Sve što treba da znate o učešću Zvezde i Partizana u Evropi: Nikad veći novac i nikad bliže proleće!

Ove sezone je uvedeno novo takmičenje, a to donosi značajnu promenu kada je Liga Evrope u pitanju

  • 2
Zvezda Partizan, Evropa 2021 Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Marko Jovanović

Srbija može da bude ponosna na svoja dva najveća kluba, jer će oba "večita" rivala igrati ove jeseni u evropskim takmičenjima. Zvezda će biti deo Lige Evrope, dok će Partizan svoju sreću oprobati u Ligi konferencija. Sve ovo će u značajnoj meri uticati i na nacionalni koeficijent, gde postoje velike šanse da Srbija uskoro obezbedi dva predstavnika u Ligi šampiona.

Crvena zvezda je mogla i više u ovogodišnjim kvalifikacijama za Ligu šampiona, izbacili su Kairat nakon poraza u prvoj utakmici, da bi onda ispali od Šerifa, koji je bio autsajder u tom meču. Samo pobedom protiv Šerifa i plasmanom u plejof za plasman u Ligi šampiona, Zvezda bi obezbedila više od 11 miliona evra, ali...

S druge strane, Partizan je pobedom protiv Santa Klare osigurao finansijsku injekciju od približno četiri miliona evra.

Ali, da li je to sve? Šta će još dobiti naši klubovi u Evropi?

Zvezda će moći lakše do proleća u Evropi, donekle i Partizan

FK Crvena zvezda, Liga Evrope žreb Printskrin: Twitter.com/@sechesi

Ono što može da raduje navijače Crvene zvezde, to je što novoformirano takmičenje, Liga konferencija, može da obezbedi ovom klubu lakši način da prezimi u Evropi i pokuša da se domogne što dalje faze takmičenja.

Naime, ukoliko Crvena zvezda završi kao treća u svojoj grupi Lige Evrope, ona će takmičenje nastaviti u nokaut fazi Lige konferencija.

Ovo do sad nije bio slučaj, jer očigledno, Liga konferencija nije ni postojala. Klubovi su morali da završe u Ligi Evrope u prva dva kako bi nastavili takmičenje i kako bi pokušali da se domognu epiteta - jedan od najboljih klubova u Evropi.

FK Partizan, Liga konferencija, žreb Printskrin: Drawsimulator.com/

S druge strane, Partizan će morati da se domogne nekog od prva dva mesta ukoliko želi da i na proleće zaigra neku međunarodnu utakmicu. Ipak, pošto su rivali u trećem i četvrtom šeširu Lige konferencija znatno slabiji nego što je to ranije bio slučaj u Ligi Evrope kada su je crno-beli igrali, i njima će donekle biti lakše da se domognu proleća.

Nastavak borbe za koeficijente i dva mesta u Ligi šampiona

Nacionalni koeficijent Trenutna tabela UEFA koeficijenta; Printskrin: Kassiesa.net

Verovatno su se svi načitali ovakvih tekstova u kojima se radi o koeficijentima i šta bi to sve bilo dobro našoj zemlji ukoliko želi da u nekoj od narednih godina ima dva predstavnika u najelitnijem evropskom fudbalskom takmičenju.

Srbija je trenutno na fenomenalnom 12. mestu ispred Belgije, kojoj beći 675 bodova, ali će biti teško zadržati to mesto, jer Belgijanci imaju četiri preostala predstavnika, ali, ako i Zvezda i Partizan naprave izvanredne rezultate, a Belgijanci podbace, sve je moguće.

Svakako, primarni cilj je da se bude među 15 najboljih, a to je sada već izvesno i realno. Svaka pobeda pobeda Zvezde i Partizana u grupnoj fazi njima donosi po 2 boda za UEFA koeficijent, dok remi vredi jedan bod, što znači da za nacionalni koeficijent pobeda donosi 500 bodova, a remi 250.

Kada je UEFA koeficijent u pitanju, da bi dodatno napredovali, Zvezda i Partizan će prvo morati da "odbrane" određene bodove. Zvezda mora da dođe do tri, što znači da joj treba najmanje pobeda i remi da bi dodatno napredovala, dok je Partizanu potrebno da odbrani 2,5 bodova, što znači da im treba pobeda i da će posle prvog remija dobiti 0,5 bodova, a od pobede 1,5.

Novac od utakmica - Koliko nosi pobeda u Ligi konferencija, a koliko pobeda u Ligi Evrope?

UEFA nagrade, Liga Evrope, liga konferencija Printskrin: Twitter.com/Playtony_rsb/

Gore smo pomenuli već iznose novca koje je Zvezda mogla da osvoji da je savladala Šerif, a takođe je pomenuta cifra koja će pripasti Partizanu.

Naravno, to nije sve što sleduje ovim klubovima, jer ih očekuju i značajni finansijski doprinosi svaki put kada zabeleže dobar rezultat.

Partizan je samim učešće u grupi obezbedio oko četiri miliona evra, svaka pobeda u grupi će mu doneti novih 500.000 evra, dok će za remi dobijati po 166.000 evra.

Ukoliko završe kao prvi u grupi, sleduje im cifra od 650.000 evropskih novčanica, dok ako budu drugi, dobiće upola manje - 325.000 evra.

Crvena zvezda je dobila nešto više novca, a očekuju ih i veće novčane nagrade za rezultate. Ove godine je UEFA odredila rekordno veliki novac za raspodelu među učesnicima u Ligi Evrope, a i Liga konferencija je kao debitantsko takmičenje dobila bogate novčane bonuse.

Ukoliko Zvezda zabeleži pobedu u grupi, dobiće 630.000 evra. Remi će doneti tri puta manje novca, odnosno 210.000 evra.

Prvo mesto u grupi nosio 1.100.000 evra, a drugo mesto upola manju cifru od 550.000.

Partizan če za svaku pobedu inkasirati 500.000 evra, a za remi 166.000 evra. Ako na kraju završi kao prvi u grupi imaće dodatnih 650.000 evra, dok je drugo mesto 325.000 evra.

Koliko atraktivnosti mogu doneti ova takmičenja?

Partizan Santa Klara, vatromet, stadion Spektakularna atmosfera viđena je na stadionu Partizana u poslednjem kolu kvalifikacija; Foto: ATA Images

Na pomen Lige Evrope ili Lige konferencija, mnogi ljudi odmah otpišu mogućnost igranja nekih većih klubova, no, ove godine, to nije baš takav slučaj.

Partizan se nalazi u drugom šeširu ovog takmičenja, zajedno sa Fejenordom, Karabagom, Paokom...

Dok bi imena poput Totenhema, Rome, Slavije, Union Berlina mogle da se nađu i privuku brojne navijači koji bi još malo novca dodali u kasu.

Zvezda se poput Partizana nalazi u drugom šeširu svog takmičenja, a neki od klubova koji bi mogli da dođu na Marakanu su Dinamo Zagreb, Lion, Napoli, Vest Hem, Galatasaraj...

Video: Borjan je opet Zvezdin heroj: Dragović skrivio penal, ali kapiten je odbranio i sačuvao vođstvo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    27. avgust 2021 | 11:41

    Mislim da Partizan treba da odresi kesu i da dovede jednog dobrog ofanzivca! U Portugalu se najbolje videlo koliko je igra mucna kada je neko povredjen! 🖤🤍🖤🤍

  • Dovla

    27. avgust 2021 | 11:53

    Smatram da bi za nase klubove najbolje bilo da naredne godine igraju ligu konferencija. Klubovi su slabiji i samim tim lakse je doci do pobeda koje nam povecavaju nacionalni koeficijent u borbi za 11. mesto koje daje direktnog ucesnika u ligi sampiona...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA