≫ 

UEFA promenila kovid protokole: Timovi moraju da nastupe bez nevakcinisanih igrača u evropskim takmičenjima

Probleme zbog toga bi mogli da imaju u Čelsiju, pošto Francuzi imaju stroge mere vezane za koronavirus

  • 2
Nejmar, FK Pari Sen Žermen, FK Bajern Minhen, Liga šampiona, Pehar Foto: AP/Tanjug

Došlo je do novih promena UEFA pravila vezanih za kovid i vakcinaciju. Ona sada kažu da klub domaćin susreta više neće morati da se "seli" na drugi stadion da bi udovoljio gostima, bez obzira na to kakve se mere nalaze na snazi u državi u kojoj se utakmica odigrava. To dodatno znači da nevakcinisani igrači neće moći da zaigraju u zemljama koje zahtevaju obaveznu vakcinaciju za sve putnike, što su gotovo sve zemlje Evropske unije.

O tome smo već ekskluzivno pisali pre nekoliko dana, kada je predsednik Partizana, Miloš Vazura istakao da je klub dobio smernice UEFA po tom pitanju.

- Dobili smo smernice od UEFA na "onlajn" sastanku da će PCR testovi, odnosno medicisko izuzeće, važiti još samo u prvom dvomeču druge faze takmičenja u Ligi konferencija i da posle toga oni koji ne budu vakcinisani neće moći da igraju utakmice u njihovim takmičenjima. Igrači Partizana su već upoznati sa tom odlukom, jasno im je preneto kakve su sugestije. Verujem i da to neće biti problem, jer mi u timu već imamo veliki broj vakcinisanih fudbalera, ima i momaka koji su u skorije vreme preležali virus i nameravaju da to učine - rekao je tada Vazura.

Prvi će na udaru tako biti engleski Čelsi koji je zahtevao od UEFA da promeni mesto odigravanja utakmice protiv Lila u gostima. Čelna kuća fudbala odustala je od bilo kakvih amandmana, pa će tim iz Londona morati da se snađe. Francuzi su nedavno uveli specijalne mere za nevakcinisane putnike, koje su jako striktne i teško je da bi fudbaleri dobili izuzetak od zdravstvenih vlasti.

Prva utakmica dvomeča igraće se na stadionu "Stamford Bridž" 22. februara, dok je revanš zakazan za 16. mart u Lilu na stadionu "Pjer Moroa". I dalje nije poznato koji fudbaleri još nisu primili vakcinu, ali je Tomas Tuhel sam istakao da će klub biti u velikom problemu, ako se zabrana zaista ostvari.

Ono što takođe treba naglasiti jeste da se u Francuskoj svi oni koji su primili dve doze, ali ne i buster devet meseci od poslednjeg termina vakcinacije, smatraju nevakcinisanim. Fudbaleri su se do sada "provlačili" i uspevali da zaobiđu mere, ali su u poslednje vreme i oni došli na udar zdravstvenih vlasti.

U sličnom problemu nalazi se i Real Madrid koji treba da igra protiv PSŽ-a narednog utorka, a isto tako ovo bi moglo da se odnosi i na srpske klubove koji će zaigrati u Evropi ovog proleća - Partizan protiv Sparte iz Praga i Zvezdu koja tek čeka svog protivnika.

Video: Stanojević: Odrekao bih se Evrope i Kupa zarad titule prvaka Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA