Mitrović vs Vlahović: Piksijeva slatka muka ili najlepši san koji je mogao usniti

Kako god se okrene radi se o dva napadača koja su već i koja će tek ispisivati istoriju srpskog fudbala na ovaj ili onaj način

  • 18
Dušan Vlahović, Aleksandar Mitrović Foto: MN Press

Slatke muke... Tako lep izraz, koji ponekad ume probuditi gorčinu u čoveku i naterati ga na izbor koji se ne čini uvek najboljim. Takve muke trenutno ima selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković, kog u decembru očekuje Svetsko prvenstvo u Kataru i ogromna dilema – Dušan Vlahović ili Aleksandar Mitrović, ili pak i obojica?

Starije generacije sigurno pamte napadače poput Peđe Mijatovića, Sava Miloševića i ostalih koji su žarili i palili sredinom ’90-ih godina prošlog veka. Početak novog milenijuma su obeležili Mateja Kežman i Nikola Žigić, dok već početkom druge decenije 21. veka se iscrtalo novo ime na fudbalskoj mapi Srbije – Aleksandar Mitrović.

Nije dugo „Mitrogol“ čekao na svog „naslednika“, ali i kompanjona, taman je stasao, a onda se pojavio i on, trenutno najveća atrakcija evropskog i svetskog fudbala – Dušan Vlahović, čovek koji je pre nekoliko dana postao najskuplji Srbin u istoriji.

Dvojac ili pak pretnja da uguše jedan drugog? To su Piksijeve slatke muke...

Vlahović, Mitrović Foto: MN press

Dušan Vlahović – Od odbijanja u Zvezdi, preko Partizana i Fiorentine do svetske atrakcije

Kada je reč o ovom momku rođenom 2000. godine, teško je odabrati mesto gde je pravi početak kompletne priče. Ukoliko se pogleda kroz istoriju, može se primetiti da je on i sa 11 godina značajno odskakao od vršnjaka, o čemu je Telegraf i pisao nedavno.

I kada je porastao, dogurao do omaldinskog pogona, Vlahović je nastavio da dominira i odskače od drugih, visok igrač koji ima zavidnu tehniku, a ujedno i brzina kojom raspolaže, osećaj za prostor... Dijamant poput Zlatana Ibrahimovića, koji je bio potreban da se postepeno izbrusi, kako bi dobio onaj najsjajniji i najlepši izgled..

Partizan ga je prodao već sa 17 godina, otišao je u Fiorentinu i tu je krenulo sve. Problemi sa papirima, čekanje, a onda Primavera.

Primavera, mesto gde je krenulo to oblikovanje ovog dijamanta, koji će samo četiri godine kasnije postati najskuplji Srbin ikada.

Primavera, omladinski tim Fiorentine, dobio je u Vlahoviću odličnog igrača, napadača koji je sve ono što je radio u Srbiji nastavio i u Italiji, vršnjacima mu nisi bila ravni, driblao je, prolazio i radio šta je hteo, doslovno. Sa ovim timom je osvojio i Kup, pre nego što je prešao u prvi tim.

Dušan Vlahović Foto: Tanjug/AP

Mali Dušan je porastao, ušao je u prvi tim Fiorentine i postao je najbolji mladi igrač Serije A

Odlične utakmice u Primaveri su ga preopručile Violi i tu je sve počelo... Dobio je priliku, odigrao je 34 utakmica i postigao devet golova, kao igrač sa 18 godina, ovaj ishod je bio i više nego dobar, a samo je bio uvod za sve ono što sledi...

Nova sezona je donela i pravog „teror“ igrača, čoveka koji je ubica na terenu. Vlahović je stasao, sazreo i to je bilo primetno na terenu. Njegova sigurnost, proigravanja i ponovo onaj osećaj za prostor, sve se ukombinovalo i postigao je 21 gol, te je zaradio i titulu najboljeg mladog igrača Lige.

Krenula je i sezona 2021/2022, Vlahović je nastavio po starom, samo je ovoga puta budio još veći strah, egzekutor je proradio i ne planira da stane... To ga je i preporučilu Juventusu, ali i timovima poput Arsenala, Totenhema koji su ga po svaku cenu želeli kod sebe.

Dušan Vlahović Foto: Profimedia

Vlahovićeva najveća mana? Juventus je prednost, ili je bilo vreme za Premijer ligu?

Kao što je već gorepomenuto,Vlahović ima veoma zavidnu telesnu konstituciju, napadač koji je visok 190 centimetara, a koji pritom može da pobegne svakog odbrambenom igraču, koji takođe svakog može da predribla i pretrči je retkost u današnjem fudbalu.

U tome podseća na Erlinga Halanda, doslovno su isti tipovi igrača.

Previše prednosti Vlahović ima i sigurno je da bi se snašao u bilo kojoj ligi, pa čak i čuvenoj Premijer ligi gde nisu svi mogli ni da igraju.

Međutim, svako ko je gledao Vlahovića mogao je primetiti jedan nedostatak u igri – retko igranje slabijom, desnom, nogom.

Ukoliko se obrati pažnja na Vlahovićevu igru iz mlađih dana, kao i seniorskog fudbala, Dušan ima razornu levu nogu, dok desnu skoro i ne koristi.

Naime, on je svih 48 golova u dresu Viole postigao glavom ili levom nogom.

Treba podsetiti, Vlahović ima 22 godine i pred njim je dosta vremena, a ukoliko usavrši ovaj nedostatak, on će verovatno postati i jedan od najboljih napadača u fudbalskoj istoriji, jer sigurno, za to ima sve preduslove.

Uostalom, videli smo već da je spreman za onu najveću pozornicu minulog vikenda. Nije prošlo ni časnih 15 minuta, a Dušan je već na svom debiju u ekipi Juventusa uspeo da zatrese mrežu. I ponovo su sva svetla ovog sveta bila usmerena baš ka njemu.

Nisu ga mogli ni "dotaći" svi transparenti sa stadiona Fjorentine, koja je dan ranije izgubila sa 0:3 od Lacija, verovatno proklinjući trenutak kada je Vlahović otišao. Nisu, jer je on nastavio dalje i nema nameru da stane.

Dušan Vlahović Foto: Marko Jovanović

Aleksandar Mitrović – Borbena zver, napadački njuh i instinkt životinje

S druge strane, Aleksandar Mitrović je sasvim drugi tip igrača od Dušana Vlahovića. Mitrović nije tehničar, ne poseduje ni preveliku brzinu, ali ima nešto mnogo značajnije – njuh za gol, ali i preveliku snagu kojom pravi razliku.

Mitrović je upravo na taj način i izgradio svoje fudbalsko ime, strah i trepet, žargonski rečeno, išao je glavom gde niko drugi ne bi hteo nogom.

Posle Partizana, otišao je u Anderleht gde je dominirao, najskuplji transfer u istoriji ovog kluba i pokazao je šta ume.

Zaradio je svoj transfer u Njukasl, ali... Premijer liga mu nije legla, iako se očekivalo nešto sasvim suprotno.

aleksandar mitrović Foto: MN Press

Zašto Mitrović nije uspeo u Premijer ligi? Ima kvalitete za istu, ali...

Falilo je nešto... Nesumnjivo je da Mitrović ima fudbalske kvalitete i konstituciju igrača koji bi uspeo u Premijer ligi, robusit napadača koji je spreman da se „pobije“ sa svakim štoperom je ono što treba imati u engleskom fudbalu, ali ima nešto i do odabira ekipe...

Mitrovićeva mana je bila ta što je igrao za Njukasl koji je ispao iz lige, jednostavno, napadač poput Aleksandra, takozvani, „target men“ mora biti gađan loptama i centralna figura tima, no, očigledno kod „Svraka“ nije bilo nikoga ko bi ga pogodio na pravi način.

Klub je ispao, Mitar je nastavio da igra u Čempionšipu i ređao je golove. Međutim, usledio je transfer u Fulam i novi uspesi i neuspesi.

Aleksandar Mitrović Foto: Tanjug/AP

Kako je Aleksandar postao "Kralj Čempionšipa"?

Uspeo je Mitrović da uvede Fulam u Premijer ligu, potom i da se takmiči u istoj s njima, ali ponovo su usledili isti problemi kao i sa Njukaslom, preslab tim, te ni on kao napadač nije mogao da se iskaže u pravom svetlu.

Za reprezentaciju je dominirao sve vreme, o čemu svedoči i stavka da je postao najbolji strelac u istoriji nacionalnog dresa pretekavši Stjepana Bobeka na prvom mestu.

Ipak, njegov Fulam je ispao iz Premijer lige, a Mitrović... On je pokazao da je već prezreo za Čempionšip.

Aktuelna sezona u „najjačoj“ drugoj ligi sveta je nešto neverovatno, Mitrović je već postigao 28 golova i pokazuje da je gorepomenuta činjenica bitna, on ima kvalitet za engleski fudbal, ali nema dovoljno dobru ekipu u kojoj bi se pokazao.

To je jedina stvar koja njega koči, pošto Mitrović kao tip igrača definitivno odgovara ovoj ligi.

FK Fulam, Aleksandar Mitrović Foto: Tanjug/AP

Mitrović u Seriji A? Prednosti i mane ovog napadača

Kada bi se obratila pažnja na prethodne godine, jedan igrač apsolutno podseća na Mitrovića – Romelu Lukaku.

Belgijanac je odigrao sjajnu sezonu u Evertonu, solidnoj ekipi iz sredine tabele koja je njega učinila zvezdom ekipe, otišao je u Mančester i nije se snašao.

Lutanje, traganje... Potom selidba u Inter i Lukaku već pokazuje da je među najboljim fudbalerima u Evropi, napadač kog žele svi.

Čelsi je zagrizao, platio je Lukakua 115 miliona Interu, a on ništa nije pokazao... Ponovo loš izbor kluba.

Upravo zbog toga, Mitrović bi zasigurno bio poput Lukakua u Italiji, robusni napadač koji mora biti hranjen loptama na pravi način, nešto poput Temija Ejbrahama u Romi trenutno.

Ukoliko se odluči za ovakav potez – biće to odluka karijere, no, možda bi i tim poput Evertona odgovarao Mitroviću, jer jeste i za Dominika Kalverta Luina.

Aleksandar Mitrović Foto: MN Press

I na kraju - Piksijeve slatke muke

Kada se obrati pažnja, Mitrović i Vlahović su dva različita igrača, ali dva igrača koja mogu ispisati istoriju Srbije i podariti navijačima i zemlji nešto neverovatno, zvučaće pretenciozno, ali njih dvojica mogu povesti Srbiju do završnice Svetskog prvenstva.

Pogotovo ono što može da raduje je i Piksijeva odluka da sve češće uparuje ovaj dvojac u napadu reprezentacije i to je donelo mnogo toga, donelo je pobedu protiv Portugalije u sred Lisabona, kojom su Orlovi i otišli na Svetsko prvenstvo.

Iako postoji bojazan da bi jedan mogao drugog da „uguši“, nema sumnje da će Piksi uspeti da im pronađe obojici savršenu ulogu i obojicu iskoristi na pravi način.

Jer štaviše, Piksi je i sam u svoje vreme bio okružen svetskim zvezdama, a sve ih je činio samo još većim igračima, niko nije ispaštao. To je pokazao i kao selektor, reprezentacija s njim zapravo odiše jednom novom, boljom energijom.

Kako god se okrene, Srbija ispred sebe ima blistavu budućnost, pitanje je samo, da li je nebo granica za ovu generaciju i ove momke predvođene napadačkim dvojcem Vlahović – Mitrović.

Video: Ekskluzivan intervju s Dušanom Vlahovićem: O Ibrinoj poruci na srpskom, razgovoru s Ronaldom...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    8. februar 2022 | 07:48

    I jedan i drugi, da igramo sa dva napadaca konacno

  • Uros

    8. februar 2022 | 07:45

    Valjda ćemo sa dva spica igrati. Ako se to ukomponuje kako treba ova dvojica svakome go mogu dati. Neka im je, a i nama sa njima, sa srecom

  • Beli

    8. februar 2022 | 07:57

    Zajedno, za gol više!!! 🤔👍👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA