≫ 

Kakav je plan Stanojevića bez Asana? Ostao je bez glavnog igrača, mora sve da menja u hodu

Od prvog dana trener crno-belih je Japanca označio kao nosioca prema kome je pravljena igra tima, pa njegov odlazak remeti mnogo toga

  • 26
Aleksandar Stanojević, FK Partizan Foto: MN Press

Dešavalo se svašta u srpskom fudbalu u minulom periodu, pogotovo posle rata i raspada bivše zemlje, ali da najbolji fudbaler jednog tima ode iz kluba tri sedmice pre kraja lige i najvažnijeg meča u sezoni - finala Kupa, to je presedan i otuda je bruka veća. Onih koji su tako nešto dopustili potcenivši ga i očekujući da bude ponizan i profesionalan iako nije dobio zarađeni novac, ali i Asanova, jer je "slomio preko kolena" i ostavio ekipu na cedilu.

Na stranu čija je krivica veća ili manja, pošto istinu svakako nećemo saznati dok slučaj ne reši sud i obelodani činjenice, no, jasno je da je u celoj priči najviše oštećen stručni štab crno-belih na čelu sa Aleksandrom Stanojevićem i tim koji je u najvećoj meri zavisio od Japanca.

Posle dva treninga po povratku u Partrizan, jeseni 2020. godine, Aleksandar Stanojević je shvatio da je Takuma Asano model fudbalera po kome će "ravnati" sve ostale, ako je to uopšte i bilo moguće porediti. Profesionalan do maksimuma, usmeren isključivo na tim, obaveze, posvećen jednako na svakom treningu i utakmici, uz to veoma pozitivan, miran i povučen tip. Stranac kakav se samo poželeti može,

Otuda je i Stanojevićeva odluka da samo Asano (i Šćekić) nije na prodaju i zimskom prelaznom roku, a da svi ostali praktično mogu da idu ukoliko dobiju ponudu, bila potpuno logična, jer je implementirajući svoj sistem praktično ceo plan igre usmerio na Japanca.

Takuma Asano Foto: Marko Jovanović

To je posebno postalo izraženo tokom i posle zimskih priprema, iako je Asano još u jesenjem delu sezone počeo da pokazuje vidan igrački napredak u odnosu na prvu godinu. Po sopstvenom priznanju, u intervju za Telegraf na zimskim pripremama u Turskoj, napomenuo je da je uživao i kod bivšeg trenera Sava Miloševića, ali da mu Stanojevićev koncept za nijansu više odgovara, jer je oslanja timski kvalitet Partizana, a ne individualni učinak pojedinaca.

To uzajamno poverenje trenera i fudbalera dovelo je do toga da Stanojević zapravo ceo koncept igre zasnuje na Asanu, da, koristeći njegove neverovatne fizičke karakteristike, praktično celo proleće koristi visok presing i veliki izbor rešenja u napadu, dopunjujući ga isto tako brzim igračima poput Filipa Holendera, Nemanje Jovića, Sume, kadkad i Lazara Markovića.

Japanac je bio taj koji je bio jednako opasan u napadu, jer je imao konstantnu kretnju, vršio pritisak na protivniče odbrane, kretao se između linija ali i izuzetno odgovoran u odbrani, u toj meri da je bek koji bi se našao na istoj strani sa njim, levo ili desno - svejedno, mogao samo da uživa, jer je bio rasterećen.

Gubitkom Asana, svidelo se to nekome ili ne, drastično gubi i tim Partizana u ovom momentu, ali i stručni štab koji trenutno nema nijednog igrača sličnih karakteristika i fizičkih sposobnosti.

Stanojević sada mora da pravi drugačiji plan, da prilagođava situaciju okolnostima, da možda "izmišlja" novog Asana u Holenderu, gde opet gubi jedinog raspoloženog napadača, koga već i onako nema od odlaska Umara Sadika. Da optereti Nemanju Jovića, koji je prvotimac tri meseca, gura Sumu na krilo, što je već viđeni propali "projekat" prethodnika zbog koga su trpeli i Partizan i Gvinejac? Ne ide...

Leđa će izgleda morati da podmetnu neki drugi, koji mnogo pričaju kada ih niko ništa ne pita, a malo doprinose na terenu i to u dužem vremenskom periodu, a kakvu će i da li će uopšte ikakvu vajdu od toga imati crno-beli, to je zaista tema za razmišljanje.

Da se sve ovo dogodilo pre godinu dana, kada je Japanac igrao promenljivo, tražio sebe na terenu pružajući blede partije, niko ne bi ni trepuno što je otišao. Naprotiv, svi bi odahnuli rešavajući problem sa visokom platom nekoga ko previše ne doprinosi.

Ipak, kako je tim napustio igrač koji je u ovom momentu jedan od lidera i nosilaca, na kome se zasnivao kompletan plan igre stručnog štaba - šteta je ogromna i nepopravljiva, kako za samopouzdanje i učinak cele svlačionice, tako i za ceo klub, čija bruka se pročula širom Evrope.

Video: Asano odradio 70 odsto posla za Partizanov 3. gol: Natho asistirao, a Jojić pogodio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NN

    4. maj 2021 | 12:19

    Do kraja ce Stevanovic i Jovic da pokriju to mesto a za sled sezonu ce se videti, mada to nije problem-problem je shto treba jasno i glasno da se iznesu cinjenice zasto je najbolji igrac tima tako otiso.... Ne dirajte Stanoja

  • Uroš PFK

    4. maj 2021 | 12:17

    Jel moguće da svi napadate Stanoja sada, a kada je osvajao titule bio je najbolji trener

  • Iggy

    4. maj 2021 | 12:21

    Zar takva TRENERCINA da zavisi od jednog igraca??? Hahahahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA