≫ 

Ko je bio Milan Kosanović? Prvak sveta u fudbalu, Milojev čovek iz senke, stvarao igrače za Srbiju

Srpski fudbal je pretrpeo veliki gubitak

  • 2
Milan Kosanović, FK Crvena zvezda

Foto: Crvenazvezdafk.com

Srpski fudbal je pretrpeo novi veliki udarac od korona virusa. Sportski direktor Vojvodine i bivši pomoćni trener Zvezde, Milan Kosanović, preminuo je od posledica podmuklog virusa u 50. godini života.

Kosanović je najpre hospitalizovan zbog korona virusa u teškom stanju, a dan kasnije saopšteno je da je preminuo.

Njegova smrt predstavlja veliki gubitak za srpski fudbal. Kosanović je bio čovek koji je dugo godina u fudbalu i koji je u većem delu svoje karijere radio iz senke. Radio je onaj "krvav posao" koji nije vidljiv, a koji daje rezultate i za koji nije kupio lovorike.

Početak i kraj u Vojvodini

 

milan kosanović

Foto: fkvojvodina

Milan Kosanović je rođen 22. novembra 1971. godine u Novom Sadu, a svoju karijeru posvetio je najviše fudbalskom klubu Vojvodina, u kojem je obavljao mnogobrojne funkcije. U svom periodu boravka u Vojvodini, koji je trajao punih sedam godina, obavljao je posao trenera omladinskog tima, pomoćnog trenera prvog tima i koordinatora omladinske škole „Ilija Pantelić“. Kao trener omladinaca Vojvodine, osvojio je dve uzastopne titule u Omladinskoj ligi Srbije i iznedrio mnoge buduće prvotimce „stare dame“, poput Sergeja Milinković-Savića, Mijata Gaćinovića, Radovana Pankova, Emila Rockova, Nebojše Kosovića i mnogih drugih.

Kao član stručnog štaba FK Vojvodina, učestvovao je u osvajanju Kupa Srbije 2014. godine, prvog u istoriji kluba.

Upravo u Vojvodini je bio i njegov poslednji posao, gde je bio angažovan kao sportski direktor.

Posvećen bio mladim igračima, bio prvak sveta na Novom Zelandu sa Srbijom

 

Milan Kosanović, Crvena zvezda, Liverpul

Foto: Nikola Jovanović

Njegova specijalnost bila je rad u mlađim kategorijama, a svojim posebnim metodama rada je uticao na razvoj karijera brojnih polaznika Vošine škole, nakon čega je dobio poziv Veljka Paunovića, tadašnjeg selektora omladinske reprezentacije Srbije. Kosanović je bio izuzetno važan član stručnog štaba koji je predvodio omladince Srbije do istorijske titule prvaka sveta na Novom Zelandu 2015. godine. Individualno je radio na napretku mnogih zlatnih orlića poput Sergeja Milinković Savića, Marka Grujića, Nemanje Maksimovića, Saše Zdjelara, Mijata Gaćinovića, Miloša Veljkovića...

Sve je to nastavio kasnije da radi i sa Crvenom zvezdom, gde je najpre bio angažovan na radu sa mlađim kategorijama, a kasnije je, nakon što je došao Vladan Milojević, postao njegov pomoćnik i čovek od poverenja kome je pomagao analizama protivnika, skautingom ali i individualnim radom sa mladim igračima. Verovao je posebno u Nemanju Radonjića, za koga je uvek govorio da ima mogućnosti da igra u najjačim klubovima Evrope i da ima najveći potencijal. Poseban rad sa Radonjićem isplatio se kroz uspehe u Evropi i osvajanje titule, ali i kroz transfer od 12 miliona evra za koliko je on prodat Olimpiku iz Marselja.

Bio zagovornik moderne tehnologije i primeni nauke u fudbalu

 

milan kosanović

Milan Kosanović kao član stručnog štaba Vladana Milojevića; Foto: MN Press

Od dolaska u Zvezdu, Kosanović je preporučio klubu uvođenje modernih aparata za praćenje igrača poput Katapulta, kako bi stručni štab mogao da ima precizne informacije o mogućnostima igrača.

- Razne su metode, laktat je metod koji može da bude merna jedinica oko umora, zamora, međutim, prva stvar koju sam preporučio ljudima ovde je Katapult. Imao sam sreću da sam radio u Vojvodini sa tim, može da izmeri neke stvari i činjenice o kojima stalno pričamo. Znaš kad kažu ’e Zvezda ne može da trči, ovaj ne može ovo’, Katapult omogućava treneru da vidi u kom režimu je igrač radio, da li je trening uspeo, kakav je kvalitet treninga, sve može videti kroz rezultate i brojke. Druga stvar, igrač ne može da vam kaže ’ja sam radio, nisam radio’, kad se sve vidi.

- Olakšava se selekcija igrača. Na primer, ako neko ima 1.2 motor, on ne može da igra u Zvezdi fudbal. Možda je to surovo, ali fudbal je nauka i biznis. Ako imate prave motore, možete da igrate evropski nivo fudbala. Ljudi su to u klubu prihvatili, funkcioniše godinu dana i nešto više to. Posle će se dokupiti još jedan Katapult za omladinsku školu i podeliće se najtalentovanijim igračima, da se oni prate i upoređuju sa rezultatima evropskih utakmica, treninga, mogli bismo tako da napravimo model koji zadovoljava norme Zvezde - rekao je svojevremeno Kosanović u intervjuu za Telegraf.

Video: Kako sam pre Salcburga znao da ćemo igrati Ligu šampiona

Imao je i viziju kako bi u vrhunskim klubovima trebalo da bude organizovan trening i da je za to neophodna i određena infrastruktura poput mediko bloka i modernih teretana.

- U vrhunskom klubu dođeš na doručak, odradiš sve što treba, onda dodatne i individualne stvari. Nema one „svi trčimo i radimo isto“. Verujem da će kroz pet godina biti kao u ragbiju, imaćeš defanzivnog trenera, ofanzivnog, radiće se 2 dana u nedelji individualno, 3 timski. Različiti igrači imaju različite zahteve i trčanje, tehničke elemente - govorio je svojevremeno Milan Kosanović.

Informacije u vezi sa mestom i održavanjem sahrane i komemoracije Milana Kosanovića biće saopštene naknadno.

Video: Kosanović o pobedi nad Liverpulom: Sad su naučili gde su došli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki ZH

    13. maj 2021 | 18:08

    Neka ti je laka zemlja maistore🙏

  • Kapiten

    13. maj 2021 | 23:07

    Otišao je najbolji od najboljih !!! Neka ti je večna slava Legendarni Kosane

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA