≫ 

Može li Zvezda do preokreta kakav je napravila pre 30 godina ili će Partizan ponoviti 2015. godinu?

Očekuje nas nikad uzbudljivija šampionska trka poslednjih nekoliko godina

  • 1
Večiti derbi 1992. Printskrin: Youtube/Crni Guja

Istorija kaže da su se preokreti retko dešavali, isto tako i da smo ih s vremena na vreme viđali, što samo pokazuje da je pred Crvenom zvezdom težak zadatak da na proleće stigne i prestigne Partizan u borbi za šampionsku titulu.

Tri puta su crveno-beli u tome uspevali kada je večiti rival bio jesenji prvak. Poslednji put u sezoni 2013/14 kada su već u prvom kolu pretekli Partizan i tu prednost nisu ispuštali do kraja. Ali, za razliku od te sezone kada je razlika bila u jednom bodu, Zvezda sada zaostaje pet.

Ono što navijače srpskog šampiona može da raduje jeste podatak da se Zvezda pre tačno 30 godina susrela sa ovakvim scenarijom i na kraju je bila šampion. U sezoni 1991/92, kada se za pobedu dobijalo dva boda, a za trijumf posle penala (izvodili se u slučaju nerešenog rezultata) jedan, Partizan je imao tri boda više od Zvezde (25:22) da bi crveno-beli na kraju završili sa +4 (50:46).

S druge strane, u Humskoj se nadaju da će ove sezone uraditi ono što im je za nogom uspelo u sezoni 2014/15. Ekipu je tada predvodio Marko Nikolić ( do marta 2015.), da bi ga potom nasledio Zoran Milinković i na kraju završio sa sedam bodova više od Zvezde (71:64).

Elem, vratićemo se na tu sezonu Partizana odmah posle podsećanja šta je u šampionatu Jugoslavije bilo pre tačno 30 godina. Zvezda je tada ušla u isti kao prvak Evrope, zatim je u decembru osvojila titulu prvaka sveta što donekle podseća na uspeh koji je sadašnja ekipa Dejana Stankovića napravila i plasirala se u osminu finala Lige Evrope.

Međutim, tokom jeseni su grcali u šampionatu. Izgubili su već u prvom kolu od Vardara (1:0), što možemo da uporedimo sa kiksom protiv Vojvodine ove sezone (0:0), da bi onda kiksnuli u 5. i 6. kolu. Najpre su ispustili bod u Podgorici, gde su dobili posle penala, da bi u narednom kolu poraženi od OFK Beograda (2:0).

U 7. su dobili Partizan u Humskoj na penale, ali su u 9. i 15. poraženi od Sarajeva i Borca iz Banjaluke. Partizan je u 3. kolu nastavka izgubio od Vojvodine (2:1), a potom i još jedan bod u duelu sa Radničkim iz Niša (3:2 posle penala).

Tog trenutka stanje na tabeli je bilo egal, a Zvezda je 22. marta prešla u vođstvo za bod nakon što su u večitom derbiju ponovo dobili Partizan posle penal serije. Ono što je i odlučilo prvaka jeste nešto veći broj penal utakmica crno-belih gde su osvajali samo bod ili gubili oba kao što je to bio slučaj protiv Vardara ili Budućnosti.

Što se tiče sezone koju navijači Partizana priželjkuju, ona 2014/15, Partizan je u 5. kolu stekao prvu prednost u odnosu na Zvezdu koja je u Kruševcu protiv Napretka odigrala 0:0. Podsetimo, tadašnji trener crveno-belih Nenad Lalatović bio je ljut na sudiju Dejana Santrača koji je propustio da svira penal za njegov tim.

Partizan je pobedom u večitom derbiju 18. oktobra 2014. otišao na +4, zatim na +5 u novembru, a onda i na konačnih +6 na kraju jeseni kada je Zvezda odigrala 1:1 u Lučanima.

Crveno-beli su najbolju priliku da se vrate u borbu za titulu imali na večitom derbiju u proleće, da su slavili prišli bi na -2, ali je utakmica završena bez pobednika (0:0) čime su crveno-beli "stavili šapu" na trofej.

Što se tiče proleća koje je iza nas, Partizan ima nešto teži raspored do početka plej-ofa. U prvom kolu idu u Niš, a očekuju ih i utakmice sa Napretkom, TSC-om, Čukaričkim... S druge strane, Zvezda igra protiv četiri od pet poslednjeplasiranih ekipa.

Video: Stanković jednog stranca otpisao, drugu dvojicu nije: Zvezda ne može da čeka nikog

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cile

    10. februar 2022 | 16:03

    Ma dajte joj odmah titulu. Da ne zamarate ovaj narod kojekakvim budalaštinama. Da budemo svi srećni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA