Pobeda Srbije pred boj u Portugalu: Sjajni Vlahović utemeljio pad Azera u Beogradu

"Orlovi" su ostvarili ono što su želeli

Dušan Tadić Foto: Marko Jovanović

Fudbalska reprezentacija Srbije savladala je Azerbejdžan na Marakani sa 3:1 i tako prešla poslednju prepreku pred odlučujući, poslednji duel u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo gde će pobedom u Portugaliji tražiti direktan prolaz dalje.

Stekao se utisak da "orlovi" mogu da postignu 10 golova. Ofanzivna igra je bila zaista na visokom nivou, a glavni motor je bio Dušan Vlahović koji je sa dva gola, uz iznuđen penal, i rešio ovaj meč.

Za razliku od Vlahovića, golman Predrag Rajković nije imao baš sjajan dan, a u skladu sa vremenom, pružio je jednu sivu predstavu krunisanu poklonjenim golom protivnicima.

Najbitnije je da je pobeda tu i da je situacija sada čista. Ne najbolja, ali je čista i ima nade, a i obezbeđen je plej-of.

Srbija mora da pobedi Portugaliju u gostima kako bi otišla direktno na Svetsko prvenstvo. Kristijano Ronaldo i drugovi imaju bod manje, ali i meč manje u kojem moraju da osvoje samo bod na gostovanju protiv Republike Irske.

Sve osim poraza Portugala na ostrvu Srbiju tera na pobedu na Pirinejskom poluostrvu.

Pre glavnog zadatka, videli smo dosta toga protiv Azerbejdžana. Spasavali su se gosti, jedva preživljavali, a do 14. minuta smo videli dve stative - jednu u rešili Vlahovića, a drugu u režiji štopera Azera koji je umalo postigao autogol.

Nakon pola sata igre, viđen je i prvi pogodak. Vlahović je izbegao ofsajd, krenuo u prodor, a Hagverdi ga je počupao za za dres i oborio. Sudija je pokazao na belu tačku odakle je upravo Dušan bio siguran.

Pošto je srpski tim imao sve u svojim rukama, mnogi su pomislili da ćemo lako krenuti ka pobedi, ali...

Golman srpske ekipe Rajković je reagovao u trećem minutu nadoknade prvog poluvremena, a onda bespotrebno počeo da se igra i da juri za loptom koja je izašla iz kaznenog prostora, a pri poslednjoj reakciji je dodao u noge Mahmudovu koji je u praznu mrežu prosledio.

Fudbal Srbija - Azerbejdžan Foto: Marko Jovanović

Nije bilo panike, nije bilo trke, a ni frke, tako da je Srbija ponovo uzletela ka pobedi u 52. minutu.

Lazović je šutirao sa ruba šesnaesterca, čuvar mreže je jedva uspeo da odbrani, ali je napadač Fiorentine natrčao na odbitak i prikucao ga u mrežu. Stvari su ponovo na svom mestu.

Nastavile su prilike da se ređaju, pa prečka Sergeja Milinkovića-Savića, pa "makazice" Vlahovića pored desne stative, a onda je stigao još jedan gol. Doduše, još jedan sa bele tačke.

Medvedev, kapiten Azera, je igrao rukom u kaznenom prostoru, te je sudija pokazao na belu tačku.

Dušan Tadić, koji je ušao u drugom poluvremenu, preuzeo je odgovornost i postavio konačnih 3:1.

TOK MEČA

83. minut - GOOOOOOOL, SRBIJA VODI 3:1! Medvedeva pogađa lopta u ruku, a Dušan Tadić sigurno izvodi penal. Pobeda je osigurana.

76. minut - Sada prisustvujemo jednom mirnijem momentu u utakmici, što generalno i odgovara Srbiji kako bi privela priču kraju.

69. minut - Pitanje je: Kako ovo nije gol? Mitrović, odmah po ulasku u igru, okrenuo je svog protivnika i sa osam metara imao situaciju da bira gde će da šutira, ali je golman Azerbejdžana prikazao neverovatnu odbranu.

67. minut - Ponovo smo ušli u fazu meča kada se samo očekuje da Srbija da još jedan gol. Prilično ofanzivna igra u koju ulazi i Dušan Tadić umesto Grujića, a na terenu je Aleksandar Mitrović umesto Luke Jovića.

62. minut - Ostaje 2:1 nakon "makaza" Vlahovića. Odličan potez, ali lopta ide kraj desne stative.

55. minut - Ponovo je Jović bio u šansi u kratkom periodu. Prošao je sa leve strane, namestio na levu nogu, ali tukao u spoljni deo mreže.

52. minut - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! VODI PONOVO SRBIJA! Još jedan gol Vlahovića! Lazović je šutirao sa ruba šesnaesterca, čuvar mreže je jedva uspeo da odbrani, ali je napadač Fiorentine natrčao na odbitak i prikucao ga u mrežu. Stvari su ponovo na svom mestu.

50. minut - Pokušaj Luke Jovića glavom. Napadač Reala je bio u senci svih dešavanja u prvom poluvremenu, a sada je tukao pored leve stative.

46. minut - POČEO JE DRUGI DEO IGRE!

Fudbal Srbija - Azerbejdžan Foto: Marko Jovanović

45+4. minut - POLUVREME! Posle toliko zicera, posle toliko šansi, protivnik je ipak uspeo u egalu da ode na odmor.

45+3. minut - GOL AZERBEJDŽANA, PA OVO JE.... Katastrofa. Golman srpske ekipe Rajković je reagovao, a onda bespotrebno počeo da se igra i da juri za loptom koja je izašla iz kaznenog prostora, a pri poslednjoj reakciji je dodao u noge Mahmudovu koji je u praznu mrežu prosledio. Ovo nismo očekivali.

43. minut - Velika šteta! Sergej Milinković Savić je primio loptu i lobovao golmana, ali je bio u milimetarskom ofsajdu, što je i VAR potvrdio.

39. minut - Prodor i šut Kostića, ali brani Magomedalijev! Osećaj je da Srbija vrlo lako može da dođe do gola.

36. minut - I nakon gola, Srbi pokušavaju da dupliraju prednost. Fali ponovo završni pas, ali napad je najbolja odbrana.

30. minut - GOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Vlahović! Napadač Srbije je izbegao ofsajd, krenuo u prodor, a Hagverdi ga je počupao za za dres i oborio. Sudija je pokazao na belu tačku odakle je upravo Dušan bio siguran. Srbija vodi!

27. minut - Srpski kolektiv se pozadi opustio i to je moglo da nas košta u dva navrata. Na sreću, jednom je bio ofsajd, a drugi put je Rajković izašao iz kaznenog da reaguje.

22. minut - Odlična kombinacija reprezentacije Srbije završena je udarcem Marka Grujića koji je dobro mislio, ali slabo realizovao, tako da je lopta otišla daleko iznad prečke.

19. minut - Sada je opasno i Azerbejdžan zapretio i ovaj momenat u kojem lopta zuji pored naše stative je opomena da moraju da se iskoriste šanse.

Fudbal Srbija - Azerbejdžan Foto: Marko Jovanović

16. minut - Još jedan zicer za "orlove" i sada je već pitanje kako je moguće da je nula na semaforu. Mahmudov je posle pokušaja Sergeja otklonio loptu sa linije.

14. minut - Ponovo stativa! Srbija je sve bliža golu, a sada je Filip Kostić fenomenalno istrčao skoro 30 metara, uputio centaršut po zemlji, a štoper je pri kontaktu sa loptom umalo postigao autogol. Dve velike šanse za naš tim.

11. minut - Stativa Dušana Vlahovića! Napadač srpske selekcije je stvorio sebi prostora na rubu šesnaesterca, šutirao unutrašnjom ka levom ćošku, te pogodio spoljni deo okvira gola.

8. minut - Videli smo i prvi izlet Azerbejdžana, ali za to su mogli da budu propisno kažnjeni iz kontre, ali Sergej nije kompletirao završni pas za Vlahovića.

4. minut - Za sada, nema prevelikih uzbuđenja, ali Srbija drži loptu i kruži oko kaznenog prostora protivnika.

1. minut - UTAKMICA NA MARAKANI JE POČELA! Sudija Lambrehts iz Belgije je dao znak da lopta može da se zakotrlja.

SASTAVI

Srbija (3-5-2): Rajković - Nastastić, S. Mitrović, Veljković - Lukić, Grujić, Kostić, Lazović, Milinković-Savić - Vlahović, Jović.

Azerbejdžan (3-4-3): Magomedalijev - Krivocjuk, Hagverdi, Medvedev - Salahli, Mahmudov, Garajev, Huseinov - Ozobić, Dadašov, Abdulaev.

Fudbal Srbija - Azerbejdžan Foto: Marko Jovanović

PRE MEČA

Srpski kolektiv je izgradio sigurnu poziciju za plej-of, ali bi dobrim razvojem situacije mogao i do direktnog plasmana u Katar.

Pobeda protiv Azerbejdžana ostavila bi samo još jedan, onaj ekspertski zadatak da se slavi i protiv Portugalije na njihovom terenu.

O tom potom, sada su Azeri na redu. Oni su uspeli da osvoje samo jedan bod iz šest utakmica, savladali smo ih na gostovanju, pa smo i danas veliki favoriti.

"Orlovi" su se zaleteli trijumfom nad Luksemburg od 1:0, ali se činilo da to može da bude mnogo ubedljivije.

Očekuje se da selektor Dragan Stojković Piksi uradi "preoređenje" sastava za Azerbejdžan, a gde možete gledati duel na Marakani, možete pogledati ovde.

Video: Portugalci imaju krila i lete pa da ih se plašim? Srbija mora da igra najlepši fudbal u Evropi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cile

    12. oktobar 2021 | 22:49

    Kakav je igrač ovaj Vlahovic. Svaka čast. Šta bi bez njega i Mitra. To je ta Partizanova škola

  • Iggy84

    12. oktobar 2021 | 22:48

    Bravo Vlahoviću kralju!🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • WWW

    12. oktobar 2021 | 21:25

    Ne znam kako je ovaj Jovic dospeo do Reala ali decko je sav pogubljen...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA