≫ 

Odjeci velike pobede u Pragu: Stanojevićev Partizan je strpljiv, mudar i spreman da se potuče

Crno-beli ostvarili uspeh koji im garantuje komotniju poziciju u revanšu u Beogradu, ali donosi mogućnost da zarade, povećaju nacionalni koeficijent i dodatno podignu ugled kluba

  • 10
FK Sparta - FK Partizan Foto: partizan.rs/Miroslav Todorović

Ne može i ne mora uvek da bude lepo, nije ni nužno ako je ulog veliki, ako sa sobom nosi plasman u osminu finala evropskog takmičenja i "podebljavanje" nacionalnog koeficijenta od koga svi srpski klubovi i te kako imaju koristi. Partizan u četvrtak uveče u Pragu nije umirao u fudbalskoj lepoti, ali je bio dovoljno "našpanovan", koncentrisan, motivisan i ratnički nastrojen da se "potuče" sa Spartom i uz odricanje i strpljenje ostvari veliku pobedu u Ligi konferencija, koja ne garantuje potpuni spokoj, ali donosi značajn mir pred revanš u Beogradu.

Čaša će, naravno, nekome uvek biti poluprazna, nekome, pak, polupuna, ali kada se sagledaju sve činjenice i argumenti stave na sto, crno-beli su sa gostovanja u Češkoj izvukli najbolje što su mogli. Pre svega - evropsku pobedu, tek drugu koju je jedan srpski tim ostvario na proleće još od 1992. godine, a koja ih je dovela na "pola koraka" od osmine finala UEFA takmičenja.

Još važniji momenat od samog uspeha, jer on još uvek nije konačan, svakako je činjenica da ovaj i ovakav Partizan može brzo da se adaptira i suprotstavi svakom protivniku, bilo da se radi o čvrstim Rusima (Soči), tehnički potkovanim Portugalcima (Santa Klara), dominantnim Belgijancima (Gent) ili "tabadžijama" iz Češke.

Taj takmičarski momenat na kome insistira Stanojević apsolutno je usađen u postojeću ekipu crno-belih i ona je osposobljena da se prilagođava, pa i ne čudi što je tim u Pragu, posle nekoliko uvodnih minuta igre, delimično i odustao od prvobitnog plana kako bi samo pokazao Sparti da će, ako to zaista žele, na terenu svakako imati ko da se potuče.

Međutim, suština je u tome da igrači crno-belih nijednog momenta nisu zaboravili na svoje obaveze, slepo su se pridržavali dogovora iz svlačionice, bili disciplinovani i koncentrisani, pa je domaćin sveden na solidnih 15-tak minuta i dve poluprilike u prvom poluvremenu, posle čega su igrači Pavela Vrbe bili potpuno bezopasni.

Pride i sam Stanojević je nadmudrio kolegu sa klupe Sparte, koji je, za razliku od trenera crno-belih, meč počeo sa podmlađenim sastavom, da bi kasnije, kada je shvatio da mu je tim "anesteziran" na teren poslao igrače koji su u pređašnjim utakmicama mahom bili nosioci.

Bilo je kasno, jer je, posle korekcije u veznom redu tokom poluvremena, Stanojević već anulirao problem Markom Jevtovićem, da bi potom uvođenjem trojice mladih igrača, željih dokazivanja potpuno promenio ritam meča u svoju korist i samo sačekao tu jednu ili dve velike prilike da nokautira Čehe.

FK Sparta - FK Partizan Foto: partizan.rs/Miroslav Todorović

Anestezija rivala, pa ubod Meniga

Upravo se to i dogodilo, prema receptu koji je vrlo pažljivo i do tančina pripreman u minulih godinu dana, koliko Stanojević svojom rukom priprema postojeći tim. Analizirajući pripreme, različite protivnike i izazove tokom utakmica u Turskoj, napomenuli smo da Partizan pod Stanojevićem ima moć adaptacije i da se nekada nametne u polju rivala, pa kroz presing dođe do rezultata, a nekada, pak, strpljivo, baš kao u Pragu, čeka u srednjoj zoni, potpuno neutrališe rivala i potom direktnim pasom i brzom tranzicijom "zabode žaoku".

Akcija Saše Zdjelara i Kvinsija Meniga je imala smernice još pre utakmice, pošto je procenjeno da je Sparta ranjiva pasom preko odbrane, potom i nekoliko "proba" u prvom poluvremenu, dok su Česi još imali pravi nivo koncentracije. Kada je fokus popustio, isti akteri su im i presudili, jer dok se vezista pripremao da uputi pas od 50 metara, Holanđanin je već krenuo u trk, pazeći na ofsajd, što samo svedoči da ništa nije bio plod slučajnosti, već da se vodilo računa o detaljima.

Prvo poluvreme duela sa Česima je tako donelo je uspeh i zadovoljstvo, pol-poziciju da se u revanšu za šest dana Sparta arhivira i načini još jedan važan korak u Evropi, uz puniju kasu, bolji nacionalni koeficijent i značajno podignut ugled kluba, koji je u četvrtak uveče u Pragu gledala i vrhuška UEFA na čelu sa predsednikom Aleksandrom Čeferinom.

Važno je za crno-bele da drugi meč sa Spartom ne shvate olako, jer imao je Partizan sličnih gafova u prošlosti i dozvoljavao sebi da od gotovog napravi veresiju. Imao je gafova, ali tada nije imao Stanojevića na klupi i to je neka vrsta garancije da će tim i u revanšu biti na očekivanom nivou...

Video: Stanojević o Dušanu Vlahoviću i Juventusu: Da ga ne svojatamo mi nešto, on se sam izborio za sve

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    18. februar 2022 | 13:21

    😂😂😂 Комедија! 😂😂😂

  • Blic

    18. februar 2022 | 15:30

    Revans kao da se ne igra, a sve moze da se okrene. To je nas mentalitet. Ovaj tim jos puno treba da radi da bi bio uopste pretnja nekom u Evropi. A to 11 mesto ce se lako izgubiti ako se klubovi ne pojacaju. Nece vise igrati sa Anortozisom i Florama ,dolaze izbiljni rivali od te sezone

  • vlade

    18. februar 2022 | 14:50

    Bre samrok Stanoje jel si i od vas rucan za koeficijenat .Ti rece za to te nije briga.😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA