≫ 

Savićević: Čemu priča o regionalnoj ligi, da li mislite da Zvezda može da ode u Split i odigra meč?

- Tu priču potencirate vi novinari, a ne znam iz kog razloga. Vidite da su vremena jako turbulentna, i posle toliko godina – strasti se i dalje nisu smirile sa sve tri strane - kaže Savićević

  • 27
Dejan Savićević

Foto: Marko Jovanović

Bivši igrač Crvene zvezde i predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević ocenio je mogućnosti drugih klubova u budućnosti, dotakao se Superlige, ali i onog večitog pitanja – da li je osnivanje regionalne lige poželjno za fudbal ili ne.

Za početak, da li će Istok konačno dobiti još jednog šampiona Evrope? I da li su finansije uvek presudni faktor?

– Sa ove tačke gledišta, teško u narednih deset ili 15 godina, bez nekog velikog čuda. Ali, ne radi se tu samo o ulaganju. Pa, imate klubove iz Rusije, recimo Zenit, koji ulaže velike pare, još od one generacije Andreja Aršavina, kojeg su kasnije prodali Arsenalu. Imate sada i moskovske ekipe, ne možete reći da ulažu male pare. Ali, nekada je u moje vreme italjanska liga bila mnogo jača u odnosu na sve ostale, sada je to engleska liga, što se i videlo u polufinalima ove godine – kaže Savićević za Meridian sport i dodaje:

– U Kupu UEFA su često bile italijanske ekipe, sada su Englezi dominatni, zatim Real Madrid, Atletiko i Barselona, pa se ponekad pojave recimo Sevilja ili Valensija. A, u moje vreme su recimo La Korunja i Porto bili jaki, tako da se ta grupa klubova sada promenila.

Svetski fudbal gotovo mesec dana potresa skandal oko osnivanja, a onda i brzog “raspadanja” Superlige. Pa, kome tu nije mesto, a ko nedostaje?

– Sada su najjači klubovi upravo ti koji su želeli da osnuju Superligu, možemo da je nazovemo Ligom bogataša ili kako god. Toj grupi bogataša ne pripada jedino Totenhem, ostale ekipe su stvarno velike, ali treba im dodati recimo Bajern, Ajaks, pa i Dortmund i PSŽ. Žao mi je što PSŽ ulaže velika sredstva, a ne mogu da osvoje Ligu šampiona, ali nadam se da će to uspeti kroz godinu ili dve – kaže Savićević i dodaje:

– Ali, to su ekipe koje su upravo kroz Ligu šampiona napravile svoje ime i brend, te podigli svoju vrednost. Sada su odjednom hteli da odu i naprave svoju ligu, ali dobro…

Ono što naše područje mnogo više zanima jeste ideja o osnivanju regionalne lige. U košarci funkcioniše, gledamo je već nekoliko godina, ali Savićević ističe da to nije isto i da je regionalna liga praktično nezamisliva.

Naravno, “Genije” nikada ne priča napamet, ima i te kako dobre razloge za svoj stav.

– Tu priču potencirate vi novinari, a ne znam iz kog razloga. Vidite da su vremena jako turbulentna, i posle toliko godina – strasti se i dalje nisu smirile sa sve tri strane. Malo krene na bolje, ali brzio počne da se priča o nekom odvajanju, pa nastane velika tenzija. Da li neko zaista misli da Crvena zvezda može da ode u Split i da odigra utakmicu ili Hajduk da dođe u Beograd pred publikom? – zapitao se Savićević, pa nastavio:

– Ne znam zašto se to potencira, a pored bezbednosnog izazova, imate i administrativne barijere. Pa, ko će da upravlja tom ligom, ko će voditi, ko će suditi, kažnjavati? Previše se to lako prihvata, ali fudbal nije košarka. Fudbal je fudbal. Lakše je kontrolisati dve ili tri hiljade ljudi, nego 20 ili 30 hiljada. Pa, nema te policije koja bi to mogla da kanališe i reguliše. A, igrati bez publike – nema draži.

Osim toga, Savićević navodi i još neke potpuno realne probleme.

– Takođe, nemamo ni termina. Imamo domaća prvenstva, ne možemo da igramo ni tokom decembra, ni januara, ni februara, malo je termina. Širi se Liga šampiona, pravi se UEFA Liga 2, kada da igramo to prvenstvo, šta ćemo sa domaćim šampionatima – pita se Savićević i dodaje:

– Budućnost i Vardar recimo nikada ne bi izašli u Evropu iz te lige. Teško bi tako neke ekipe uspele pored “velike četvorke”. Šta bismo radili sa domaćim ligama, kako bi se ispadalo, kako bi se ulazilo? Jedino da i mi napravimo našu Superligu, pa da iz ovih domaćih liga niko ne ispada… Ne znam zašto to potencirate, ne mogu podići ruku upravo zbog ovih stvari i teško je da se to desi u nekom narednom periodu – zaključio je Savićević.

Video: Kad komentatori kažu njihovo ime odmah znate da se priča o Superligi: Kultni igrači srpskog fudbala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nscz

    14. maj 2021 | 13:11

    Pa kako Partizan igra u Beogradu?!

  • Andrija Berane

    14. maj 2021 | 16:03

    Dejo mi je bio uzor i mnogo sam ga cijenio ali kad poče da podržava Mila i lobira tada za nezavisnu Crnu Goru ,za mene je zauvijek pao u mojim očima. Postao u Srbiji zvijezda i tako Srbiji okrenu leđa. Nesoju!

  • Roki

    14. maj 2021 | 12:51

    Dejo je u pravu ne treba gurati kao nojj glavu u pesak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA