Partizanova napredna statistika: Tri stranca zaslužna za 50 odsto golova crno-belih

Rikardo, Menig i Natho zajedno pogađali mrežu 38 puta, što je polovina od ukupnog broja postignutih golova crno-belih u svim takmičenjima minule jeseni

  • 3
Kvinsi Menig, FK Partizan, Rikardo Gomeš Foto: MN Press

Samo tri internacionalca je Partizan imao u svojim redovima minule jeseni (ne računajući momke iz okruženja sa dvojnim državljanstvom), ali su oni učinkom, ispostavilo se, bili "žila kucavica" tima koji predvodi Aleksandar Stanojević, a koji je prvi deo sezone okončao kao prvolplasirani u Superligi, domogao se evropskog proleća i obezbedio dalji plasman u Kupu Srbije. Rikardo Gomeš, Bibras Natho i Kvinsi Menig su postigli polovinu - 38 od ukupno 76 golova crno-belih (50 odsto) u svim takmičenjima i time opravdali svaki evro koji je uložen u njihovo angažovanje.

Partizan je najefikasniji tim u Srbiji, sa 57 postignutih golova u domaćem takmičenju (2,71 po meču), ima najbolju odbranu, koja je poklekla samo šest puta i na to je trener Stanojević možda i najponosniji. Uz to crno-beli su u kvalifikacijama za Ligu konferencija devet puta pogađali mrežu protivnika i još šest puta u grupnoj fazi pomenutog takmičenja (ukupno 15 golova), što im je omogućilo drugo mesto u grupi B iz Genta i mogućnost da na proleće odmere snage sa Spartom iz Praga i možda naprave i korak više u Evropi.

Ne treba zaboraviti ni Kup Srbije, u kome je Partizan eliminisao Trajal iz Kruševca (3:0) i Dubočicu (1:0), što donosi ukupan zbir od 76 postignutih golova za polusezonu i tu se vraćamo na početak priče.

Rikardo Gomeš, Bibras Natho i Kvinsi Menig su zajedno postigli 38 golova za crno-bele, s tim da drugopomenuta dva igrača, zbog različitih okolnosti, nisu sve vreme bili na raspolaganju Stanojeviću.

Napadač sa Zelenortskih ostrva se letos vratio u Humsku i to je bio pun pogodak sportskog direktora Ivice Ilieva, jer je Rikardo u proteklim mesecima praktično bio "ubica golmana" sa 18 postignutih golova u Superligi, tri u kvalifikacijama za Ligu konferencija, a jednom se upisao u grupnoj fazi pomenutog takmičenja (ukupno 22), Pride, samo dva puta nije bio u sastavu i to u smiraju sezone, u mečevima sa Anortozisom i Metalcem.

Što se tiče Kvinsija Meniga, minule jeseni je stigao do brojke od ukupno devet postignutih golova - šest u Superligi, jedan u Ligi konferencija i dva u Kupu Srbije). Početak je možda bio težak, jer nije prošao ni dana priprema sa timom, stigao je u klub tek 1. septembra i propustio prvih osam mečeva u domaćem takmičenju, kao i kompletne kvalifikacije za Evropu (nije igrao 14 mečeva).

Proigrao i "kliknuo" sa ostatkom tima u potpunosti tek u smiraju jeseni, kada je postigao pet golova na četiri meča, od kojih su dva protiv Metlaca i odlučujući sa Kolubarom verovatno "prelomili" jesen (možda i prvenstvo) na stranu crno-belih.

Kvinsi Menig, FK Partizan, Rikardo Gomeš Foto: MN Press

Odličan učinak je zabeležio i Bibras Natho, koji je postigao sedam golova i to u domaćem takmičenju, a statistika bi mu bila verovatno još mnogo uspešnija da sredinom novembra nije dospeo u problem sa anemijom zbog koje je momentalno prestao da trenira.

Izraelac je zbog bolesti preskočio pet mečeva u Superligi, kao i dva u Ligi konferencija sa Florom i Anortozisom, a nije mogao da pomogne ni u Kupu Srbije (nije igrao ukupno devet utakmica).

Zajedno čak 19 asistencija

Direktan učinak od 38 golova (od ukupno 76) pomenutog trija dodatno "podebljava" i činjenica da su Rikardo, Menig i Natho, na sve navedeno, zajedno upisali i 19 asistencija saigračima u proteklom prvom delu sezone, što znači da su direktno ili indirektno imali uticaj na 57 postignutih golova crno-belih, što su svakako brojke za respekt.

Pohvale su, naravno, zaslužili i sportski direktor Iliev, koji je zaslužan za selekciju internacionalaca, a gde Partizan minulih godina gotovo nepogrešivo odabira igrače, uspeva da izvuče ono najbolje od njih, neretko kasnije i zaradi na transferima, kao i trener Aleksandar Stanojević, kome su kritičari spočitavali neke izbore kada su stranci u pitanju. No, ispostavilo se da je gotovo svaka odluka trenera bila na mestu i donela ono za čim su prethodnih godina žudeli i navijači i čelnici kluba - rezultat "nasušni".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1389

    3. januar 2022 | 17:08

    A gde su Jojić, Jović, Lazar Marković ? Šamrokovi puleni, jedva da imajo toliko šuteva na gol...a kamoli golova

  • Bole

    3. januar 2022 | 16:55

    U naslovu sve piše, tačnije prve tri reči daju i odgovor!

  • Žika Živac

    3. januar 2022 | 19:25

    Napredna statistika 😄simbolično i realno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA