≫ 

Nova era Njukasla, pao u ruke Arapa: Saudijski princ kupio klub i učinio ga najbogatijim na svetu

Klub je prodat za cenu od 300 miliona funti - novi vlasnik je Muhamed Bin Salman, moćnik koji se sumnjičio, nikad zvanično, da stoji iza ubistva novinara Džamala Kašogija

  • 2
Donald Tramp i princ Mohammed bin Salman Foto: Profimedia/AFP

To je to! Njukasl junajted dobija novog vlasnika, ili tačnije nove vlasnike, čime se završava 14-godišnja epoha Majka Ešlija. Ovom kupovinom, Njukasl preti da postane najbogatiji, ali i najuticajniji klub na svetu.

Premijer liga je pre nešto više od godinu i po dana stala na put ovoj kupovini, kada ja istu blokirala. Ipak, očigledno se nešto promenilo u međuvremenu, pa će Ešli ključeve "Sent Džejms parka" dodeliti ljudima koji su spremni da od Njukasla naprave klub svetskih razmera. Uz ovo, Saudijska Arabija je takođe ukinula zabranu emitovanja Premijer lige.

Kupac Mohamed Bin Salman je takođe svojevremeno upozorio i Borisa Džonsona da će doći do zahlađenja odnosa ukoliko se britanska Vlada usprotivi ovoj kupovini.

Od presudne važnosti za odobrenje preuzimanja bio je Saudijski fond za javna ulaganja -državni suvereni fond države pod nadzorom prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, koji je dao osiguranje Premijer ligi da saudijska država neće biti uključena u svakodnevno poslovanje Njukasla.

To je bio i najveći kamen spoticanja kada je dogovor u julu prošle godine udario naprasno stao.

- Premijer liga je sada i zvanično dobila potvrdu od strane Kraljevine Saudijske Arabije, da oni neće direktno uticati na kontrolu ovog kluba - stoji u saopštenju koje je izdala sama liga kada je u pitanju kupovina kluba.

Fanovi ovog kluba su doslovno oduševljeni ovim potezom, što se može videti i na ulicama grada.

Video: Zvezda ponovo vodi: Stelac je Mirko Ivanić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    7. oktobar 2021 | 19:01

    Dno! Mozes da ubijes coveka i iseckas ga na sitne komade, da postoje dokazi i snimci, a ti prodjes nekaznjeno jer si princ i lovator. I na kraju kupis Premijer ligasa. E dabogda ne mrdnuli dalje od sredine tabele.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA