≫ 

Sve što treba da znate o novoj sezoni Superlige: Kad se gasi VAR, 2 nova pravila, sklonjeno 5 sudija

U petak kreće novi šampionat Srbije u fudbalu, otvaraju ga Voždovac i Čukarički, istog dana uveče Vojvodina gostuje Zvezdi, a evo šta je još važno da znate o takmičenju koje je pretrpelo brojne organizacione promene tokom leta

  • 18

Neumitno nam se približila i Superliga, i ove sezone sa sponzorskim prefiksom "Linglong", najkvalitetnije srpsko fudbalsko takmičenje, na koje, ruku na srce, i nismo baš najponosniji zbog mnogo toga, posebno kada se osvrnemo na prethodnu sezonu, pred njen sam kraj kada je više nego ikad bilo sumnji u režiranje utakmica.

Ta priča je završena u "puj pike, ne važi" maniru. Niko izgleda nije nameštao, nije bilo nečasnih radnji, sve je bilo regularno, sve po pravilima i u duhu fer-pleja, pa sada udarni akteri našeg fudbala, sa mnogo optimizma, "svesni" da su sve radili pošteno i odgovorno, gledaju na novu sezonu, nove uzbudljive utakmice, spektakle, evrogolove, pune stadione...

Novu sezonu Superlige otvoriće fudbaleri Čukaričkog i Voždovca od 17:55, a istog dana, ali od 21 sat, na teren će i igrači šampiona Srbije Crvene zvezde i Vojvodine, i ta dva meča biće uvod u "produženi vikend" prvog kola domaćeg šampionata koje će biti završeno u ponedeljak.

Čini se da se kao nikad pre između dve sezone javnost pre zanimala za odluke vrha FSS i lige o budućnosti prvenstva nego o aktivnostima samih klubova, transferima, prijateljskim utakmicama, što i ne čudi jer je iza nas izuzetno "vruće" leto van terena u fudbalskim forumima na samom vrhu. Gledali smo prvo sukob frakcija unutar FSS, pa kada je to rešeno u korist oponenata dojučerašnjeg v.d predednika Marka Pantelića, donete su neke važne odluke, neke donete pa preinačene - sve u ime napretka srpskog fudbala.

U redovima koji slede donosimo vam podsećanje na te odluke, ali i ono najvažnije što bi trebalo da znate o novoj sezoni domaćeg šampionata.

Smanjenje lige biće u "limburgu mesecu", FSS popustio pod Vučićevim "dekretom"

Saradnja Telekoma Srbija i FS Srbije, FSS o generalnom sponzorstvu i Televizije Arena Sport i FS Srbije o prodaji tv prava Foto: ATA Images

Zarad uvećanja koncentracije kvaliteta fudbala, najlogičnija solucija za spas Superlige bilo je skraćenje na 14, pa na 12 klubova, što je trebalo da bude trajno rešenje, i temelj za bolje sutra. U tom pravcu su i razmišljali u FSS, shvatili su da je to jedini ispravan put, i u tom duhu doneli odluku da se liga smanjuje u naredne dve godine.

Međutim, njihov dogovor, pritom ozvaničen i obnarodovan na sajtu FSS, pao je u vodu i postao ništavan odlukom viših istanci. Zapravo bila je to jedna jedina izjava.

- Brine me i ovo za Fudbalski savez, što su Zvezda i Partizan predložili da bude 12 klubova, šta treba, da ukinemo fudbal u Vranju, Leskovcu, Lazarevcu, Loznici, gde gradimo stadione? Jel treba da imamo 5 klubova iz Beograda i tri iz Novog Sada i da ukinemo sve, ali oni znaju bolje nego mi, šta ćeš? - izjavio je Aleksandar Vučić.

Nije prošlo mnogo dana, FSS je brže bolje sazvao hitnu sednicu i povinovao se "dekretu" predsednika. Neozbiljno. Neprofesionalno.

Odlučeno je na kraju da se ipak ništa ne menja i da dva kluba ispadaju - a dva ulaze iz Prve lige Srbije. Igraće se 30 kola, potom i plej-of i plej-aut, ali se bodovi neće deliti. Baraž za ulazak u Superligu neće se menjati, a njega će igrati po dva kluba iz SL i dva iz Prve lige Srbije.

FSS je sve to morao da upakuje u saopštenje i tako stavi tačku na ovu temu.

- Doneta je odluka da Propozicije za sezonu 2021/22 budu indentične sa propozicijama iz sezone 2019/20 što znači da će sledeće godine 16 klubova igrati u Super ligi od čega će dva da ispadnu, a dva da igraju baraž sa trećeplasiranim i četvrtoplasiranim ekipama iz Prve lige Srbije. U tom smislu je i korigovana Odluka o sistemu stalnih takmičenja.

Broj stranaca - neograničen!

Finale kupa Srbije, Derbi Foto: Nikola Tomić

Poslednjih godina je večita tema i broj inostranih igrača u našoj ligi, što zapravo zanima samo večite rivale - Zvezdu i Partizan.

Naravno da iz Ljutice Bogdana i Humske postoji i najveći uticaj da se donesu labaviji zakoni kada je reč o strancima u srpskom fudbalu, a utisak je da nikad u tom smislu nisu bili u zaštićenijem položaju, kao što će to biti od naredne sezone.

Naime, FSS je korigovao odluku o ograničenju broja stranih igrača i to tako što je ostalo ograničenje od četiri inostrana igrača koji istovremeno mogu biti u igri, dok nema ograničenja u broju inostranih igrača upisanih u protokol.

Novina je i to da će sa klupe moći da ih menja neki drugi stranac - što ranije nije bio slučaj. To znači da će u svakom trenutku na terenu moći da se nađu četvorica stranih igrača.

Ova odluka naravno najviše pogoduje klubovima sa najvećom platežnom moći, Zvezdi i Partizanu, dok će se ostali snalaziti sa većinski domaćim snagama.

Bonus igrači, pravilo koje je "vrištalo" da se menja, pa je promenjeno

nemanja jović Foto: MN Press

Kontroverzno pravilo koje je uvedeno kako bi se zaštitili mladi srpski igrači u praksi se nije pokazalo kao najbolje rešenje, niti je donelo benefite baš tim mladim igračima, jer je bilo slučajeva da treneri bukvalno "na silu" stavljaju igrače ispod 21 godine u tim, samo kako bi meč bio regularan.

Nebrojeno puta se dešavalo da te iste igrače potom izvedu na poluvremenu, jednog ili obojicu, i zamene ih igračima koji su na neki način trpeli zbog ovog pravila, jer su po kvalitetu bili opcija trenera za startere pre pomenutih omladinaca.

FSS je otud popustio pod kritikama zbog ovog pravila, preispitao pređašnju odluku, pa za novu sezonu doneo novo rešenje.

Naime, pravilo o bonus igračima je korigovano tako što će klubovi Super lige biti u obavezi da na terenu imaju jednog igrača do 21 godine svih 90 minuta, umesto dva igrača u prvom poluvremenu.

Treneri će samo morati da brinu o tome da jedan igrač do 21 godine provede svih 90 minuta na terenu, bilo da je to starter ili njegova zamena.

Nova sudijska komisija, četvorica arbitara sklonjena sa liste, teške optužbe Danila Grujića 

Danilo Grujić, Goran Zakarić Danilo Grujić; Foto: Marko Jovanović

Bolna tema svake sezone - sudije.

Dvogodišnji i krajnje neuspešni mandat Milana Karadžića na čelu Sudijske komisije je završen, a njegova zamena je još jedan bivši arbitar Dejan Filipović koji je dobio podršku Odbora za mesto prvog čoveka Sudijske komisije.

Međutim, odluka koja je privukla veću pažnju od Filipovićeve promocije u prvog čoveka srpskog suđenja je ona da na terenima naredne sezone nećemo gledati petoricu arbitara: Danila Grujića, Miloša Đorđića, Novicu Anđelovskog, Zorana Širokog i Đorđa Čolovića.

Bez jasnog obrazloženja ova petorka je sklonjena sa liste, što je izazvalo revolt kod najiskusnijeg među njima, arbitra iz elitne grupe, Dania Grujića. On je u izjavi za Sportski Žurnal svašta imao da kaže o takvoj odluci nadležnih iz FSS.

- Sudio sam osam večitih derbija, finale Kupa 2020, bio sam u timu na finalu Lige šampiona 2018. Real Madrid - Liverpul, kao i Evropskom prvenstvu 2016. Bio sam neizostavni deo ekipe Milorada Mažića od 2010. Ovo nisam zaslužio. Radim u ozbiljnoj instituciji, SBPOK MUP-a Srbije, kao i kolega Miloš Đorđić, koga takođe nema na listi. Ostali su na listama propalice i narko dileri, a skidaju se ljudi od poverenja i zaduženi za ozbiljne poslove - navodi Danilo Grujić, arbitar iz Niša.

Umesto Grujića i Đorđića, u elitni rang napredovali su Beograđanin Dejan Trifković i Danilo Nikolić iz Lovćenca, a superligaška lista, prema predlogu Sudijske komisije, imaće u narednoj sezoni 20 arbitara.

FK Inđija - FK Crvena zvezda I Novicu Anđelovskog nećemo gledati na superligaškim terenima; Foto: Marko Jovanović

Samo da VAR ne bude kvar, tehnologija za spas lige i veću regularnost  

Konačno - VAR!

Gorepomenute sudije napokon će dobiti dugo čekanu podršku u vidu tehnologije koja će im, veruju oni, veruju svi, skinuti ogroman teret sa pleća koji imaju pred svaki interesantan meč, derbi, svaku utakmicu koja sa sobom potencijalno nosi tenziju.

Sve je, kažu iz FSS, Arene i Telekoma, spremno da se video nadzor za sporne situacije lansira već sa prvom utakmicom nove sezone. No, sačekajmo da se to i desi pa da optimistično uskliknemo da je VAR konačno postao deo srpske fudbalske svakodnevice.

Ono najvažnije, da moženo reći da je minimizirao nepravilnosti, sudijske greške i "sudijske nepravde".

Naravno, ne treba očekivati da sve od starta profunkcioniše besprekorno. Trebaće sigurno vreme da prođe da sudije budu "na ti" sa VAR sistemom. Sigurno je da će određenih modifikacija, podešavanja i prilagođavanja biti u hodu.

VAR, FK Partizan Foto: Twitter/@FKPartizanBG

Interesantno je i to da je nova Sudijska komisija u međuvremenu dovela nove sudije koji nisu prošli ni osnovnu obuku i oni neće moći da sude utakmice Superlige. Oni mogu da budu na terenu u svojstvu četvrtog sudije, ali ukoliko se glavni povredi i oni uđu na teren VAR sistem na toj utakmici će morati da se ugasi. To je samo jedna vrsta problematike sa kojom bi mogli da se suoče akteri jedne utakmice od naredne sezone.

Telegraf je već pisao o tome da bi VAR u Superligi mogao da krene tek negde od 5. kola, čak i kasnije, jer i dalje postoje nerešene regulative da ovaj glomazni i sofisticirani sistem može biti implementiran na stadionima u Srbiji.

Povratak navijača na tribine

Navijači Partizana i Vojvodine Foto: MN Press

Za sada, kapaciteti svih stadiona u Srbiji su ograničeni na pola. Navijača će, dakle, biti, ali u ograničenom broju što je opet sjajna vest budući da su nam zbog pandemije korona virusa stadioni zvrjili prazni.

Doduše, tako je i kad nema pandemije...

Situacija je sada daleko povoljnija nego pre godinu dana, dobar deo stanovništva je vakcinisan, samim tim i klubovi mogu da planiraju aktivnosti u cilju animiranja publike bez bojazni da će to dovesti do neželjenih posledica.

- Članom 10. stav 2. navedene Uredbe na sportskim takmičenjima koja se održavaju na otvorenom prostoru dozvoljeno je prisustvo najviše 50% ukupne popunjenosti kapaciteta prisustva gledalaca u objektu u kome se održava takmičenje, uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca. Takođe, svi prisutni gledaoci moraju da nose zaštitnu masku i da drže minimalnu fizičku distancu od najmanje jednog metra. Kako bi bila obezbeđena pomenuta distanca između gledalaca, predloženo je obeležavanje i korišćenje svakog drugog sedišta - obavestio je nedavno FSS javnost.

Blue Betyars, FK TSC, Navijači, Bačka Topola Foto: MN Press

Takođe u skladu sa propisima, gostujućim navijačima mora da bude obezbeđeno pet odsto od ukupnog dozvoljenog kapaciteta stadiona. Dakle, ukoliko je na primer kapacitet stadiona 10.000 mesta, a dozvoljena je polovina, odnosno 5.000 gledalaca, gostujućim navijačima pripašće pet odsto od 5.000 mesta, odnosno ukupno 250 mesta).

Naravno, mnogo toga će zavisiti od kvaliteta fudbala, regularnosti i zanimljivosti lige, jer samo to je ono što može da natera navijače da se saberu na tribine u većem broju.

Sve ostalo je "mlaćenje prazne slame".

Favoriti za titulu: Zvezda isped svih, Partizan jedini može sprečiti peto slavlje komšija

fudbaleri zvezde Foto: MN Press

Četiri godine zaredom "ekskluzivni nosilac prava" na titulu u Superligi je Crvena zvezda, a svi su izgledi da će se taj trend nastaviti i u sezoni koja je pred nama.

Ekipa Dejana Stankovića se dodatno pojačala za novu sezonu, deluje još jače nego prethodne, i za evropske standarde ima respektabilan tim, i kao takva deluje kao bauk za domaću konkurenciju.

Partizan će pokušati da prekine dominaciju "večitog rivala" sa Aleksandrom Stanojevićem na čelu kao jakim adutom, crno-beli su jači i za Rikarda Gomeša, nukleus sastava od prošle sezone je na okupu, pa se otud može naslutiti neizvesnija borba za titulu nego prethodne sezone.

Ostatak lige nije ni blizu tome da "dodirne" večite rivale i uključi se u borbu za vrh. Stanradno, najviše se očekuje od stabilnog Čukaričkog, prijatno iznenađenje bi mogao da bude Metalac sa jednim od retkih trenera koji je izgurao čitavu jednu sezonu na klupi - Žarkom Lazetićem.

Biće interesantno videti i koliko Vojvodina može bez Lalatovića, TSC sa svojim ambicioznim planovima bi trebalo da se kotira visoko, i to su otprilke ekipe koje će se "pobiti" za evropske pozicije.

Zvezde Superlige: Sve je manje domaćih aduta, uvozimo  

Sve je manje igrača u srpskom fudbalu za koje možemo reći da su istinske zvezde, igrači za koje odgovorno možemo da tvrdimo da će jednog dana biti standardni reprezentativci. Naravno, najveći kvalitet je koncentrisan na topčiderskom potezu Ljutice Bogdana - Humska, ali su i tamo domaći talenti "uredno" zapostavljeni iako ih ima napretek.

Istina, Partizan jače gura svoju decu, Zvezda zbog jačih evropskih izazova tek na "kašičicu" daje šansu talentovanim fudbalerima, i deluje da će se taj trend nastaviti i u sezoni koja je pred nama. Dakle, nismo sigurni da ćemo kada sezona zaživi, moći da pišemo o srpskim "biserima" koji će biti otkrovenja sezone.

Zvezda će i ove sezone imati plejadu igrača koji prave razliku, ali to nisu "klinci", već potvrđeni lideri poput Kataija, Ivanića, Bena, sada i Dragovića, dok su to kod Partizana Natho, Rikardo i Suma, ako bude bio u pogonu kod Stanojevića.

Parovi prvog kola

Petak

Čukarički - Voždovac 17:55

Crvena zvezda - Vojvodina 20:00

Subota

TSC - Novi Pazar 18:55

Proleter - Partizan 21:00

Nedelja

Spartak - Radnički 18:55

Mladost - Radnički 1923 21:00

Ponedeljak

Radnik - Metalac 18:55

Napredak - Kolubara 21:00

Video: Stanojević pecnuo Zvezdu: Nigde u svetu ne postoji tim koji za 4 godine ima 4 poraza

Superligu danas (17.55) otvaraju Čukarički i Voždovac. Brđani ponovo imaju ambicije da završe u vrhu tabele, i favoriti su - kvota na keca je 1,65, iks je 3,80, a dvojka 5,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Čukarički - Voždovac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boske100

    16. jul 2021 | 07:14

    Ima li nešto novo o namještanju utakmica 🤔?

  • Cc

    16. jul 2021 | 07:49

    I sa Varom je opet sve na sudiji da presudi...

  • bokus

    16. jul 2021 | 08:43

    “Тресло се брдо, родио се миш”!Много буке, помпе, тобоже промена, али кад се “свевишњи” умешао, скоро све по старом!Доказ, да ми нисмо дорасли за промене на боље, а дотле ћемо бити у спортском запећку Европе.Није тачно да само спортски стадиони гарантују добар фудбал у Врању, Лозници, Пазару, Лесковцу итд. Комплетна инфраструктура, здрав менаџмент, фудбалска школа , селектирање и наравно огромна лова коју скоро нико нема, услови за тренинге и развој су гарант за успешно деловање како у супер лиги, тако и у ниже рангираним лигама!Г-дине председниче ! Квантитет од 18-20 клубова није квалитет. Наша супер лига треба имати макс. 12 клубова!!!! Друга по рангу 14 и тако даље ! Тек тад, уз све горе набројане услове можемо очекивати неки бољитак!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA