strane, ne mogu večno biti izgovor i "kišobran" za ličnu odgovornost od koje u Humskoj, po nepisanom pravilu, svi beže tražeći krivce u drugima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA