≫ 

Partizan osvojio Kipar i uzeo evropske bodove: Rikardo potvrdio klasu, Menig brzinom do "prvenca"

Crno-beli napravili sjajnu uvertiru za derbi

  • 83
Rikardo Gomeš

Foto: FK Partizan

Bolju uvertiru za večiti derbi protiv Crvene zvezde fudbaleri Partizana nisu mogli da požele od prve evropske pobede u grupnoj fazi Lige konferencija. Crno-beli su na Kipru savladali Anportozis sa 2:0, golovima Kvinsija Meniga i Rikarda Gomeša, a da je bilo više koncentracije u završnici tim Aleksandra Stanojevića je mogao i do ubedljivijeg trijumfa.

Prvi deo meča Partizan je na Kipru okončao sa golom prednosti, ali da je bilo samo malo više koncentracije u završnici, crno-beli su već u tom periodu igre mogli da matiraju Anortozis i štede snage za nedeljni večiti derbi.

Partizan Santa Klara

Foto: ATA Images

Samo u prvih nekoliko minuta tim Aleksandra Stanojevića je "opipavao puls" domaćinu, dopuštajući mu da ima ravnopravan odnos u posedu i koliko-toliko balans na terenu, a onda je u nekoliko munjevitih akcija propisno uplašio Kiprane, demonstrirajući moderan fudbal, ofanzivnu tranziciju na koju rival naprosto nije imao odgovor.

Crno-beli bi držali Anortozis u srednjoj zoni, a potom bi presingom na nosioca oduzeli loptu i sevnula bi kontra, u kojoj bi se pet ili šest fudbalera pojavilo u završnici, primoravajući domaći tim da se panično brani. Malo je nedostajalo da već u uvodnim momentima Partizan stigne do vođtva i to tako što se Rikardo izvukao na bok, uspeo da probije čuvara i uputi centaršut prema Lazaru Markoviću, koji je izbloikiran u poslednjem momentu.

Na sličan način su crno-beli napravili višak i koji minut kasnije, kada je Kvinsi Menig proigrao Aleksandra Miljkovića čiji udarac je zavšio iznad prečke.

Partizan Santa Klara

Foto: ATA Images

Udarna trojka Menig-Marković-Rikardo je zadavala velike muke odbrani Anortozisa, ali su jednako opasni bili i drugi igrači, koji su se pojavljivali iz drugog plana, pa je tako akcija Natha i Šćekića, koju je crnogorski fudbaler oplemenio pasom za veoma rastrčanog i ofanzivnog Miljkovića, završena zicerom za desnog beka i odbranom golmana Lorije.

Bolju igru i presing Partizan je nadogradio i opasnim prekidima, koje je mogao kruniše na isteku pola časa igre, kada je na centaršut Natha iz ugla, Miljković sjajno skočio, prosledio loptu na drugu

stativu, gde je Ščekić šutirao glavom sa nekoliko metara, a Lorija uz pomoć stative spasao već viđen gol.

Upornost se ipak isplatila u 42. minutu. Partizan je posle prekida započeo brz napad sa svoje polovine, Natho je provukao loptu za Rikarda u centralnom delu terena, napadač je potom proigrao Markovića i ostavio ga praktično oči u oči sa Lorijom, koji je uspeo da odbrani taj prvi udarac, ali je sve pratio Kvinsi Menig, prosledivši odbijenu loptu u mrežu za prvenac u dresu crno-belih - 0:1.

Imao je Anortozis svoje trenutke u prvom delu, dešavali su se uglavnom prilikom "praznog hoda" Partizana, odnosno grešaka u opasnoj zoni, koje su dovodile do problema. Jednu takvu je Artimatas umalo pretvorio u gol iz slobodnog udarca (Popović je odbranio), a sve ostale akcije su bile uglavnom jalove i jesnostrane, pošto je gotovo svaki napad bio usmeren na desni bok i Vardu, koji je pravio određene probleme, no, nedovoljno da ugrozi gol gostiju.

Bio je Partizan bolji i početkom drugog dela utakmice, bilo je jasno da crno-beli žele što pre drugi gol kako bi stavili tačku na utakmicu. Da je Rikardo bio samo malo koncentrisaniji posle kontre koju su povukli Marković i Natho, gosti su već tada mogli da završe posao, ali je napadač iz izgledne pozicije šutirao preko gola.

Pokušao je Anortozis da uzvrati, pojačali su Kiprani ritam i preneli težište igre na polovinu gostiju, no, u svakom momentu je postojala strepnja od kontre, jer Stanojevićev tim je direktnom igrom, akcijama u tri ili četiri pasa lako osvajao teren i dolazio u priliku da ugrozi gol Lorije. Jedna takva tranzicija je donela odličnu priliku za Markovića, koji se našao na gotovo istoj poziciji gde i Rikardo i - isto okončao napad.

Nisu se predavali Kiprani, tražili su način da se vrate u meč i umalo u tome uspeli u 62. minutu kada se Deletić izigoljio odbrani crno-belih i šutirao iskosa, ali je Popović bio spreman i odbranio veoma jak udarac.

Kada je osetio da mu tim energetski pada, Stanojević je izvršio dvostruku izmenu, poslavši na teren Miloša Jojića i Nemanju Jovića, umesto Natha i Meniga i, ispostaviće se ubrzo, na taj način je došao do primarnog cilja - drugog gola.

Igrao se 68. minut, Zdjelar je izbacio Jovića na levom boku, mladi fudbaler je odigrao za Rikarda u u srce kaznenog prostora, gde se napadač zagradio, a potom iz okreta kao iz topa pogodio pod prečku - 0:2.

Sve posle toga je mahom bio lak posao za crno-bele, koji su u minutima posle toga lako kontrolisali utakmicu i imali još nekoliko odlični akcija. Kontru Jojića i Jovića, koji je ponovo proigrao Rikarda, napadač je okončao slabim udarcem, a Jojić je zamalo zakasnio da "otpadak" ubaci u gol.

U završnici je Jojić mogao potpuno da dotuče Kiprane, pošto ga je mladi Terzić proigrao na sedam, osam metara od gola, no, završni udarac je bio slab i završio je pored gola.

Partizan - Santa Klara

Foto: Nikola Tomić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Delija Sever

    16. septembar 2021 | 23:04

    Cestitke od Delija koji se raduju svakoj pobedi klubovima iz Sribije u Evropi.

  • Bole

    16. septembar 2021 | 23:37

    Samo nek se pobeduje nije vazno koga i gde. Idemooooo ....... Zvezdo takode i Partizan. Svi smo nasi sa.... jaaaaas........

  • rezim

    16. septembar 2021 | 21:34

    Imamo 2 treninga lagana..veceras i u nedelju..gazimo 2 mala kluba sa trecom ekipom...to je bozja sila to je partizan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA