Novak naciljao 3. nova rekorda: Šta mu treba da prestigne Samprasa, Federera i Graf?

Najbolji teniser sveta ima veoma dobru situaciju da godinu završi kao prvi teniser sveta

  • 2
Novak Đoković

Foto: Tanjug/AP

Najbolji teniser sveta zadržaće mesto broj 1 najverovatnije do kraja godine, a pošto je iz tima Novaka Đokovića potvrđeno da on nije završio sezonu, ali da ne može da se potvrdi na kojim će turnirima igrati do kraja sezone.

Pošto je preostalo da se odigraju još samo dva velika turnira na kojima bi Novak mogao da učestvuje, jasno je da postoji opcija da igra i Masters u Parizu i ATP finale u Torinu, ili bi igrao samo na završnom Mastersu, koji se ove godine seli iz Londona u Torino.

Đoković je kao glavne ciljeve do kraja karijere označio Grend slemove, gde je ove sezone bio izuzetno uspešan osvojivši tri, čime se izjednačio sa najvećim rivalima Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, pa sada svi imaju po 20 najvećih titula. Ipak, ima motiva da igra i dalje do kraja sezone, a u igri su dva bitna rekorda.

Đoković želi da završi sezonu kao reket broj 1, a o tome ove godine odlučuje ATP trka, umesto ATP liste, posle promena koje je uveo ATP zbog pandemije korona virusa i promena načina računanja bodova.

Ono što je za Novaka dobro, jeste činjenica da i na ATP listi i na ATP trci ima solidnu prednost u odnosu na Danila Medvedeva, koji je na Indijan Velsu propustio šansu da pretekne Novaka 1. novembra kada se budu Đokoviću oduzeli bodovi osvojeni 2019. godine.

Đoković će u ATP trci naredne nedelje imati 1.900 bodova više, a na ATP listi 1.800.

Novak je već sada izjednačen sa legendarnim Pitom Samprasom po broju godina završenim kao prvi teniser sveta, a ukoliko bi i na kraju 2021. završio kao prvi reket sveta, postao bi apsolutni rekorder i jedini u istoriji koji je to uspeo sedam puta.

Novak Đoković, Pit Sampras

Novak Đoković sa svojim idolom Pitom Samprasom; Foto: Twitter/@DjokerNole

Takođe, Novak će sigurno biti posebno motivisan i za završni Masters, koji se ove godine igra u Italiji, gde ima veliku navijačku bazu i gde ga publika mnogo više voli nego što je to slučaj u Londonu.

Motiv može da mu bude i to što je tu poslednjih godina beležio neočekivano slabije rezultate, a ukoliko bi osvojio titulu izjednačio bi se na večnoj listi po titulama sa završnog Mastersa sa Federerom, koji mu trenutno beži jednu titulu.

Da bi Novak i matematički obezbedio prvo mesto na kraju godine, potrebno mu je da zaradi više od 600 bodova. Za to bi mu faktički bilo dovoljno da uđe u finale Mastersa u Parizu i da ostvari bar jednu pobedu u grupi na Mastersu u Torinu.

Ukoliko bi Medvedev imao slabije rezultate, onda bi Novaku čak i manje osvojenih bodova donelo priznanje za najboljeg tenisera planete na kraju godine.

Novaku bi dobri rezultati u Parizu i Torinu doneli i veću zalihu na ATP listi, što bi mu pomoglo i u potencijalnom obaranju još jednog velikog rekorda. Đoković je uveliko vlasnik rekorda po broju nedelja provedenih na prvom mestu među teniserima, ali jedino je ispred njega Štefi Graf koja drži rekord sa 377 nedelja na prvom mestu. Novak je trenutno na 342 nedelje, pa bi za rekord Štefi Graf trebalo da ostane na prvom mestu još 35 nedelja, što bi moglo da se desi već u junu 2022. godine.

Video: Alesandro del Pjero za Telegraf o srpskim fudbalerima i Đokoviću: Novak će otići još dalje od ovoga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    15. oktobar 2021 | 17:11

    Zašto se mešaju babe i žabe? Biće najbolji teniser svih vremena ako bude bio na prvom mestu duže od teniserke !!! Pa što onda muškarci i žene igraju odvojene turnire?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA