≫ 

Ko bi drugi nego Mitar! Srbija se malo kockala, pa napravila još jedan korak ka plasmanu na Mundijal

Novi trijumf srpskih fudbalera u kvalifikacijama za SP protiv Luksemburga - 4:1 (2:0)

Aleksandar Mitrović Foto: MN press

Fudbalska reprezentacija Srbije učinila je još jedan važan korak u nameri da se domogne Svetskog prvenstva u Kataru 2022. godine. Piksijevi Orlovi su pred oko 15.000 gledalaca na stadionu "Rajko Mitić" porazili Luksemburg sa 4:1, ali daleko od toga da je bilo lako kako to rezultat kaže.

Blistao je dvostruki strelac Aleksandar Mitrović, rekorder kada su u pitanju golgeteri naše zemlje, a koji je sa dva lepa pogotka u prvom poluvremenu razgalio popularnu Marakanu iako ona nije bila ispunjena kako treba na prvom meču sa publikom posle korone pod vođstvom Dragana Stojkovića.

Ali to je tema za neku drugu priču, ono što raduje je što smo ove večeri videli potvrdu iz martovskih kvalifikacija da reprezentacija Srbije pod Piksijem polako postaje ozbiljan tim, koji više ne brlja u utakmicama sa ekipama nižeg ranga od sebe, koje MORA DA POBEĐUJE kako bi vratila staru reputaciju.

Upravo takav je bio i meč sa Luksemburgom, skromnim timom koji ume da namuči i Ronalda i Portugalce kada mu je dan, ali je taktička postavka Stojkovića u prvom poluvremenu, visok presing i tempo, poprilično iznenadila i njegovog kolegu na drugoj strani.

Pokušaj loba Dušana Tadića sa 40 metara iz šestog minuta pokazao je visok nivo samopouzdanja naših ofanzivnih fudbalera, a promašaji Mitrovića i kapitena Tadića u prvih 20 minuta bili su uvod u vođstvo Orlova na ovom meču.

Igrao se 22. minut, raspoloženi Sergej Milinković Savić genijalno poslao loptu iza leđa odbrane Luksemburga, a tamo Mitrović samo bocnuo istu preko golmana Morisa i razgalio srpsku publiku za 1:0.

Nisu naši igrači dozvolili gostima da dišu ni posle vođstva, lako smo ih pritiskali i vraćali loptu u posed, a posle još jedne dobre akcije Srbija je duplirala prednost u 35. minutu.

Filip Kostić je uradio ono što najbolje zna, prošao po levoj strani i centrirao majstorski pravo na glavu Mitrovića koji je još jednim preciznim udarcem stigao do 43. gola u nacionalnom timu (sedmog u kvalifikacijama) čime se učvrstio kao najbolji strelac u istoriji reprezentativnog fudbala.

Gosti, koji su se u prvih pola sata mahom branili, su tek posle drugog primljenog gola počeli da igraju otvorenije, ali sem opasnog napada iz nadoknade prvog poluvremena nisu uspevali ozbiljnije da zaprete Rajkoviću.

Drugo poluvreme, koje je počelo opasnim udarcem rezerviste gostiju Olivijea Tila, bila je najava da se treba pripaziti. Naš tim je strpljivo čuvao prednost, držao ritam do tamo negde 70. minuta, imao i nekoliko dobrih prilika da pobedu učini ubedljivijom, ali nije uspeo.

U tim trenucima Piksi je izveo iz igre Sašu Lukića i nekako izgubio čvrstinu na sredini, što se videlo u 77. minutu kada je već pomenuti Til iskoristio neodlučnost naših defanzivaca i posle muljanja lopte napadača Rodrigeza preciznim udarcem uneo dramu i naterao Marakanu na zvižduke - 2:1.

Međutim, samo što su naši krenuli sa centra pokrenuta je prava furija. Dva zicera imali su naši igrači pre nego što je u 81. gostujući štoper Šano skrenuo u mrežu loptu koju je posle udarca glavom Mitrovića iz mreže izvadio golman Mori. Malo i sreće za naš tim, ali treba reći da je treći gol bio neizbežan...

Osveženi tim Orlova (izmenama) u finišu je rutinski priveo meč kraju, a pogodak Nikole Milenkovića glavom u 97. minutu na kraju nam je doneo i prvo mesto u grupi ispred Portugalije zbog bolje gol-razlike.

Iako smo pobedom nad Luksemburgom napravili još jedan važan korak ka plasmanu na Mundijal u Kataru, tek je polovina kvalifikacija i sluti na dobro. Ipak, valjalo bi da dosadašnji učinak valorizujemo i u utorak uveče u Dablinu na gostovanju protiv Republike Irske.

Aleksandar Mitrović Foto: MN press

SRBIJA - LUKSEMBURG 4:1 (2:0)

Strelci: Mitrović 22, 35, Šano 81, autogol, Milenković 97 - O. Til 77.

Stadion: Rajko Mitić

Gledalaca: 15.000

Sudija: Halil Meler (Turska)

Srbija (3-4-2-1): Rajković - Milenković, Nastasić (od 85. Veljković), Pavlović - Lazović (od 71. Radonjić), Lukić (od 71. Vlahović), Gudelj, Kostić - Tadić (od 90+1. Maksimović), Milinković-Savić - Mitrović (od 85. Jović).

Luksemburg (4-2-3-1): Moris - Jans, Šano (od 89. Devil), Mahmutović (od 46. O. Til), Karlson - K. Martins, Bareiro - Sinani (od 89. Skenderović), Til (od 90+1. Sančes), Mikel Pinto - Rodriges.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Video: Mitrović: Ubeđivao sam Ronalda ali on ima svoje viđenje situacije, ja mislim da lopta nije ušla

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • РВ

    4. septembar 2021 | 18:36

    Тако се то ради: Митар и 2:0

  • Realno

    4. septembar 2021 | 16:58

    Ista stvar, nemam reci za ogorcenje da mi dete nema gde da gleda reprezentaciju i sad ja njemu treba da objasnim zasto, sram vas i stid bilo jadi jadni.

  • Bravo

    4. septembar 2021 | 18:41

    BRACO SRBI 2:0 ❗ To samo tako nastavite.🙋‍♂️🙋‍♂️🙋‍♂️🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏 To je FUDBAL za SRBIJU 🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA